Преди половин век Китай изстреля първия си сателит в Космоса.

...
Преди половин век Китай изстреля първия си сателит в Космоса.
Коментари Харесай

Китай строи още един Път на коприната в... Космоса

Преди половин век Китай изстреля първия си спътник в Космоса. Днес точно те са в центъра на упорит проект на Пекин за превъзходство точно в тази сфера, който може да се мери с този за Новия път на коприната.

Последният беше разгласен преди две години, като той включва трилиони долари за построяването на пътища, пристанища и друга инфраструктура, свързваща към 70 страни от Азия през Африка до Европа.

Не по-малко амбициозна цел има Пекин и във връзка с галактическите си планове. От десетилетие страната изнася спътници. " За тях обаче към този момент може да се мисли като за самобитна инфраструктура в Космоса поради развиването на технологиите и новите благоприятни условия на фона на по-ниските разноски ", изяснява създателят на хонконгската компания Orbital gareway Consulting Блейн Курчио.

До огромна степен опцията за Китай сега идва от другите сателитни интернет услуги, които страната може да дава на други страни.

" Ако преди един спътник можеше да свърже десетки хиляди клиенти, да вземем за пример, то през днешния ден същият може да бъде употребен за стотици хиляди или даже милиони консуматори ", изяснява специалистът, представен от уеб страницата Quartz.

По неговите думи в бъдеще Пекин ще се опита да продава спътници като част от по-големи пакетни покупко-продажби, ориентирани към обезпечаването на съответни услуги. Това, да вземем за пример, може да бъде цялото съоръжение и обезпечаване на интернет връзка за 50 000 учебни заведения за избран интервал от време.

Специалистът показва още, че с тази стъпка Китай ще удостовери своята софтуерна мощ. Той обаче предизвестява, че все по-голямото потребление на китайски галактически технологии в международен мащаб в бъдеще може да бъде припознато като нов риск за сигурността на страни като Съединени американски щати.

Какво е общото с Новия път на коприната?

Много китайски частни и държавни галактически компании разпространяват своите спътници и други свои вложения, свързани с огромния план за Новия път на коприната. Идеята е ясна - те търсят нови пазари за галактическите си технологии, като ги оферират на страни, които получават финансиране по тази тактика.

Пример за това е договорката на държавното сдружение China Great Wall Industry с Нигерия за продажбата на два информационни спътника. Любопитното е, че финансирането за тях е обезпечено точно от Китай, в това число и още 25 милиарда $ за инфраструктурни планове в африканската страна.

Компанията има сходни съглашения още с други страни, включени в Новия път на коприната, като Лаос и Пакистан.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР