Преди почти месец Qualcomm представи флагманския си мобилен чип Snapdragon

...
Преди почти месец Qualcomm представи флагманския си мобилен чип Snapdragon
Коментари Харесай

Qualcomm представи мобилния чип от среден клас Snapdragon 7 Gen 3 – 15% по-бързо CPU, 50% по-мощно GPU

Преди съвсем месец Qualcomm показа флагманския си мобилен чип Snapdragon 8 Gen 3, а в този момент пристигна ред на чипа от междинен клас Snapdragon 7 Gen 3. Първите устройства, употребяващи новия процесор ще бъдат пуснати в продажба до края на ноември, като измежду първите производители са Honor и Vivo.

Както и при флагманската платформа, изкуственият разсъдък играе огромна роля в Snapdragon 7 Gen 3. Производителят отбелязва, че новият процесор разпознава дейностите с устройството, което улеснява работата с него. Например, чипът може независимо да дефинира, че притежателят на устройството е на подготовка и да му предложи да започва приложение, което ще наблюдава достиженията му.

Функциите с изкуствен интелект също по този начин ще оказват помощ за възстановяване на качеството на фотосите и видеоклиповете: AI Noise Reduction ще отстрани шума от фотографията, в случай че снимате в условия на слаба осветеност. На борда на Snapdragon 7 Gen 3 са ситуирани три ISP (Image Signal Processor/Сигнални процесори за изображения), което му разрешава да снима от три камери по едно и също време – съгласно разработчика платформата това ще ви разрешава да снимате видео в 4K резолюция с HDR с нараснала рязкост и контрастност. Налични са също по този начин многоезичен превод в действително време и транскрипция на тирада.

Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3 разполага с 8 ядра: 1 Prime ядро с тактова периодичност до 2,63 GHz, 3 производителни ядра с тактова периодичност до 2,4 GHz и 4 ефикасни ядра с тактова периодичност до 1,8 GHz. Интересно е, че предходният Snapdragon 7+ Gen 2 има оптималната тактова периодичност от 2,91GHz за Prime ядрото си. Графичният процесор на новия Snapdragon 7 Gen 3 е интензивен с 50% спрямо Gen 1. Той поддържа HDR и може да работи с екрани с периодичност до 144 Hz. Чипът включва и 5G модем с поддръжка на mmWave честоти и обсег под 6 GHz при скорост на евакуиране до 5 Gbps – Gen 1 и Gen 2 предлагаха скорости до 4,4 Gbps. Поддържа се Wi-Fi 6E със скорости до 2,9 GHz. Qualcomm съобщи, че чипът е с 20% по-ефективен от Gen 1, а поддържаната технология Quick Charge 5 ще помогне на устройствата да се заредят от 0 до 50% единствено за 5 минути – впечатляващо.

Bluetooth LE Audio с Auracast ще разреши на устройствата със Snapdragon 7 Gen 3 да предават аудио към безграничен брой приемници – могат да се конфигурират голям брой високоговорители или комплекти слушалки. Поддържа се пространствена аудио обработка с следене на главата.

Като се има поради, че Snapdragon 8 Gen 3 ще зарежда доста от флагманите през идната година, чакаме Snapdragon 7 Gen 3 да се появи в смарт телефони от междинен клас, които евентуално ще са по-евтини от моделите от най-голям клас, употребяващи по-мощния Snapdragon 8 Gen 3.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР