Преди по-малко от седмица вдъхновената от хоръра P.T. видеоигра Devotion

...
Преди по-малко от седмица вдъхновената от хоръра P.T. видеоигра Devotion
Коментари Харесай

Популярна хорър игра свалена от Steam след натиск от Китай

Преди по-малко от седмица въодушевената от хоръра P.T. видеоигра Devotion дебютира на пазара. Пускането ѝ в Steam бе посрещнато от голям брой положителни ревюта и оценки от критици. Devotion обаче се натъкна на непредвиден проблем… който непосредствено я смъкна от продажба.

Всичко стартира в края на предходната седмица, когато китайски геймъри се оплакаха от изображение в играта. Според тях то осмива президента на страната, Си Дзинпин, сравнявайки го с Мечо Пух и отправяйки обидни подмятания. Проблемът с Мечо Пух беше необятно публикуван в медиите и даже подтикна китайското държавно управление да забрани кино лентата „Кристофър Робин“ в страната. Някои играчи доближиха до крайните изводи, че цялата Devotion е една голяма притча, демонизираща не просто Дзинпин, само че и цялостен Китай. Бихте се зачудили по какъв начин това може да докара до цялостното изключване на играта. Истината е, че Devotion е дело на тайвански разработчици, а Тайван се смята като част от Китай.

С развоя на събитията рейтингът на Devotion спадна до едвам 40 %. Играчите не желаеха и да чуят оправданията на Red Candle Games студиото. Екипът разяснява, че сравнението с Мечо Пух е изцяло инцидентно: „Когато правехме прототипа, някои програмисти загатваха интернет сленга и той остана в предварителната версия. За злощастие се натъкнахме на проблем със синхонизацията и не всички предварителни материали бяха изтрити. Това е чиста случайност, ние нямахме никакво предпочитание да пораждаме омраза или омраза…“

Devotion беше ъпдейтната вечерта на 21-ви февруари, премахвайки некоректното наличие. В началото на седмицата разработчикът още веднъж се обърна към почитателите в Steam платформата: „Нашата цел не беше да разпространяваме скрито идеологии, нито да нападаме която и да е действително съществуваща личност„. Въпреки това издателят приключи контракта си с Red Candle, след което студиото е насила да „компенсира значимите загуби от договора„. От друга страна, страницата на разработчика в китайския портал Weibo, подпомагаща набирането на известност, също беше деактивирана. YouTube каналът бе блокиран скоро по-късно и ще остане по този начин, до момента в който наличието, обвързвано с Devotion, не бъде изтрито. Накрая, без никакво предизвестие или пояснение, Red Candle смъкна страницата на Devotion от Steam. Представител на студиото единствено написа във форумите, че действието е подбудено от „технически проблеми, които пораждат непредвидени крашове„.

За момента предходното заглавие Red Candle Games – Detention, към момента участва на платформата на Valve. To обаче също е бомбардирано от отрицателни мнения дотолкоз, че рейтингът му е паднал до 30 %. Но даже заглавието да не е махнато от Steam, ще е доста мъчно на студиото още веднъж да събере сили, с цел да преиздаде Devotion, още повече да стартира нов план.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР