Преди пет месеца беше прието задължителното машинно гласуване. Сега обаче

...
Преди пет месеца беше прието задължителното машинно гласуване. Сега обаче
Коментари Харесай

Отново искат промени на парче в Изборния кодекс: Председателят на Обществения съвет към ЦИК

Преди пет месеца беше признато наложителното машинно гласоподаване. Сега обаче Българска социалистическа партия внесе законопроект за връщане на хартиените бюлетини .

 

В анкетата на bTV 45% от гласувалите се афишират, че са за връщане на хартиените бюлетини, до момента в който 43% считат, че изборите с хартиени бюлетини са лесни за манипулиране.

 

" Ние не излязохме с нарочна позиция по-късно предложение, тъй като практиката демонстрира, че след едно предложение за изменение в Изборния кодекс в рамките единствено на няколко седмици, нормално и други политически партии внасят свои оферти и след това ние, и вие, публицистите, започваме да проучваме къде те се припокриват и къде се разминават.

 

И общо взето по този начин се случват тези промени в България. В момента е значимо тези промени да бъдат направени въз основата на един изчерпателен разбор, а подобен липсва ", разяснява ръководителят на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков предлагането на Българска социалистическа партия в " Тази заран ".

 

По думите му имаме неприятен опит със смесването на машинен избор и гласоподаване с хартиени бюлетини, което е видно при изборите предходната година при април, когато се организираха три национални вота.

 

" При сумирането имаше доста сбъркани протоколи, заради което ние еволюирахме в това да не смесваме към този момент механично машинно с хартиено гласоподаване ", означи Цицелков.

 

Според него въвеждането на бюлетини няма да оскъпи вота, тъй като по този начин или другояче бюлетини се печатат за случаи, когато изборни машини откажат да  работят.

 

" Това не е главно, не е значимо. Изборите са метода, по който ние дефинираме кой да ни ръководи ", уточни Цицелков.

 

Според него с машинното гласоподаване са изкоренени практиките на сбърканите протоколи, които в този момент може да се върнат.

 

По думите му не е потвърдено, че премахването на бюлетините е понижило изборната интензивност, защото имаме секции без машини, където интензивността е ниска.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР