Преди пет хиляди години на територията на България е имало

...
Преди пет хиляди години на територията на България е имало
Коментари Харесай

Археологът Надежда Карастоянова: Преди пет хиляди години в България е имало лъвове

Преди пет хиляди години на територията на България е имало лъвове, които хората по нашите земи са ловували. Това сподели за Българска телеграфна агенция археологът Надежда Карастоянова от Националния природонаучен музей – Българска академия на науките (НПМ-БАН).

Те са си били локални лъвове, които са ловувани от хората през праисторията

„ Имаме сведения за това, че са ловувани, че са донасяни до селищата, че най-вероятно са употребявани “, изясни тя. Според нея българските лъвове не се разграничават от тези, които сега може да се видят в Африка.

„ Предполага се, че гривата им е била по-малка и някои от тях не са имали грива дори. Но това са хипотези “, изясни тя и добави, че на този стадий останките са малко.

В практиката си се е сблъсквала с най-различни проблеми

Зависи от интервала, който се изследва, разяснява тя. В момента се занимава и с човешки праисторически скелет от Козарева могила, в североизточната част на България, покрай морето. „ Подозираме, че евентуално индивидът е бил атакуван от лъв, само че към момента пишем публикацията и към момента вършим изследванията “, сподели тя.

По думите й има следи по черепа, които демонстрират, че е бил атакуван от огромен див звяр, а тъкмо по това време в България е имало лъвове. Точно по Черноморието, край Дуранкулак има остатъци от лъвове. „ Ние имаме догадка, че има възможност този човек в действителност да е потърпевш от лъв, само че най-интересното е, че той е оживял и раните му са зараснали “, сподели тя.

Карастоянова споделя, че археолозите се занимават с остатъци от археологически обекти

Всяка година има ужасно доста разкопки на археологически обекти и всяка година има по нещо забавно, което излиза, с което да се занимават и което да изследват. Една от най-пресните им находки е скелет на камила, открит по време на разкопки покрай Драгоман. Тя споделя, че самите разкопки се правят по трасето на БДЖ. Там минавал „ Виа Диагоналис “ – един от римските пътища през нашите земи.

„ В археологическия обект има структури от разнообразни интервали, като също по този начин се откри един римски път и римска пътна станция. Около тази римска пътна станция са открити скелети от коне, от магарета, само че от камила не чакахме да излезе и то – много непокътнат скелет “, сподели тя.

По думите й остатъци от камила има на доста места в Европа, има също и от София една долна челюст от камила, само че толкоз непокътнат скелет към този момент не е откриван.

Пратени са проби в лаборатория в чужбина, в която би трябвало да създадат изотопни разбори

и да кажат от кое място тъкмо произлиза тази камила.

„ Тъй като тя най-вероятно не е отглеждана в България, а е привнесена с някакъв кортеж, който е вървял по този римски път и на тази пътна станция е умряла. Но е забавно да се види от кое място идва тази камила “, споделя Надежда Карастоянова. Досега знаем, че е мъжки субект на над 5-годишна възраст. Намерени са и остатъци от още две камили, едната е дребна. От същото място, само че те не са цели скелети, а единствено фрагменти от кости, добавя тя.

Археоложката изяснява за какво се откриват единствено елементи от скелети на животни

„ Тъй като там има разнообразни структури от разнообразни интервали, част от скелети в действителност са нарушени, в това число и този скелет е леко нарушен от по-късни ровове. Той е заровен. След това, през Средновековието, са пристигнали и са копали някаква дупка, с цел да вършат нещо там, и са нарушили този скелет. Част от костите са изхвърлени някъде. Просто пластовете се унищожават от разнообразни структури “, описа тя.

По думите й зависи от интервала, в който се копае

През Римския интервал, когато тук е била римска провинция, действително би могло да се открие съвсем всичко, защото римляните са внасяли много животни, даже от Африка за техните игри. Така че може да се чака всевъзможни животни да се открият, само че за момента, с изключение на камили, по-интересни животни не са откривани от този интервал, споделя още Карастоянова.

„ По време на траките също има доста забавни находки и изследвания. В момента една моя колежка – млад академик в археологическия институт, има план, обвързван с потреблението на кучета през тракийския интервал, от траките “, споделя тя. Карастоянова отбелязва, че има сведения за такива случаи – не, че са били употребявани непрекъснато и кучешкото е било част от храненето като цяло. „ Но в някакви случаи несъмнено има следи, че някои кучета са били употребявани “, споделя археоложката.

Тъй като находките не са доста и множеството от скелетите на кучетата не са напълно непокътнати

е мъчно да се дефинира някаква съответна порода и дали са имали някакво съответно желание.

„ По-скоро считаме, че най-вероятно са били инцидентни случаи, в случай че са гладували, или нещо сходно. А може и да е било деликатес, не е доста ясно към този момент, вършат се още проучвания “, изясни Карастоянова. Тя прецизира, че се схваща дали едно животно е употребявано за храна, в случай че има белези за консумация – това са така наречен нарези по костите, които демонстрират, че животното е транжирано и следи от термична обработка – от печене, от варене.

В дисертационния си труд Надежда Карастоянова изследва праисторическите интервали в България – неолит, късен неолит, халколит.

„ Това, което е забавното в тази ситуация, е цялото одомашняване на животните по какъв начин се развива, тъй като още в тези интервали към този момент имаме одомашнени животни. Те са импортирани от племената, които се заселват тук от Азия, от днешна Турция действително. Тези хора си носят домашните животни към България. Тук затова имаме едни от най-ранните домашни животни в цяла Европа “, обяснява тя.

По думите й е забавно по какъв начин се развива ловът през другите интервали

Изследването й демонстрира започването на изгубването и изгубването на някои типове, които по това време са съществували, само че в България, а и в международен мащаб към този момент са изчезнали. Тя даде образец с дивото говедо – турът, от който произлизат безусловно всички породи домашни крави сега. Поради несъразмерен лов това животно бива избито и е изчезнало. От дисертацията й се взема решение и още един теоретичен въпрос.

„ Дълго време се мислеше, че в България еленът лопатар е привнесен тип тъкмо от римляните и че преди този момент той не е съществувал по нашите земи. Но няколко праисторически обекта, които проучвах, демонстрираха, че това не е по този начин и че ние сме имали локален тип елен лопатар, който е съществувал тук, в България още през праисторията и е бил ловуван. И по-късно той е липсващ, след което още веднъж е привнесен от римляните. В момента елените лопатари, които живеят в резерватите тук, в България, са привнесени типове, не са локални. Но посредством този материал потвърдих, че още през праисторията в България този тип е съществувал “, описа тя.

Според Надежда Карастоянова домашните животни в праисторията не се разграничават от днешните

Те са си едни и същи, откогато е почнало одомашняването. Както и домашните растения са си едни и същи. Само се трансформират като породи и като метод на употреба, прецизира тя.

„ Тогава едно животно се е употребило за всичко. Не е имало толкоз изразени породи. Сега към този момент имаме изразени породи – да кажем, крави единствено за месо, овце единствено за вълна или единствено за мляко. Докато тогава към момента не е имало такива профилирани породи “, отбелязва тя.

„ Същото важи и за кучетата. През праисторията нямаме данни да са отглеждали котки, но кучетата са били част от живота на праисторическия човек по всевъзможен метод. Интересното е, че множеството, които откриваме в праисторията, са едни много дребнички, малко наподобяващи на дакели кученца, само че с доста солидна захапка. С много солидна челюст по отношение на размерите им “, разяснява тя. Вероятно са ги употребили както за лов, по този начин и като аларми, в случай че става нещо в селото, в случай че нещо доближава, те да подвигат звук. Също по този начин и през праисторията на някои места в България имаме данни, че някои кучета са били употребявани и са употребявани за храна, добави тя.

 

Източник: Българска телеграфна агенция

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР