Преди пет години най-голямото притеснение на диамантената индустрия бе да

...
Преди пет години най-голямото притеснение на диамантената индустрия бе да
Коментари Харесай

Кой е най-големият проблем на диамантите?

Преди пет години най-голямото терзание на диамантената промишленост бе да не потънат в давност от поколението на " милениумите " (младите хора на възраст сред 25 и 38 години), тъй като те не се радваха на " блестящите камъни " по същия метод, по който се радваха техните родители.

И до момента в който тези паники се оказаха значително неоснователни, тъй като американците купуват повече диамантени бижута от всеки път, действителността за бранша е надалеч по-лоша. Причината - диамантите непрекъснато поевтиняват. По-ниските цени, както и вида на камъните, които вземат участие в бижутата, значително се предопределят от желанията на купувачите към " бюджетни камъни ". Това тласна международната диамантена промишленост към рецесия.

Най-чувствителни към компликациите на бранша се оказаха медиаторите, които шлифоват и търгуват с диаманти. Печалбите им се изпариха, вследствие на загубата на стойност, банките понижиха финансирането им, а топ-производителя De Beers задържа твърдо цените на добиваните нешлифовани даиманти.

Тази година рецесията се разшири и обхвана международните миньори добиващи диаманти. Дори De Beers, която диктува цените на определената от нея група клиенти, се подава на напън, защото клиентите, отхвърлят да купуват.

През ноември, емблематичният миньор най-сетне капитулира, понижавайки цените в целия ръб, което спомогна за увеличение на продажбите при последните аукциони в Ботсвана.

Все отново резултатите бяха относително слаби. Продажбите на груби диаманти са в размер на 390 милиона $ предишния месец и са най-ниските на аукциони от най-малко ноември на 2016 година Намаляването на цените е малко евентуално да докара до смяна за клиентите на De Beers, които се пробват да излязат на облага към този момент повече от 18 месеца.

Не всички диаманти са по-евтини. Продажбите на вида първокласни, маркови бижута, продавани от Tiffany & Co., Cartier или Bulgari, са устойчиви и заемат пазарен дял в промишлеността от 80 милиарда $. Те обаче към момента съставляват единствено към 30% от общия пазар на камъни.

В останалата част от пазара диамантите се третират по-скоро като стока, съдейки по известните 4-ри " C " -та: цвят, изясненост, шлифоване и карат. Без брандиране е доста мъчно " непрофесионалното око " да разграничи камъка на един пръстен от различен и това тласка купувачите към онлайн магазини като Blue Nile, където се оферират " бюджетни диаманти ".

В резултат на това цените падат, защото хилядите компании, които шлифоват и полират скъпоценните камъни, са под натиска на търговците на дребно, които са позиционирани на ужасно място за договаряния. Индексът следящ цените на едро на диамантите е покрай равнището си от 2002 година след непрекъснатия си спад от 2011-та година.

" Има доста играчи на открито и те са в конкуренция между тях, " сподели Аниш Агарвал, сътрудник в профилираната компания за диамантени съвещания Gemdax. " Това дава на търговците голяма покупателна дарба, която може да се употребява за поддържане на цените на диамантите по-ниски, в сравнение с биха могли да бъдат. "

В същото време търсенето на диаманти е непрекъснато или се усилва. В Съединени американски щати, който съставлява 50% от продажбите, търсенето набъбна с 4.5% предходната година, а американците изразходваха 36 милиарда $ за диамантени бижута. Но при обилие от доставки на полирани камъни цените останаха настойчиво ниски.

Търговците на диаманти имат защо да се тормозят. През последните години има свръхпредлагане на необработени диаманти, изключително при по-малките скъпоценни камъни. Търговците на дребно държат по-малко ресурси, принуждавайки доставчиците да доставят повече ресурси в миг, когато цените падат. Банките също изоставят бранша, намалявайки заемите за промишленост, привикнала с евтини пари.

" Съдбата на De Beers е обвързана с цените на шлифоване ", считат пазарни наблюдаващи.

De Beers предлага на своите купувачи по-голяма еластичност към покупките им, само че това не е задоволително и продажбите тази година са спаднали. Все отново спадът на необработените диаманти, които се продават от De Beers и съветския съперник Alrosa PJSC, може да съставлява добра опция за промишлеността, в случай че спомогне за понижаване на инвентара.

Звеното Anglo American Plc също хвърля повече пари в реклама. Компанията понижи фрапантно разноските след края на своя монопол при започване на века.

De Beers ще похарчи 180 милиона $ през тази година, най-големият му маркетингов бюджет от десетилетие, съобщи изпълнителният шеф Брус Клевър в Ботсвана в средата на ноември.

Теодор Минчев, money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР