Преди пандемията казвахме, че бъдещето е дигитално, а с пандемията

...
Преди пандемията казвахме, че бъдещето е дигитално, а с пандемията
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Цифровите пари предоставят огромни възможности, но има риск от кибератаки срещу валутните резерви

Преди пандемията казвахме, че бъдещето е цифрово, а с пандемията това към този момент е реалност. Същото можем да кажем и за парите. Това, което виждаме от фонда, са както опциите, по този начин и рисковете, свързани с цифровизацията. Що се отнася до опциите, ще разполагаме с валути, употребявани за интернационален продан, които се движат доста по-бързо и разрешават доста по-различно ръководство на финансовите потоци по метод, който, надяваме се, е от изгода за международната стопанска система. Това сподели ръководещият шеф на Международния валутен фонд на семинара " Революция на цифровите пари ", част от програмата на годишните срещи на МВФ и Световната банка.

Виждаме, че конфигурацията на аварийните валути също се трансформира. И това може да е добра вест, в случай че вследствие на тази смяна изградим многополюсна интернационална парична система, която е по-сигурна и по-устойчива, разяснява Георгиева. Можем обаче да станем очевидци и на тревожни събития, като да вземем за пример хакерски атаки против валутните запаси. В редица страни със слаби институции следим заменяне на валути в извънредно необятен мащаб. Знаем, че в 1/5 от слабите стопански и институционално страни 50% от сметките на титулярите са в задгранична валута. Това заменяне на валути може да се форсира и тогава страните могат да изгубят надзор върху паричната си политика, предизвести тя, представена от.
 Лондон обмисля опцията за лична цифрова валута - бриткоин Лондон обмисля опцията за лична цифрова валута - бриткоин
Англия преглежда опцията за основаване на цифрова валута, която семействата и предприятията биха могли да употребяват вмест...

Така че, когато преглеждаме наличието на цифровите валути, даже и сега, ние се концентрираме върху средствата на три равнища. На първото равнище са централна банка и цифрови валути. За наша най-голяма изненада, когато работихме по изследването измежду членовете ни, установихме, че 110 страни към този момент през днешния ден имат някакъв ангажимент по тази тематика - от това, че просто изследват въпроса, до Бахамските острови, които емитираха първата цифрова валута на централна банка (CBDC) в света. И този интерес би трябвало да вземем драговолно, с цел да е ясно какво е бъдещето на цифровите валути на централните банки. Второ, чухме и за частно издадени постоянни монети - електронни пари, които към този момент набират скорост, да вземем за пример, M PESA имат голямо значение в Кения. Това е положително развиване, тъй като частният бранш се развива изпреварващо. И по-късно, несъмнено, съществуват и криптоактиви, които във Фонда не сме сигурни, че можем да определим като пари в класическия смисъл. Те могат да бъдат употребявани като пари, само че знаете, че можете да извършите това и с тази химикалка. Криптоактивите са по-скоро опция за инвестиция. И по този начин, с цел да приключим по първия въпрос.

Свидетели сме на доста бързо развиване и то изисква институциите като МВФ, като Българска академия на науките, а тя прави фантастична работа, да работят бързо, с цел да предотвратят две неща. Първото е фрагментация. Необходима е оперативна съгласуемост. А второто е неналичието на регулация, което значи, че няма да сме в крайник със протичащото се, и ще останем с това, което имаме, а то може да не е добра вест за интернационалната парична система.

Има три в действителност огромни благоприятни условия. Първо, технологиите да създадат крачка напред, като това се отнася както до обществения бранш и централните банки, по този начин и до частния бранш, което ще докара до основаването на по-ефективна система, в която цифровите валути на централните банки и частно издадените постоянни монети или електронни пари могат да се развиват. Това, което прави централната банка е да обезпечава окончателност - тя прави крайния сетълмент, обезпечава оперативна съгласуемост и гради доверие в частните пари. Това продължава да е належащо при постоянните монети, те са обезпечени с активи. Освен това, те са конвертируеми, да вземем за пример в щатски долари или други национални валути. Всичко това ще се прави посредством платформи, при изискване че имаме положителни и добре контролирани частни пари и при съществуване на оперативна съгласуемост за цифровите валути на централните банки в международен мащаб, защото транзакциите с тях не лишават време, а се правят на мига. Продължава да бъде нужен обаче финален сетълмент - той към момента дава стабилността, от която се нуждаят нашите стопански системи.

Втората огромна опция. Можем да си представим свят, в който първата банка събира цифровите запаси на членовете, предлагайки благоприятни условия за по-добро провизиране на запасите на цялостен набор от страни. Мислейки за бъдещето, за дребните страни, това може да е фантастична опция за повишение на силата и устойчивостта им на тази основа. И трето, когато се замислим за трансграничните заплащания, които през днешния ден към момента са скъпи и мудни, към този момент виждаме и в бъдеще ще станем очевидци на един изцяло друг свят.
 В Китай към този момент употребяват цифрови юани В Китай към този момент употребяват цифрови юани
В Китай за първи път са употребявани цифрови юани за покупка на самолетен билет, заяви осведомителният портал „ Пенпай ”, цити...

Какви са рисковете? Бих желала още веднъж да стартира с технологиите. Ако живеете на място, където няма интернет връзка, и няма електричество, няма по какъв начин да станете част от този нов свят на цифровите пари. Какво ще вършиме? Вие сте изключени априори заради цифровото разделяне. Така че можем да си представим тези благоприятни условия единствено в случай че по едно и също време успеем да преодолеем цифровото разделяне. Второ, належащо е да съществува регулаторна среда и от време на време се разсънвам измежду нощ с мисълта " Това би трябвало да се случва в този момент ", мислейки по какъв начин да създадем крачка напред. И по-късно - институционален потенциал. Ако през днешния ден сте страна със слаби институции, това води до заменяне на валути. Как да определите лихвените проценти и паричната политика, в случай че сте на опашката в тази гражданска война? Възможно е вследствие на това да забележим още по-изразено намаляване на доверие на жителите в личните им държавни управления. И трето, бих желала да се спра на въпроса за темпа на развиване. Какво ще се случи, в случай че се намираме в свят, в който някои браншове - частни и публични - се движат доста по-бързо и стартират да дефинират метода на работа. Тогава доста от нашите членове ще изпитат на гърба си последствията на нещо, за което те в последна сметка с нищо не са съдействали.

Разбира се, над главите ни от самото начало виси и рискът от хакерски атаки. Различните типове цифрови пари изискват друг приоритет, с цел да действат. Когато приказваме за цифрови валути на централните банки, приоритет би трябвало да бъде интеграцията, тъй като в случай че вървим в посока на разнообразни софтуерни платформи, друга функционалност, липса на оперативна съгласуемост, тогава способстваме за фрагментирането на световната стопанска система и за фрагментирането на нашия свят. Така че оперативната съгласуемост и обединяването на разнообразни валути на централните банки за задачите на тази съгласуемост е от голямо значение. Когато приказваме за постоянни монети или за частно издадени пари, предпочитано внимание би трябвало да се обърне на регулирането. Защото, в случай че те не са надеждно контролирани, рискуваме да забележим дребен брой софтуерни колоси, които да преобладават в света.

Може да станем очевидци на проблеми с приобщаването макар обстоятелството, че огромното преимущество на цифровите пари е, че те разрешават на хората да се включат в международната стопанска система, без значение от това къде се намират. А тази централизация е извънредно значима, в случай че желаем да изградим свят на публично доверие в частно издадените пари, те са несъмнено изобретение, само че то би трябвало да действа в границите на добре премислени и деликатно дефинирани параметри.

Не на последно място нужна ни е проследимост. Това е голям проблем, с който би трябвало да се преборим - по какъв начин да защитим неприкосновеността на персоналния живот и в същото време да не позволим на незаконните действия да процъфтяват на гърба на цифровите пари. Индийският образец е в действителност доста забавен, защото включва още един аспект на цифровизацията - цифровият идентификатор. Лично аз съм уверена, че в случай че светът стане дигитален, би трябвало да приемем, че имаме цифрова еднаквост. Това обаче влече след себе си доста проблеми, свързани с неприкосновеността на персоналния живот и правата на индивида.
 Федералният запас изследва дали да вкара дигитален $ Федералният запас изследва дали да вкара дигитален $
Федералният запас на Съединени американски щати изследва деликатно въпроса дали си коства да се вкарва дигитален $, съобщи неговият ръководител Джером Пауъл...

Като човек, израснал в комунистическо общество, желая да кажа, че това ме кара да се замисля за това по какъв начин да създадем по този начин, че светът да е приобщаващ и либерален, като в същото време се противопоставим на незаконните действия, разполагайки с опция за следене на дейностите, тъй че цифровите пари да не се трансфорат в още един метод за замяна на куфарчета с пари в брой, като средство за разплащане в незаконния свят. Така че въпросът в прочут смисъл е комплициран, само че не и толкоз комплициран, когато ясно определим кои са основните проблеми, които би трябвало да бъдат решени, и по-късно притеглим софтуерната промишленост, частния бранш, централните банки, Международния валутен фонд, с цел да работим дружно за решаването на тези проблеми.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР