Преди осем милиарда години нещо се случи в далечна галактика,

...
Преди осем милиарда години нещо се случи в далечна галактика,
Коментари Харесай

Астрономи забелязаха рекорден радиосигнал, на който са отнели 8 милиарда години, за да достигне Земята: „Умопомрачително“

Преди осем милиарда години нещо се случи в далечна вселена, което изпрати необикновено мощен гърмеж от радиовълни, минал през галактика.

Най-накрая дойде на Земята на 10 юни предходната година и – макар че продължи по-малко от хилядна от секундата – радиотелескоп в Австралия съумя да улови сигнала.

Тази мълния от космоса беше бърз радиоизбухване (FRB), малко свестен феномен, открит за първи път през 2007 година

разкри в четвъртък, че този съответен FRB е по-мощен и идва от доста по-далече от всички преди записани, откакто са минали осем милиарда светлинни години от момента, в който Вселената е била на по-малко от половината от настоящата си възраст.

Какво тъкмо предизвиква FRB се трансформира в една от огромните мистерии на астрономията. Бяха изхвърлени доста теории, с цел да ги обяснят – един професор от Харвардския университет даже допусна, че може да са признаци на извънземен живот.

Учените обаче считат, че главните обвинени са далечни мъртви звезди, наречени магнетари, които са най-магнетичните обекти във Вселената.

Райън Шанън, астрофизик от австралийския университет Суинбърн, сподели пред AFP, че е „ умопомрачително “, че радиотелескопът ASKAP в Западна Австралия е забелязал радиоизбухването предходната година.

„ Журито към момента не знае “ какво предизвиква FRB

„ Имахме шанса да гледаме това малко леке ​​в небето за тази една милисекунда след осемте милиарда години, през които пулсът е пътувал, с цел да го улови, “ сподели Шанън, съавтор на изследване, описващо находката в списание Science.

FRB елементарно победи предходния рекордьор, който беше от към пет милиарда светлинни години, добави той.

Импулсът беше толкоз мощен, че - за по-малко от милисекунда - освободи толкоз сила, колкото слънцето излъчва за 30 години.

Шанън сподели, че може да има стотици хиляди мигащи FRB в небето всеки ден.

Но до момента са открити към хиляда и учените са съумели да открият от кое място са пристигнали единствено 50 -- което е от решаващо значение за разбирането им.

За да схванат от кое място идва последният радиоизблик – наименуван FRB 20220610A – откривателите се обърнаха към Много огромния телескоп в Чили.

Той откри, че сигналът произлиза от изключително тромава вселена която може да се е сливала с една или две други галактики, което от своя страна може да е основало странния магнетар.

Шанън акцентира, че това е просто „ най-хубавото предусещане “ на екипа.

FRBs са засечени, идващи от непредвидени места, в това число от нашата лична вселена Млечен път, тъй че „ журито към момента не знае “ какво ги предизвиква, сподели той.

Освен че се пробват да разкрият тайните на FRB, учените надяваме се да ги използваме като инструмент за мятане на светлина върху още една от мистериите на Вселената.

Миналата година учените откриха „ необичайно и непрекъснато “ радиоизригване от далечна вселена, което звучеше като сърцетуптене. Този сигнал е траял до три секунди – към 1000 пъти по-дълго от междинното, според съобщение за вести.

През 2020 година астрономите споделиха, че са разкрили FRB, който наподобява предава сигнали, които доближават до Земята в повтарящ се, 157-дневен модел.

Само пет % от Вселената е формирана от естествена материя – това, от което е направено всичко, което можете да видите – до момента в който останалата част се счита, че е формирана от малко разбираемата мрачевина материя и тъмна сила.

Но когато астрономите преброят всички звезди и галактики във Вселената, повече от половината от тези пет % естествена материя „ липсва “, сподели Шанън.

Учените считат, че тази изчезнала материя е разпръсната в тънки влакна, свързващи галактики, наречени галактическа мрежа, само че тя е толкоз дифузна, че актуалните телескопи не могат да я видят.

Тук идват бързите радиоизбухвания.

< p> Те са „ отпечатани с подписа на целия газ, през който минават “, сподели Шанън.

Някои дължини на вълните на FRB са леко забавени, когато минават през тази материя, което дава на учените метод да го измерят. < /p>

Това може да им разреши да дефинират какъв брой материя има в галактическата мрежа - и затова общото тегло на Вселената.

За чупещия връх FRB, Шанън сподели, че екипът е забелязал сигнали за „ спомагателни материали “, през които избликът е минал по време на пътуването си през Вселената.

Но с цел да се употребява тази информация, с цел да се получи вярно премерване на тежестта на Вселената, евентуално ще би трябвало да бъдат осъществени още стотици FRB следи, добави той.

Тъй като се чака доста по-усъвършенствани радиотелескопи да станат онлайн скоро, астрономите се надяват, че това ще стане относително бързо.

Лиам Конър, астрофизик в Калифорнийския софтуерен институт не взе участие в проучването, сподели пред AFP, че бъдещите радиотелескопи ще намерят десетки хиляди FRB, което ще разреши на учените да претеглят цялата материя „ през галактическите столетия “.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР