Преди осем години единият от собствениците на фирмата за млечни

...
Преди осем години единият от собствениците на фирмата за млечни
Коментари Харесай

МВР проверява версията на бизнесмен, че Гешев е поискал да присвои фирмата му

Преди осем години единият от притежателите на компанията за млечни артикули " Жоси " Георги Цолов Георгиев имал спор със съдружника си Симеон Присадашки и изискал подпомагане от Иван Гешев. По това време актуалният основен прокурор е редови прокурор. Срещу предстоящата помощ, Георгиев заречен бащата на Гешев да стане съучастник в компанията. Вместо подпомагане, обаче прокурорът се съюзил с Присадашки и Георгиев губи дяловете си, заплаща такса от 30 хиляди лв., а домът му е запален.

Това е най-краткото резюме на история, която разгласява тази седмица уеб сайтът в съдействие с БОЕЦ.

След това се разбра, че следващи сигнали по случая са били подадени в Министерство на вътрешните работи, и в министерството на правораздаването (за което удостовери и новият министър Надежда Йорданова).

Пред " Свободна Европа " от вътрешното ведомство удостоверяват, че са почнали работа по сигнала. От правосъдното министерство, обявиха пред " Дневник ", че сигналът е получен и при започване на идната седмица ще има повече изясненост какво ще бъде подхванато.

Какво е разказано по проблема " Жоси "

Случаят е от 2013 година. През май 2018 година Георгиев, който е притежател на 50% от капитала на млекопреработвателната компания " Жоси ",, на която оповестява, че вследствие на спор с бизнес колегата му Симеон Присадашки, e станал жертва на скица за кражба на бизнес с присъединяване на институциите. Тогава обаче името на Гешев не се загатва.

За първи път Георгиев намесва името на основния прокурор в на Люба Кулезич " Честно казано " по Евроком на осми декември тази година. " Иван Гешев, който беше на ниско равнище прокурор той пое ангажимент и се срещна с съвсем всички елементи на нарушаванията, които бях намерил, той възприе един ход, като ме свърза с негов непосредствен юрист, Велимир Атанасов " - сподели Георгиев.

Според разказаното до момента от Георгиев, мотив за спора сред него и Присадашки (по това време, а и досега зам.-председател на Асоциацията на млекопрепработвателите в България), е че съдружникът му бил махленски в сиво счетоводство, източване на компанията и неплащане на Данък добавена стойност.

Заради персоналното си другарство с Иван Гешев, който по това време е прокурор в Софийска градска прокуратура, Георгиев се обърнал за подпомагане към него за премахване на Присадашки и против това му предложил дял във компанията си.

Според документи от Търговския указател, показани от Bird.bg на 14 август 2014 година е постъпило заявление за изключване на съдружника във компания " Жоси " Симеон Присадашки, а на негово място като съучастник с 2% от капитала на сдружението да влезе Стоимен Тодоров Гешев (роден 1939 г.), който е татко на Иван Гешев.

 Извадката от разказа в Търговския указател, показани от Bird.bg
Извадката от разказа в Търговския указател, показани от Bird.bg

Георгиев твърди, че Гешев е желал по-голям дял - от 20 % и откакто не ги е получил, отказал да спомага за отстраняването на Присадашки. След което нещата се обърнали против Георгиев и той твърди, че е получил закани и закана, че в случай че не заплати 30 хиляди лв., ще бъде репресиран. Според неговата версия той заплаща тази поискана сума в адвокатската фирма на юрист Велимир Атанасов. Георгиев изяснява също, че поради проблема, къщата му е била запалена.

" Дневник " не съумя да открие контакт с него и да му зададе въпроси.

Сигнали от 2015 година

" От 2015 година депозирам сигнали, едвам в този момент има придвижване по тях. Откакто има придвижване съм разпитан 3-4 пъти в ГДБОП ", споделя Георги Георгиев, представен от Той се обръща към Иван Гешев, тъй като се познава с татко му - Стоимен още от 1978 година. " Стоимен Гешев ми е като втори татко. А синът му ни съобщи и двамата ", споделя Георгиев.

Пред Симеон Присадашки споделя, че е " полуда изказванието, че Георгиев е ходил при Гешев ". " Не е моя работа. Не съм бил очевидец на такива диалози. " Според него спорът със съдружника му е почнал не през 2013 година, а през юли 2014 година " Георгиев на два пъти се пробва да ме изключва през лятото на 2014 година, доколкото си припомням първия път името на Гешев не фигурираше в документите ", споделя Присадашки. По отношение на обвиняванията против него за сиво счетоводство твърди, че има над 20 инспекция в тази тенденция от разнообразни институции и до момента не са открити нарушавания.

Промените в " Жоси " обаче не са вписани дефинитивно, тъй като Присадашки апелира изключването си в съда. Фирмата е в неплатежоспособност от 2018 година и сега е в разпродажба.

" Дневник " не съумя да се свърже с представителя на основния прокурор Сийка Милева. Пред " Свободна Европа " тя отхвърля коментар, с думите, че това са " неистини и клюки, които стигнаха до обидно ниско равнище ". По данни на Георгиев, разпитани са били самият той и бащата на основния прокурор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР