Преди около 90 милиона години умерена дъждовна гора е израсла

...
Преди около 90 милиона години умерена дъждовна гора е израсла
Коментари Харесай

Откриха древна гора на 90 милиона години край Южния полюс

Преди към 90 милиона години умерена дъждовна гора е израсла покрай Южния полюс, заяви Юнайтед прес интеренешънъл. Учени се натъкнаха на фосилизирани следи от антична дъждовна гора в сърцевината на седименти от морското дъно, събрани покрай ледника Пайн айлънд в западната част на Антрактида.

Сеизмични данни навеждаха на мисълта, че пластът седименти е неповторим, само че учените не чакаха да попаднат на остатъци от гора от кредата. " Откриването на този добре съхранен слой горска почва е като облага от лотарията. Не знаехме за съществуването му по-рано ", съобщи специалистът по палеоекология Улрих Салзман от университета на Нортъмбрия в Англия.Сред пластовете седименти Салзман и сътрудниците му разкрили корени, полен, спори и остатъци от цъфтящи растения. Учените употребявали разнообразни остатъци от растения, с цел да си основат цялостна визия за античната гора в Антарктида.

" Става въпрос за лонгозна гора, доминирана от иглолистни дървета и папрати. Била е сходна с днешни гори в Нова Зеландия. Летните температури са били към 19 градуса Целзий, а температурата на водата в реките и мочурищата е достигала 20 градуса Целзий ", разясни Салзман.

Специалистите считат, че дъждовната гора край Южния полюс е просъществувала до олигоцена, преди да се фрагментира преди към 20 милиона години. Антарктида и Южният полюс са се преместили малко през последните 90 милиона години, само че тектонските придвижвания не са били от голяма важност за появяването и изгубването на въпросната антична гора. Появата й е била допустима с помощта на климатични промени.
Средната креда е измежду най-горещите интервали в историята на Земята. Атмосферата е съдържала огромно количество въглероден диоксид, а морското равнище е било с над 100 метра по-високо от днешното. Учените се надяват, че резултатите от проучването им ще оказват помощ на климатолози да подобрят моделите си, които целят да се предвижда резултатът от днешните климатични промени, дължащи се на човешката активност.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Нейчър ".


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР