Преди около 66 млн. години астероид се удря в Земята

...
Преди около 66 млн. години астероид се удря в Земята
Коментари Харесай

Астероидът, убил динозавите, създал катастрофална зима

Преди към 66 млн. години метеорит се удря в Земята и води до пагубна смяна в климата, която погубва три-четвърти от животинските и растителните типове на планетата, в това число динозаврите. Досега обаче учените няма съответна визия какви са били последствията от пагубната "зима ". Учени от Imperial College London за приключили ново изследване, което попълня много от дупките в информацията, оповестява БиБиСи.

Първите птици са се появили преди 120 млн. години

Проучването е включвало сондажи в региона на кратера, който се намира в региона на полуостров Юкатан в Северна Америка. Астероид с дължина 12 км. се удря там, като основава кратер с широчина 100 км. и дълбочина 30 км. В следствие кратерът е свлича още повече и диаметърът му става 200 км. Днес по-голямата част от кратера е под вода и под 600 м. утайки и отлагания. Част от него е и на сушата, само че е под варовик.

Как динозавър на 112 млн. години се е трансформирал в 3D скулптура

Откриха фосили от чудноват динозавър

Според изследванията на учените, метеоритът е идваш от североизточна посока с към 60-градусов ъгъл. Паднал е в тогавашно плитко море със скорост 18 км. в секунда.

Ударът е довел до изхвърлянето на над 325 гигатона сяра в атмосферата, както и евентуално 425 гигатона въглероден диоксид. Сярата, в композиция с голямото количество пепел и прахуляк, са основали плътна завивка в атмосферата, което е довело до световно намаление на температурите под нулата в продължение на няколко години.

Откриха вкаменелости на бременно влечуго на 245 млн. години

Това е намалило осезаемо и температурата на океаните. Тя е останала по-ниска от нормалното в продължение на епохи. В следствие огромното количество въглероден диоксид е помогнало за стоплянето на планетата. Суровите условия са били пагубни за огромна част от организмите на Земята, което е довело до петото всеобщо заличаване в историята на планетата.



За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР