Преди около 56 милиона години, между палеоцена и еоцена, температурата

...
Преди около 56 милиона години, между палеоцена и еоцена, температурата
Коментари Харесай

Преминаваща звезда може да е предизвикала рязко повишаване на температурата на Земята преди милиони години

Преди към 56 милиона години, сред палеоцена и еоцена, температурата на нашата планета се е повишила с 8 градуса по Целзий. Учените дават разнообразни пояснения за това събитие, само че планетолози от Франция подозират въздействието на непознато небесно тяло. Според тях мимолетна среща на Слънчевата система с преминаваща звезда би могла да промени орбитата на Земята. Дотолкова, че климатът да се обърка.

Въз основа на геоложки данни знаем, че Земята се е затоплила с 5-8 градуса по време на Палеоцен-Еоценския термичен най-много. Той е настъпил преди повече от 55 милиона години. Също по този начин е известно, че такива огромни промени в климата могат да бъдат корелирани с измененията в траекторията на Земята към Слънцето.

„ Ако желаеме да открием повода за античните климатични аномалии, е значимо да разберем по какъв начин е изглеждала орбитата на Земята по време на тези епизоди “,

казва планетологът Нейтън Кейб.

Но моделирането на орбиталната еволюция на Слънчевата система е сложна задача. Освен това при сходни опити нормално не се регистрира въздействието на останалата част от галактиката върху нашата звездна система. Информацията е на изданието Science Alert.

Известните на учените постоянни промени в придвижването на Земята и тяхното въздействие върху климата се разказват в така наречен цикли на Миланкович. Кейб и сътрудниците му решили да схванат дали сходен резултат оказва прекосяването на звезда от далечно разстояние. От порядъка на 4000 астрономически единици. И стигнаха до позитивен отговор.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР