Преди около 15 години, помелото започна да се среща по-често

...
Преди около 15 години, помелото започна да се среща по-често
Коментари Харесай

Произходът на помелото и ползите му за човека

Преди към 15 години, помелото стартира да се среща по-често в магазините и тогава не беше чак толкоз прочут плод. Днес можем да го открием във всеки магазин, само че замисляли ли сте се какъв тъкмо е произходът му.

Оказва се, че е един от желаните в Малайзия и пораства покрай речните корита на остров Фиджи. Легендата споделя, че на прословутия Лунен фестивал е наложително да се употребява тъкмо помело. Първите семена вършат своя преход някъде през XVII век в Съединени американски щати и климатът се оказва повече от удобен. Днес се отглежда съвсем в целия свят, в това число в Калифорния и Хаваи. Макар и усетът му да е малко по-лек по отношение на този на грейпфрута, размерите му го разграничават доста.

Според архивите, помелото е на почти 4000 години. Никой не може да каже сигурно от кое място идва името, холандците го внасят като pompelmoes, а в ботаниката е прочут като Citrus Maxima – или просто по-голям цитрус. Обикновено помелото е с диаметър към 30 сантиметра, а ядливата част има сълзовидна форма.

Макар и да има малко повече за белене, по отношение на останалите плодове от този клас, помелото дава съществени изгоди на на консуматора. Съдържанието му на витамин C е към 400% над дневната доза и като всички цитрусови плодове, е с изключително ниски калории, към 230. Към тази рецепта би трябвало да се добави и наличието на потребни фибри, желязо, протеин и още доста други. Именно затова ще го открием измежду водещите плодове и зеленчуци, които са целесъобразни за консумация при намаляване. Засищайки за дълго време, това е съвършеното ядене и за бързи следобедни закуски.

Освен това ще открием съществено количество на антиоксиданти като бонус. Богатото наличие на ликопин е в съвършена помощ в борбата за разнообразни хронични болести и в същото време оказва помощ за лечението и поправянето на клетките. И най-важното е, че в случай че консумирате обелките – онази известна бяла ципа – умерено може да намалите шанса за угнетяване на раковите туморни кафези на сарком при мишките. И в случай че там има резултат, най-вероятно биха помогнали и при хората, несъмнено, не приказваме за чудеса, само че пък потреблението би могла да свърши доста работа за безусловно всеки един същински обожател. Учените обаче не го предлагат, изключително в случай че взимате лекарства, съдържани цитохром P450.

Подобен риск, въпреки и дребен, се следи и при други цитруси като портокали и лимони. Най-доброто време да закупувате този цитрус е през ноември до март месец, когато е сезонът им. Тогава в Азия и Латинска Америка стартира износа. Узрелите помелата са известни с това, че са тежки, с гладка кора и жълта до доста неясно зелена кора. И може да издържи към една седмица в хладилника, което също е добра вест. Някои кулинари споделят, че е допустимо даже да добавите малко захар, в случай че желаете да усетите същинския му усет, въпреки и по-лекият усет също да е позитивен. Какво може да се направи с него? Абсолютно всичко, което изберете. Може да го добавите в плодовата салата, да го замените с някои от по-често употребяваните цитруси и да употребявате всички позитивни страни, които идват с него.

Снимки: Wikipedia

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР