Преди няколко седмици новината, че ракета на SpaceX е на

...
Преди няколко седмици новината, че ракета на SpaceX е на
Коментари Харесай

Ракетата, която ще удари Луната през март, не е на SpaceX

Преди няколко седмици новината, че ракета на SpaceX е на път да се разбие в Луната, се популяризира като горски пожар. Сега астрономът, който следи обстановката, удостовери, че събитието ще се случи, само че посочи, че обектът не принадлежи на SpaceX. Оказва се, че ракетата е китайска.

Тази история e извънредно добър образец за това по какъв начин би следвало да работи науката в идеалния случай – да се самопоправя във всеки един миг, когато е налична нова информация. Освен това показва какъв брой комплицирано в действителност е следенето на галактическия отпадък и че грешките са освен вероятни, само че и евентуални.

В съответния случай ракетата не е онази, която SpaceX употребява, с цел да изведе спътника DISCOVER до така наречен точка 1 на Лагранж, а бустер на лунната задача Chang'e 5-T1 – същата, която даде голям брой проби от земния сателит за проучване.

Източник: Gianluca Masi via Virtual Telescope Project

Бил Грей от астрономическата софтуерна компания Project Pluto следи този съответен галактически отпадък години наред – още откогато бе засечен от Catalina Sky Survey към месец след изстрелването на DISCOVER.

Много скоро излиза наяве (посредством метода, по който отразява светлината), че това не е дребен метеорит, а основан от индивида обект.

Предвид лимитираната информация за изстрелването, Грей и неговите сътрудници вземат решение да открият евентуалните претенденти за тази орбитална находка. Ракетата на SpaceX е измежду най-хубавите догатки, само че, както излиза наяве, е погрешно.

Грей получава имейл от Джон Джорджини, старши инженер от Лабораторията за реактивно придвижване на NASA, който гласи, че DISCOVER в действителност не е минал около Луната. Ето за какво Грей взема решение да се върне 7 години обратно и да ревизира какво е довело до тази негова неточност. Именно по този начин той открива нов и надалеч по-добър претендент – китайската ракета.

Източник: Gianluca Masi via Virtual Telescope Project

„ В прочут смисъл това към момента е „ индиректно “ доказателство – споделя Грей. – Но съгласно мен то е относително безапелационно. Ето за какво съм уверен,ч е обектът, който ще удари Луната на 4 март 2022 година, в 12:25 UTC, е част от китайската ракета Chang'e 5-T1 ”.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР