Преди няколко седмици Едгар Дуорски влиза в хранителен магазин Stop&Shop

...
Преди няколко седмици Едгар Дуорски влиза в хранителен магазин Stop&Shop
Коментари Харесай

В САЩ предупреждават: Внимавайте за намалени количества и грамажи на стоки

Преди няколко седмици Едгар Дуорски влиза в хранителен магазин Stop&Shop в Съмървил, Масачузетс, като детектив, на място на престъпление, написа NPR.

Той пристъпва към рафтовете за зърнени храни, надява се да откри обичан артикул, само че към този момент е прекомерно късно, магазинът е заменил старите кутии на General Mills - като Cheerios и Cocoa Puffs - с по-нови, като че ли отпечатъците на обвинения са изтрити.

Тогава Дуорски се насочва към задната част на магазина. Със сигурност в края на една от пътеките са подредени остарели кутии. Той сграбчва остаряла кутия и я съпоставя с новата. Аха... General Mills са понижили наличието на своите кутии.

Дуорски отива до касата с двете кутии - още веднъж учудване - те са на една и съща цена. General Mills е следващият причинител на " шринкфлация " с ненамалени количества и грамажи в артикули - греховен братовчед на инфлацията.

Дуорски е някогашен помощник-прокурор на Масачузетс и дълготраен юрист на правата на потребителите. Десетилетия той следене случаи на компании, които понижават артикули. Той го загатва с истинското му име, " стесняване ", само че икономистът Пипа Малмгрен го прекръсти на " шринкфлация " преди към десетилетие и терминът остана - фирмите понижават размера или количеството на своите артикули, като цената остава същата или даже е по-висока.

" Това е в действителност лицемерен растеж на цените ", споделя Дуорски. " Потребителите са склонни да осъзнават цената. Но те не са наясно с нето тежестта. Те могат да схванат неотложно дали са привикнали да заплащат Щатски долар 2,99 за картонена кутия с портокалов сок или Щатски долар 3,19. Но в случай че кутията с портокалов сок бъде понижена малко като размер или количество, те евентуално няма да виждат. "

Ако потребителите бяха рационалните същества, изобразени в класическата икономическа доктрина, те щяха да виждат свиването. Проучване на Джон Горвил и Джонатан Кохлер проучва данните от пазара за зърнени култури и други браншове и открива, че потребителите са доста по-лековерни, в сравнение с предвижда класическата доктрина. Те са по-чувствителни към промени в цената, в сравнение с към промени в количеството. Фирмите, несъмнено, знаят това доста добре от години.

Дуорски си спомня и нагледно изяснява, че в миналото е купувал по-големи вафли и по-големи ролки тоалетна хартия. Оригиналната ролка тоалетна хартия Charmin, споделя той, бе с 650 листа. Сега би трябвало да доплатите за " Мега ролки " и " Супер мега ролки " - и даже те имат доста по-малко листа от тогавашните.

Намаляването на размера евентуално е толкоз остаряло, колкото и всеобщото консуматорство. През годините Дуорски документира намаляването на всичко - от Doritos до бебешки шампоан до облека за ранчо. " Намаляването има наклонност да се случва, когато производителите се сблъскват с някакъв ценови напън ", споделя той. Например, в случай че цената на бензина или зърното се увеличи.

Ето за какво, когато държавното управление стартира да регистрира повишаването на инфлацията преди няколко месеца, Дуорски стартира да търси нечестивия й братовчед. Сега виждаме вълна на стесняване, от сладолед Tillamook до котешка храна Royal Canin.
 Инфлацията в Съединени американски щати доближи 5%, 13-годишен връх
Инфлацията в Съединени американски щати доближи 5%, 13-годишен връх

Последно инфлацията в Съединени американски щати е била 5,4% през август 2008 година

" Тъй като в този момент следим повишаване на инфлацията, по тази причина мисля, че ще видите понижаване на повече детайли. И може би това ще бъде с двойно акцентиране: Ще забележим, че някои артикули се повишават като цена, а в това време, получавате по-малко. "

По-голяма кутия не виновност значи повече артикул. Не всички консуматори са слепи за " шринкфлацията ".

Джонатан Фицър е огромен почитател на Cinnamon Toast Crunch, друга зърнена просвета от General Mills. Преди няколко седмици той отива в локален хранителен магазин в Тампа, Флорида, само че на рафта има две разнообразни версии на продукта. Новата кутия е по-висока и " кльощава " и е украсена с реклама на Space Jam, нова версия на филм с присъединяване на Леброн Джеймс.

На Фицър би могло да му бъде простено, в случай че има вяра, че по-високата кутия значи повече зърнени храни. " И тогава погледнах изпод и видях, че няма числа " о, я стига, тук към този момент ме лъжете ", споделя той.

Миналата седмица General Mills разгласи възходящи разноски за съставки, опаковки, труд и превоз, което ги принуждава да обновят бизнеса си. Те обявиха, че подхващат " ценови дейности " и други стъпки, с цел да се преборят с инфлацията. Свързахме се с General Mills по отношение на отчети, че понижават размера на зърнените култури като част от тактиката си.

" General Mills работи за основаване на поредност и стандартизация на нашите зърнени артикули, което улеснява купувачите да разграничават размерите на рафта. За потребителите, търсещи най-хубавата цена за грамаж, най-голяма стойност нормално има в нашите по-големи кутии зърнени култури ", разяснява Келси Роемхилд, представител на General Mills. " Тази смяна също по този начин разрешава по-ефективно натоварване на камиони, водещо до по-малко камиони на пътя и по-малко употребявани литри гориво, което е значимо както за понижаване на световните излъчвания, по този начин и за компенсиране на увеличените разноски, свързани с инфлацията. "

Формулировката на General Mills за тяхната " шринкфлация " е много типично за Корпоративна Америка. Компаниите постоянно продават намаляването на размера като метод да се помогне на околната среда, да предложат на потребителите по-голям избор или да подобрят качеството на своите артикули. Когато представител на Charmin, да вземем за пример, се сблъска с кореспонденти по отношение на намаляването на размера на тоалетна хартия, представителят изясни, че това е резултат от " нововъведения ", които разрешават на потребителите " да изтриват дупетата си по-ефективно "...

Ако тази наклонност се резервира, може би някой ден всички ще живеем в лилипутска дистопия, където сме принудени да ядем дребни бонбони, да пием дребни питиета и да се избърсваме с дребни квадратчета хартия.

Или може би потребителите ще стартират да виждат и да показват негодуванието си и силата на потребителското търсене ще принуди фирмите да слушат и да се преценяват за своите артикули. Докато това се случи, нашите молебствия остават с потребителите.
 Регулатори твърдят Байдън, че финансовата система на Съединени американски щати е мощна
Регулатори твърдят Байдън, че финансовата система на Съединени американски щати е мощна

Пауъл: Фед ще поддържа стопанската система до момента в който се възвърне напълно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР