Преди няколко месеца ви разказахме за това как жители и

...
Преди няколко месеца ви разказахме за това как жители и
Коментари Харесай

Вандали пак изпотрошиха пианото на площада в Търговище

Преди няколко месеца ви разказахме за това по какъв начин поданици и посетители на Търговище се радват на пианото на централния площад в града. Сега, единствено 5 години след слагането му, то е съвсем унищожено от вандалски нападения, специфичната кабинка е надраскана и изпочупена, към него е цялостно с отпадъци. За отбелязване е, че това е към този момент второ пиано там, първото също беше унищожено.

През август 2016 година трима млади запалянковци със лични средства вземат решение да зарадват жителите на града с музикалния инструмент. Наоколо е цялостно с любопитни хора, искащи да чуят и допрян придобивката.

От първото пиано няма и помен, тъй като две години след слагането му беше унищожено, а второто е с изтръгнати и обгорени клавиши, да се свири на него е съвсем невероятно, специфичното столче е откраднато, кабинката е строшена.

Първите стъпки на Симеон Шомев да се научи да свири са били точно на това пиано, идвал е съвсем всеки ден.

" В момента пианото не става за нищо, тъй като са го потрошили, клавишите не работят, някои клавиши дори ги няма, родителите си оставят децата да свирят, те почват да блъскат, да тропат, а огромните нощно време като се напият, се вършат на мъже и почват да удрят пианото ", споделя Симеон.

Очакванията на основния основател Димитър Геров при слагането на пианото са били напълно доброжелателни че тук ще свирят можещи, а други ще се научат.

" Думите са непотребни, няма какво да разясняваме, в случай, че всичко се вижда с очите, разочароващо просто. Очаквах, че няма да бъде непокътнато, само че чаках, че ще бъде по-дълго тук, в смисъл да оцелее повече, а не да се постанова да сменяме пиана на две години, да се чудя по какъв начин да го запазвам, да го шетам, безсмислено е просто. Винаги съм се грижел за него, когато е било изправно несъмнено, даже да не е изправно-да бъде ремонтирано, да бъде настроено, да бъде безусловно в най-хубавата си форма за годините ", споделя той.

Освен по-голяма отговорност от хората, Димитър е очаквал по-голяма поддръжка и надзор от локалната власт. Казва, че даже и да желае да го поправи или да го размени с друго пиано, всички му отхвърлят откакто схванат защо и за къде е. След слагането на пианото, единствено на метри от него беше инсталирана камера за видеонаблюдение, както и осветяване за през нощта. Според експерти от Общината не дребна виновност за това положение на пианото имат и родителите на дребните деца, оставени без наблюдаване.

" В началото пианото се използваше от хора, които умееха да свирят, използваха го в два и в три часа през нощта. След това децата започнаха да демонстрират интерес, някои от тях умеят да свирят, само че разбирате, че това е инструмент, към който да се отнасят деликатно, това не всички деца го вършат. Общината до в този момент не е получила нито един сигнал от който да е било за зародил проблем, имаме опция при подаден сигнал да го подадем на полицията и надлежно да открием нарушителя. Ние ще създадем всичко допустимо да открием тези, които вандалстват над пианото, по тази причина молим всички жители, които виждат някаква неправда, неотложно да се обаждат на телефона на дежурните в Общинския съвет ", съобщи Кирил Керев, основен специалист ОМП, Община Търговище.

Инициаторът на плана Димитър мисли да се откаже от поддръжка на музикалния инструмент.

Вижте повече във видеото

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР