Преди няколко месеца стана ясно, че една от най-авторитетните американски

...
Преди няколко месеца стана ясно, че една от най-авторитетните американски
Коментари Харесай

Бивш топ агент и президент на BGR PUBLIC RELATIONS Бърнабаум: Обвиненията на Василев срещу Пеевски - секващ дъха пример за фалшива новина

Преди няколко месеца стана ясно, че една от най-авторитетните американски лобистки компании – BGR Group, се заема със отбраната на позицията на Делян Пеевски. Фирмата бе наета по отношение на желае, импортиран по световния акт „ Магнитски “ от подсъдимия за източването на милиарди от КТБ банкер Цветан Василев.

През есента представител на компанията - някогашният топ сътрудник от ФБР Том Лок бе в България, с цел да направи следствие на събитията по проблема и изказванията на Цветан Василев, въз основа на което приготви и отчет. Сега той, дружно с президента на BGR Public Relations и някогашен създател на авторитетните списания „ Форчън “, „ Тайм “ и телевизия Фокснюз Джефри Бърнбаум, още веднъж бе на посещаване у нас. Двамата дадоха изявление пред Агенция " Монитор " за " Телеграф ".

- Г-н Лок, последния път, когато се видяхме, подготвяхте отчет за случая „ Цветан Василев “ и жалбата му по Глобалния акт „ Магнитски “. Готов ли е отчетът?

Лок: Да. Отне ми два месеца. Направих няколко дузини изявленията, разгледах хиляди страници документи, срещнах се с голям брой длъжностни лица, както и с предприемачи тук, в България. Прегледах голям брой дейности, както и юридически документи, свързани с краха на банката. И заключението ми е, че обвиняванията против господин Пеевски са безпочвени и имаме налице невероятна история за подправени вести, основана от господин Василев, който е интернационален дезертьор, крие се в Сърбия и отхвърля да дава отговор на обвиняванията за фалирането на КТБ. А той е индивидът, отговорен за този банкрут. Г-н Пеевски няма нищо общо с краха на КТБ. Въпреки това господин Василев си стои в Сърбия и твърди, че повода за банкрута на банката е господин Пеевски.

- Внесли ли сте някъде отчета и в случай че да – къде?

- Докладът ще бъде употребен при диалози, които ще проведем в Съединени американски щати – с хора от Конгреса, публични лица от Държавния департамент и други, с цел да сме сигурни, че са осведомени с обстоятелствата към тази обстановка. Защото обвиняванията, че господин Пеевски е нарушил Глобалния акт „ Магнитски “, са невероятни. И желаеме да сме сигурни, че хората, виновни за разглеждането на сходни случаи, са наясно с обстоятелствата.

- Казахте, че сте се срещали с голям брой хора. Някой от тях сподели ли, че тези обвинявания са истина?
- Не. Никой не сподели това. И единственото място, където виждаме нещо по тези обвинявания, са историите, които господин Василев генерира от Сърбия. За мен е безусловно необикновено, че се насочат такива обвинявания без де факто каквито и да било учредения. И все пак той продължава. Ето да вземем за пример – не знам какво сте чули в последно време, само че той стартира истории, че господин Пеевски е отговорен по Акта „ Магнитски “ и информация за това стояла на бюрото на президента Тръмп. Това е безусловно погрешно. Президентът Тръмп е задоволително ангажиран с други проблеми и мога да ви уверя, че не преглежда нищо сходно все още.

- В някои медии тук, в България, се появиха и публикации, че на случая е даден ход. Така ли е в действителност? Има ли придвижване по този случай на каквото и да било равнище?

Бърнбаум : Има тъжба до държавното управление на Съединени американски щати, само че придвижване няма, най-малко доколкото ние знаем. Срещнахме се с членове на Конгреса, които са виновни за разглеждането на сходни случаи и отнасянето им до Държавния департамент. От екипите на тези значими конгресмени ни увериха, че все още не са били предприемани следващи дейности по жалбата. Говорихме и с лица от Държавния департамент, които също не дадоха знак за дейности по този случай. Ние считаме, че защото обвиняванията против господин Пеевски са погрешни, е прекомерно малко евентуално да има каквито и да било наказания против него.

Лок: Мисля, че е значимо българските жители да схванат, че обвиняванията по акта „ Магнитски “ не стигат до съд. Няма арбитър, който да седи и да споделя - „ Той ще бъде глобен “ или „ Той няма да бъде глобен “. Препоръките за наказания в действителност отиват при съответния ръководител и членове на комисии към Конгреса. И от там към този момент вършат рекомендации до Държавния департамент. Но в случай че такива няма, финално решение по процеса също няма. Той просто в никакъв случай не става действителност. Така че е значимо да се разбере, че няма да се стигне до миг, когато внезапно някой ще каже да вземем за пример „ това ще се случи “ или „ това няма да се случи “. Но е допустимо да има изказване на ръководител или член на съответна комисия към Конгреса, който да каже, че няма да се случи.

Бърнбаум: В отчета „ Лок “ можете да видите, че дотук са глобени 44-ма души по акта „ Магнитски “. Става въпрос за хора, които са направили големи закононарушения против човечеството. Това са убийци, диктатори, хора, които са създали най-лошото, което хората биха могли да си сторят един на различен. Нищо в обвиняванията, отправени от господин Василев, даже не би могло да се приближи до това. Така че има два значими момента. Първо – обвиняванията против господин Пеевски са подправени. Второ – даже и да бяха истина, а нито едно от тях не е, нямаше да могат даже да се приближат до тези случаи. Така че ние считаме - и това се споделя и в отчета, че господин Василев употребява акта „ Магнитски “ за похищение на вниманието. Жалбата му има единствено обществени цели – да основава усещане, че в Съединени американски щати се подхващат дейности, които биха могли да навредят на господин Пеевски. А казусът не е подобен. Няма каквито и да било дейности – с изключение на депозирането на жалбата, които биха могли по някакъв метод да рефлектират върху господин Пеевски.

Лок: Това просто е опит на господин Василев да отвлече вниманието от закононарушението си и да го насочи към други хора, като насочва обвинявания против господин Пеевски и основния прокурор господин Цацаров. Сега, разбираемо е обвинен да нападна прокурора - желае да омаловажи сериозността на закононарушенията, за които е измамен под отговорност. Но обвиняванията против Пеевски са просто невероятни, а и не свършват. Те сякаш идват едно след друго, като лавина, без учредения и за мен като някогашен чиновник на правораздавателните органи на Съединени американски щати е учудващо, че някой би могъл да прави такива обвинявания без даже капчица доказателство. Направеният одит е посочил, че господин Пеевски нито е бил инвеститор в банката, нито някоя от фирмите му е била забъркана с банкрута на трезора. Той също по този начин е посочил, че господин Василев е отклонявал финансови фондове към разнообразни сдружения по целия свят, източвайки банката. Така тя се е трансформирала в „ банка зомби “, в която заеми са раздавани без каквито и да било обезпечения. Това си е било обстановка но „ живите мъртви “.

- През януари в България стартира дело против господин Василев. Смятате ли, че това би могло да е точка против акцията, която води?

- Всеки път, когато започва дело, това е добре. Доколкото разбирам, процесът против него е бил отсрочен, тъй като господин Василев не участва. А той няма да участва, до момента в който не бъде издадена заповед за екстрадицията му. Със сигурност бих се ядосвал, в случай че тази обстановка продължи 3 или 4 години, тъй като знаете, че хората имат податливост да не помнят сериозността на закононарушенията, за които един човек е бил упрекнат. Много по-добре би било да бъде издадена заповед за екстрадиция и да бъде даден ход на процеса, тъй че българските жители да схванат същинските обстоятелства за това какво се е случило в банката.

Бърнбаум: Само да вметна – доста се приказва, изключително в Съединени американски щати, за подправените вести. А обвиняванията на господин Василев съгласно отчета „ Лок “ са смайващ дъха образец точно за такава подправена вест. Това са изцяло стъкмени обвинявания, имащи за цел само повдигане на звук в обществото. Иронията е в това, че същинските обвинявания са тези, повдигнати на господин Василев, който на два пъти е подвеждан под отговорност дружно с още 18 съучастници за плячкосването на банката – евентуално един от най-големите кавги в историята на България. А той измисля обвинявания против човек, който е безусловно почтен за каквито и да било финансови закононарушения. Това е великански образец за подправени вести и нанася вреди, каквито сходни неистинен обвинявания нанасят върху почтени хора. Докладът „ Лок “, който през днешния ден за първи път се показва, демонстрира ясно кой споделя истината и кой прави „ подправени вести “.

Лок: В Съединени американски щати има сентенция, че офанзивата е най-хубавата отбрана. Г-н Василев прави точно това, с цел да стигне до парадокса - в името на това да се отбрани - да излезе със сериозна офанзива, която обаче действително съставлява „ подправена вест “. Той просто отвлича вниманието от себе си, само че от това, което слушам, доста хора в България са се оставили да бъдат подведени от лъжливите му обвинявания и изказвания.

- Какви ще са идващите ви стъпки?

Бърнбаум: Използваме обстоятелствата в отчета „ Лок “, с цел да приказваме с длъжностни лица от управление на страната – както от Конгреса, по този начин и от изпълнителната власт, и да им разясним, че обвиняванията, отправени от Василев, са неистина. Както и че изказванията му, че Глобалният акт „ Магнитски “ може да бъде употребен, с цел да бъде глобен господин Пеевски, нямат каквито и да било учредения. Провеждаме регулярно диалози, с цел да сме сигурни, че е станало ясно, че жалбата на господин Василев до държавното управление на Съединени американски щати няма учредения и би трябвало да бъде отхвърлена. Това е и което най-вероятно ще се случи. Като допълнение, доколкото е по силите ни, се надяваме да създадем притежание тези обстоятелства и за медиите в Съединени американски щати. Другият лагер – този на Василев – разгласява към този момент обвиняванията си в няколко медии. Ние желаеме да разясним на публицистите, както към този момент направихме пред представители на държавното управление на Съединени американски щати, че изказванията на господин Василев нямат съображение и са лъжливи.

- Ако и когато тези обвинявания бъдат отхвърлени като несъстоятелни, може ли да има институционални контрамерки против господин Василев?

Лок: Не съм сигурен, че за господин Василев ще има последици от американска страна. Не знам какви са законите в България, що се отнася до наклеветяването и набеждаването. Сигурен съм, че това е нещо, което ще бъде разисквано от юристите на господин Пеевски, само че смятам, че в Съединени американски щати тази история просто ще почине по натурален път.

- Можете ли да ни дадете повече детайлности за отчета „ Лок “?

Лок: Като цяло това е роман за краха на банката, обвиняванията на господин Василев против господин Пеевски и малко бекграунд за самия господин Пеевски. Също по този начин изяснява малко естеството на акта „ Магнитски “ и какви наказания могат да се постановат и са били налагани по него. Показва и противоречивите връзки на господин Василев с съветски олигарси и с други корумпирани предприемачи. Той демонстрира какъв брой съмнително е, че господин Василев насочва сходен тип обвинявания против господин Пеевски, откакто медийни изявления разкриват връзките му с разнообразни хора със противоречива известност. Особено руснаци.

-Г-н Василев се опита да продаде тв канала си на един подобен съветски олигарх. Него ли имате поради или други хора?


Лок: Има други, за които се приказва в отчета. Извинете ме, че не ги посочвам – съветските имена са сложни за помнене. Това, което остава прикрито и на назад във времето в тази ситуация, е фактът, че това е една от най-големите финансови схеми, ужилили хората в България. КТБ е била четвъртата по величина банка, изцяло здрав трезор, преди господин Василев да поеме управлението й и систематично да източва активите й към кухи компании и офшорни компании. През другари, водачи, секретарката си, членове на фамилията... Г-н Василев би трябвало да понесе отговорността за фалирането на тази институция.

Бърнбаум: Докладът „ Лок “ обобщава обвиняванията, повдигнати от прокуратурата и управлението на страната против господин Василев за източването на 1,5 милиарда $ от депозитите на вложителите на банката, обстоятелството, че е издадена алена бюлетина от Интерпол против него, както и че самият той сега е дезертьор от закона в Сърбия. Именно поради това и той не си направи труда да се появи на личното си дело в София. Той и още 18 негови съучастници през последната година на два пъти бяха подвеждани под отговорност за гигантската финансова машинация. Обвиненията против него са подплатени от огромни счетоводни компании. Става въпрос за необорими доказателства за закононарушения, осъществени от господин Василев. В същото време в отчета се приказва, че обвиняванията против господин Пеевски са неистина. Имаше изказвания, че съответни дейности, включително и взимане на заеми от банката, са довели до банкрута й и отнемането на лиценза й през 2014 година Това изрично не е истина. Всъщност господин Пеевски не е имал никакви заеми и даже депозити в трезора по времето на краха му. Всъщност е извънредно рядко медии в Съединени американски щати да разгласяват обстоятелства, за които знаят, че не са истина. В същото време, в доста от случаите тук, историите, оповестени от гледната точка на господин Василев, са изцяло безпочвени. Те са измислени, цялостна нереалност. Докладът „ Лок “ доста в резюме е изработен по този начин, че да обори тези измислици и да направи ясно, че това, което господин Василев се пробва, е да накара публиката да гледа встрани, до момента в който обстоятелствата са тъкмо пред нея. Както и че точно той е индивидът, против който са повдигнати същинските обвинявания.

- Г-н Лок, господин Бърнбаум назова случая „ похищение на вниманието “. Вие по какъв начин бихте го нарекли с една дума?

- Със сигурност става въпрос за похищение на вниманието, само че смехотворно. Когато погледнете досиетата на 44-мата, глобени по акта „ Магнитски “, ще видите, че става въпрос за най-лошото от неприятното. Както господин Бърнбаум сподели – даже и изказванията на господин Василев да бяха правилни – а нито едно от тях не е - само че даже и да бяха, нямаше даже да се приближат до нужното, с цел да бъде глобен някой по акта „ Магнитски “.

Бърнбаум: Според отчета „ Лок “ задачата на изказванията на господин Василев е да подменят същинската история, която в действителност е за финансовите закононарушения на самия господин Василев. И още нещо, което бих желал да кажа – господин Василев отхвърля обвиняванията, за които е измамен под отговорност. За нас като американци, а доколкото знам и за българските жители, е значимо правосъдната система да реши кой е отговорен и кой не. Така е почтено. Въз основа на обстоятелствата ние считаме, че прокуратурата си е свършила работата и обвиняванията, повдигнати против господин Василев, са верни. Считаме, че с такова решение ще излезе и съдът. Но господин Василев ги отхвърля и е разумно да се върне в София, с цел да се изправи лице в лице с хората, които го упрекват.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР