Преди няколко месеца проучване, публикувано в изданието The Journal of

...
Преди няколко месеца проучване, публикувано в изданието The Journal of
Коментари Харесай

Без слънцезащита за повече витамин D – оправдано ли е?


Преди няколко месеца изследване, оповестено в изданието The Journal of the American Osteopathic Association,

разбуни духовете в научните и здравни среди, акцентирайки несъразмерната приложимост на слънцезащитни артикули като причина за всеобщия недостиг на витамин D измежду хората в международен мащаб. В резултат на тези данни бяха повдигнати въпроси дали цената на непрекъснатата слънцезащита на кожата за отбрана от рак не е прекомерно висока откакто може да докара до други здравословни проблеми, провокирани от дефицита на витамин D.

Въпросният витамин се синтезира в кожните кафези под въздействие на ултравиолетовите слънчеви лъчи . Блокирайки или отразявайки тези лъчи, слънцезащитните артикули не разрешават производството на задоволително количество витамин D в кожата. Хроничният недостиг на витамина се асоциира с имунен недостиг, диабет, проблеми с костната компактност, остеопороза и други

В отговор на тези неизяснени несъгласия учените регистрират ясна наклонност към понижаване използването на слънцезащитни артикули за позволяване на кожата да си синтезира задоволително витамин D. Тази наклонност е мотив учени от университет в Пенсилвания, Съединени американски щати, да показват гледните точки на водещи кожни лекари във връзка с въпросния проблем.

Заключението на множеството експерти е, че рискът от рак на кожата при незадоволителна слънцезащита крие доста по-сериозни здравословни последици от възможния недостиг на витамин D. Още повече, при изискване, че витаминът може да бъде набавян в нужните дози целогодишно посредством вярно хранене и хранителни добавки. Според формалните статистически данни за Съединени американски щати ракът на кожата е най-често срещаната форма на онкологично заболяване със стотици хиляди новодиагностицирани пациенти всяка година. На този декор рекомендацията за целогодишна слънцезащита на кожата няма по какъв начин да отпадне.

Свързани публикации.. 10 неща, които би трябвало да знаем за Витамин D 0 Слънцезащитен фактор – какво значи и по какъв начин да изберем? 0

Допълнителна тежест на тази рекомендация дават и данните от изследвания, които демонстрират, че качествените слънцезащитни артикули не блокират изцяло производството на витамин D в кожата. Те отразяват доста огромна част от ултравиолетовите лъчи, само че към 2% до 7% от тях съумяват да доближат кожата , според от слънцезащитния фактор на продукта. Учените смятат, че това количество не е задоволително за основаване на съществени кожни проблеми, само че може да подсигури производството на витамин D, задоволително за предварителна защита на недостига му. Изчислено е, че излагането на слънце за 1 час при прилагане на слънцезащитен фактор 15 може да обезпечи нужното на ден количество витамин D.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР