Преди няколко месеца президентът на Конфедерацията на труда Подкрепа“ г-н

...
Преди няколко месеца президентът на Конфедерацията на труда Подкрепа“ г-н
Коментари Харесай

Мая Манолова с нова кауза: Заплащането на нощният труд в България е унизително

Преди няколко месеца президентът на Конфедерацията на труда „ Подкрепа “ господин Димитър Манолов ме попита дали ще поддържа идеята му против неприятното възнаграждение на нощния труд, обличайки тениска с надпис „ Нощният труд ни убива “. Още тогава му дадох обещание, че ще го направя и през днешния ден – на десетия юбилеен конгрес и 30-годишнината от основаването на КТ „ Подкрепа “, повторих обещанието си, като персонално му подарих тениска с надпис „ Зле платеният нощен труд убива “ във връзка рождения ден на конфедерацията, оповестява Вихрогон.

В момента работещите през нощта получават унизителното възнаграждение от 0.25 ст. на час. Каузата на синдиката е за неговото нарастване – 2.80 лева на час или 0.5% на 100 от минималната часова ставка за положен труд.
Убедена съм, че общите ни старания ще доведат до обективен край за трудещите се жители, тъй като партньорството сред институцията на омбудсмана и КТ „ Подкрепа “ е потвърдено във времето с борбите, които сме стартирали един до друг, а някои от тях и спечелили.
И това не са кухи, общителни думи, а обстоятелства. Институцията на омбудсмана получи поддръжката на синдиката и дружно с КНСБ стартира акция против „ модерното иго “ и неточните работодатели, която приключи сполучливо. След влизането на законодателни промени през април м.г., за 10 месеца са изплатени 7 550 000 лв. и над 4 000 души са получили парите си от Фонда за гарантиране на вземания на служащи и чиновници при банкрутирали предприятия. А над 100 неточни работодатели непринудено са изплатили дължимото на служащите си.
Мога да давам още редица образци за положителното ни партньорство, мога да дам и образци, в които сме били на разнообразни позиции –в случая с промяната в политиките за хората с увреждания. По-важното обаче е, че и когато сме имали несъгласия, те в никакъв случай не са били в ущърб на човешката персона, нейното достолепие и права.
Затова съм сигурна, че ще застанем дружно, на общи позиции и в полемиката по измененията в кодекса на труда, препоръчани от общественото министерство. С общото схващане, че текстът от Конституцията, който дефинира България като обществена страна, не е просто декларативно заричане. Че обезпечените обществени права са един от фундаментите на правовата страна и би трябвало да бъдат защитавани предпочитано. Това значи, че ползите на служащите би трябвало да бъдат сложени наедно и даже над ползите на работодателите. Че страната би трябвало да ги пази с целия си запас, тъй като обществената страна с изключение на всичко друго значи отбрана на слабите против мощните стопански.
Отправих поздравления и по случай рождения ден на почетния президент на КТ „ Подкрепа “ доктор Константин Тренчев. Авторитетът, който има, дружно с поддръжката му, ще бъдат решаващи за триумфа на идеята.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР