Преди няколко месеца парламентът прие промени в структурата за съхранение

...
Преди няколко месеца парламентът прие промени в структурата за съхранение
Коментари Харесай

БСП към сглобката: Действате на принципа проба-грешка, по-добре не предлагайте нищо в енергетиката

„ Преди няколко месеца Народното събрание одобри промени в структурата за предпазване на петрол и нефтени артикули. Сега обаче връщате предходното положение и ние по този начин можем в този парламент да си променяме законите всеки няколко месеца.

 

Това демонстрира, че юридическата мощност на тази сглобка е доста притеснителна. ”

Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” Драгомир Стойнев от парламентарната естрада. Той взе думата по време на разискванията на второ четене по промени в Закона за запасите от петрол и нефтопродукти. Промените бяха гласувани накуп със 117 гласа „ за “, „ срещу “ – двама и 48 – „ въздържал се “, съобщи Българска телеграфна агенция. Според признатите текстове стопански оператори и/или съхранители, които имат опция да дават петрол и нефтопродукти и/или разполагат със свободни съдови вместимости за запазване на ресурси за изключителни обстановки на територията на други страни членки на Европейския съюз ползват това право до 50 на 100 от самостоятелно избраните равнища на ресурси за съответните категории нефтопродукти и петрол.  

Стойнев обърна внимание, че това не е първия път, в който сходно нещо се случва: „ Преди няколко месеца министърът на финансите искаше да полза газа, който минава през страната. И тогава всички скачахте и казвахте, че това е най-хубавото нещо. Ние от Българска социалистическа партия предупредихме, че това е нелепост и единственият резултат ще бъде банкрут на „ Булгартрансгаз ”. Усетихте се, променихте го. Този законопроект е безусловно същото. ”

По думите на Стойнев ръководещото болшинство не знае какво прави в този парламент и работи на правилото „ проба-грешка ”.

„ Най-добре е просто в енергетиката да не оферирате безусловно нищо, с цел да не се постанова да го поправяме след 2-3 седмици и да връщаме остарялото състояние ”, акцентира социалистът.

„ Кои са имената на „ специалистите ”, които разиграват българската стопанска система и задграничните вложители и ни карат през ден да одобряваме закони и ремонти на законите? Кой е министърът, който е предложил – неотложно му желаеме оставката, защото внася безпорядък в запасите от петрол и нефтени артикули в България ”, реагира националният представител проф. Румен Гечев.

Той обърна внимание, че още първия път, когато се е променял този закон, Българска социалистическа партия е предизвестила какво ще се случи.

„ Казах ли ви, че не е допустимо за една година 100% от запасите да останат в България? Казах ли ви, че не може и 50% да се реализира след 3 месеца? Казах ли ви, че това ще докара до безпорядък в запасите и върху работата на освен една рафинерия, а има и други рафинерии в България, с изключение на тази, против която сте се насочили? И тъкмо другите рафинерии ви дръпнаха ушите и ви споделиха, че сте създали огромен гаф, така няма по какъв начин да влагат стотици милиони, с цел да изпълнят тази налудничава задача ”, сподели още проф. Гечев.

И заключи: „ Това е в действителност един симптом на това по какъв начин не би трябвало да се работи. И всичко това - подчинено на някакви антируски закони, които в действителност нанасят вреди на България. ”

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР