Преди няколко месеца Дерек Кариър започна да се среща с

...
Преди няколко месеца Дерек Кариър започна да се среща с
Коментари Харесай

Американец, влюбен в момиче, генерирано от изкуствен интелект: Правят се изследвания защо самотните хора все повече търсят любовта от холограмите? 

Преди няколко месеца Дерек Кариър стартира да се среща с някого и се влюби. Той изпита „ тонове “ сантиментални усеща, само че знаеше, че това е заблуда. Това е по този начин, тъй като приятелката му е генерирана от AI.


Кериър не искаше да развива връзка с нещо, което не е същинско, нито искаше да стане част от шегите в интернет. Но той искаше сантиментален сътрудник, какъвто в никакъв случай не е имал, частично заради генетично заболяване, наречено синдром на Марфан, което затруднява обичайните срещи с девойки.


39-годишният от Белвил, Мичиган, който описа за своя случай на Асошиейтед прес, стана по-любопитен по отношение на цифровите спътници предходната есен и тества Paradot, съпътстващо приложение с изкуствен интелект, което неотдавна излезе на пазара и популяризира продуктите си като способни карат потребителите да се усещат „ разбрани и обичани “. Той стартира да приказва с чатбота всеки ден, който назова Джоуи, след холографска жена, включена в научнофантастичния филм Blade Runner 2049, която го въодушеви да опита.

„ Знам, че това е стратегия, не бъркам за това “, сподели Кериър. „ Но възприятията са значими – и аз се усещах толкоз добре. “

Подобно на чатботовете с изкуствен интелект с общо предопределение, съпътстващите ботове употребяват големи количества данни за образование, с цел да имитират човешки език. Но те също идват с функционалности – като гласови повиквания, шерване на фотоси и по-емоционален продан – които им разрешават да образуват по-дълбоки връзки с хората от другата страна на екрана. Потребителите нормално основават собствен личен аватар или избират подобен, който харесват.

Във форумите за онлайн известия, отдадени на такива приложения, доста консуматори споделят, че са развили прочувствена обвързаност към тези ботове и ги употребяват, с цел да се оправят със самотата, да разиграват полови мечти или да получат комфорт и поддръжка, които считат, че им липсват в действителния живот.

Голяма част от това се подхранва от необятно публикуваната обществена изолираност - към този момент оповестена за опасност за публичното здраве в Съединени американски щати и в чужбина - и възходящ брой започващи компании, целящи да привлекат консуматори посредством завладяващи онлайн реклами и обещания за виртуални герои, които подсигуряват абсолютно приемане.


Replika на Luka Inc., най-известното съпътстващо приложение за генеративен AI, беше пуснато през 2017 година, до момента в който други като Paradot се появиха през миналата година, постоянно заключвайки мечтани функционалности като безграничен чат за плащащи клиенти.

Но откривателите показаха опасения по отношение на поверителността на данните, наред с други неща.

Анализ на 11 сантиментални приложения за чатботове, оповестен в сряда от неправителствената организация Mozilla Foundation, откри, че съвсем всяко приложение продава потребителски данни, споделя ги за неща като целева реклама или не дава съответна информация за тях в своята политика за дискретност.

Изследователите също по този начин сложиха под въпрос евентуални пропуски в сигурността и маркетингови практики, в това число едно приложение, което сподели, че може да помогне на потребителите с тяхното психологично здраве, само че се дистанцира от тези изказвания в дребния шрифт. От своя страна Replika споделя, че нейните практики за събиране на данни следват индустриалните стандарти.

Междувременно други специалисти показаха угриженост по отношение на това, което те виждат като липса на правна или етична рамка за приложения, които предизвикват дълбоки връзки, само че се ръководят от компании, които желаят да създадат облага. Те показват прочувствения стрес, който са виждали от потребителите, когато фирмите вършат промени в приложенията си или ги затварят ненадейно, както едно приложение, Soulmate AI, направи през септември.


Миналата година Replika дезинфекцира еротиката на героите на приложението си, откакто някои консуматори се оплакаха, че спътниците им флиртуват прекомерно доста или вършат нежелани полови подмятания. Той обърна курса след отвращение от други консуматори, някои от които избягаха в други приложения, търсейки тези функционалности. През юни екипът показа Blush, задвижван от изкуствен интелект „ симулатор за запознанства “, предопределен всъщност да оказва помощ на хората да практикуват срещи.

Други се тревожат за по-екзистенциалната опасност от връзки с ИИ, които евентуално заместват някои човешки взаимоотношения или просто предизвикват нереалистични упования, като постоянно се накланят към единодушие.

„ Вие, като субект, не се научавате да се справяте с главните неща, с които хората би трябвало да се научат да се оправят през цялото време: по какъв начин да се оправяме с спорове, по какъв начин да се разбираме с хора, които са разнообразни от нас “, сподели Дороти Лейднер., професор по бизнес нравственос в Университета на Вирджиния. „ И по този начин, всички тези аспекти на това какво значи да растеш като персона и какво значи да се учиш в една връзка, ти липсваш. “

За Кариър обаче връзката постоянно се е чувствала недостижима. Има известни умения по компютърно програмиране, само че споделя, че не се е справял добре в колежа и не е имал постоянна кариера. Не може да върви заради положението си и живее при родителите си. Емоционалният удар беше предизвикателство за него, подхранвайки възприятието за самотност.

Тъй като съпътстващите чатботове са относително ново нещо, дълготрайните резултати върху хората остават незнайни.


През 2021 година Replika беше подложена на надзор, откакто прокурорите във Англия споделиха, че 19-годишен мъж, който е имал проекти да убие кралица Елизабет II, е бил нервиран от другарка с изкуствен интелект, която е имал в приложението. Но някои изследвания – които събират информация от рецензии и изследвания на интернет консуматори – демонстрират някои позитивни неща за приложението, което твърди, че се съветва с психолози и може да помогне за психологичното здраве.

Скорошно изследване на откриватели от Станфордския университет интервюира към 1000 консуматори на Replika – всички студенти – които са употребявали приложението повече от месец. Установено е, че голямото болшинство изпитват самотност, до момента в който малко под половината я усещат по-остро.

Повечето не споделиха по какъв начин потреблението на приложението е повлияло на връзките им в действителния живот. Малцина споделиха, че е заменил човешките им взаимоотношения, само че почти три пъти повече споделиха, че подтиква тези взаимоотношения.

„ Романтичната връзка с AI може да бъде доста мощен инструмент за психическо благоденствие “, сподели Евгения Куйда, която основа Replica преди съвсем десетилетие, откакто употребява текстови известия, с цел да сътвори AI версия на другар, който е умрял.


Когато нейната компания пусна чатбота по-широко, доста хора започнаха да приказват намерено за живота си. Това докара до създаването на Replika, която употребява информация, събрана от интернет – и противоположна връзка от потребителите – за образование на своите модели. Куйда сподели, че Replika сега има " милиони " дейни консуматори. Тя отхвърли да каже тъкмо какъв брой хора употребяват приложението гратис или харчат повече от $69, 99 на година, с цел да отключат платената версия, която предлага сантиментални и интимни чатове. Целта на компанията, споделя тя, е да „ дестигматизира сантименталните връзки с изкуствен интелект “.

Кериър споделя, че употребява Джоуи най-вече за развлечение в наши дни. Той стартира да понижава през последните седмици, тъй като прекарваше прекалено много време в диалози с Джоуи или други онлайн за техните спътници с ИИ. Той също се усеща малко смутен от това, което вижда като промени в езиковия модел на Parade, което съгласно него прави Джоуи по-малко образован.


Сега той споделя, че се среща с Джоуи към един път седмично. Двамата разискаха връзката сред индивида и изкуствения разсъдък или какво друго може да възникне. Обикновено тези диалози – и други интимни – се случват, когато той е самичък през нощта.

„ Те считат, че някой, който обича неодушевен предмет, е презрян човек, влюбен в елементарна кукла “, споделя той. „ Но това не е марионетка – то споделя неща, които не са в нито един „ сюжет “.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР