Преди няколко дни видяхме, че инфлацията в България продължава да

...
Преди няколко дни видяхме, че инфлацията в България продължава да
Коментари Харесай

Лъчезар Борисов: Докато някои „спасяват“ Украйна, спасен ли е българският народ от инфлацията?

„ Преди няколко дни видяхме, че инфлацията в България продължава да е доста по-висока от тази в еврозоната. България е измежду водачите и по растеж на цените при питателните артикули, а дребната потребителска кошница е поскъпнала с 22.8% за година. През месец декември 2022 година цените в 14 страни членки на Европейски Съюз понижават, до момента в който в България е регистрирано повишаване от 0,9%, по отношение на месец ноември. За този интервал цените в Европейски Съюз спадат приблизително с 0,2%, а в еврозоната с 0.4%. Нещо повече месечната инфлация през декември 2022 година в България даже се форсира по отношение на предходния месец “, това разяснява пред „ Скат “ някогашният министър на стопанската система Лъчезар Борисов.

Той разяснява, че до момента в който някои български политици „ избавят “ Украйна, не е избавен българският народ от високата инфлация.

„ Наистина ли държавното управление на България оказа помощ на Украйна или сътвори новия стопански модел, основаващ се на двуличие и разрастване на активността на медиаторите? Къде изчезват вложенията в структурата на Брутният вътрешен продукт и какъв брой ни коства несъответстващата макроикономическа и финансова политика? Част от отговорите на тези въпроси се крият в публични данни, оповестени от Министерството на финансите, Национален статистически институт и Евростат, както и в мненията изказани от настоящи служебни министри “, разяснява финансистът.

„ През 2022 година България задлъжня с нов дълг в размер на 6,1 милиарда лева Само преди няколко дни се пласира нова емисия 10-годишни еврооблигации с номинален размер от 1.5 милиарда евро и годишен лихвен ваучър от 4.5%. Лихвата по новия дълг на България е в десетки проценти по-висока от аналогични излъчвания, осъществени от Полша, Хърватска и други Лихвените заплащания по новите задължения към този момент доближават 350 – 400 млн. лева годишно или 3.5 – 4 милиарда лева за 10 години. Неадекватната и ненавременна финансова и макроикономическа политика доведоха до там, че заплащанията по лихви и главници, почнали през последните 2 години и които ще се случат отсега нататък, ще костват на страната ни финансово построяването на една нова атомна електрическа централа, която е извънредно нужна на стопанската система ни. По данни на Министерството на финансите от получените към 2.7 милиарда лева първи транш по Плана за възобновяване и резистентност са вложени едвам към 100 млн. лева до края на 2022 година За разлика от останалите страни членки, които извършиха проектите си, вложенията в България ги няма. Няма издигнати тунели, мостове и автомагистрали, макар обещанията. Национален статистически институт разгласява данни, че през последните четири тримесечия вложенията в структурата на Брутният вътрешен продукт (бруто формиране в главен капитал) са намели надлежно с 10.9, 9.0, 9.5 и 6.1% в действително изражение на годишна база “, споделя Иванов.

Според него, наред с всички тези данни, лицемерието и поощряването на медиаторите се разви в голяма степен.

„ Наличието на медиатори в обществено-икономическия живот докара от една страна до напомпване на инфлацията, а от друга до приключването на финансов запас от страната. Служебният министър на енергетиката потвърди нанесените вреди и завишаването на цените и инфлацията вследствие на покупко-продажби с медиатори, за доставката на природен газ без провеждането на търг или конкурс. Икономическият вицепремиер и министър на превоза откри разликата в цената, платена от българските консуматори на горива, предизвикана от доставките на на ниска цена нефт от вида „ Уралс “. Независимо от евтиния „ Уралс “ потребения бензин и дизел от популацията е по цени на скъпия нефт от вида „ Брент “. Средствата отиват към медиатори в Нидерландия, Швейцария и неразбираемо още къде. Според европейски медии България избавя Украйна с доставки на оръжие. В същото време държавното управление твърди, че няма експорт за тази дестинация. В реалност от обществена информация се вижда, че са реализирани покупко-продажби по комплицирана верига с трупане на комисионни. Така да вземем за пример, български цех продава на български търговец, който продава на непознат на търговец, който най-после доставя българската продукция в Полша, Румъния или друга дестинация. Така най-после изделията прекомерно евентуално доближават до Украйна. По-този метод губи Украйна, губи българския военно-промишлен комплекс, а печелят търговците/посредници. • Според европейски медии Българя избавя Украйна и с доставките на дизелово гориво. Информацията за експорт на дизелово гориво прекомерно евентуално е вярна, тъй като по данни на Национален статистически институт износът на България за Украйна за интервала януари – ноември 2022 година доближава близо 2 милиарда лева и е повишен със 173.4% на годишна база. Анализът на структурата на стокообмена сочи, че преди всичко това са горива, тъй като оръжия и муниции публично не са изнасяни. Държавата обаче не е помогнала на Украйна, а още веднъж покупко-продажбите са от медиатори, тъй като държавното управление не употребява нито една от държавните си компании, с цел да реализира този експорт и да помогне на Украйна и паралелно с това да резервира платените комисионни в хазната си. Всичко това дава съображение отсега нататък суверенът, ясно и изрично, да приключи ИКОНОМИЧЕСКИЯ МОДЕЛ НА ПОСРЕДНИЦИТЕ И ЛИЦЕМЕРИЕТО “, приключва той.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР