Преди няколко дни The Wall Street Journal съобщи, че Apple

...
Преди няколко дни The Wall Street Journal съобщи, че Apple
Коментари Харесай

В сървърите на Apple до края на тази година ще заработят чиповете M2 Ultra: какво означава това

Преди няколко дни The Wall Street Journal заяви, че Apple създава лични процесори от сървърен клас, с цел да форсира дилемите, свързани с изкуствения разсъдък. Това беше мотив за представителите на Bloomberg да дефинират високата възможност за появяването на чиповете M2 Ultra в дейта-центровете на Apple до края на тази година.

Поне по този начин видя проектите на разработчика известният експерт по продуктите на Apple, Марк Гърман. Представителите на Apple би трябвало да приказват за нововъведенията в iOS 18, които засягат способността на ябълковите устройства да работят с изкуствен интелект, идващия месец на WWDC 2024, само че компанията е подготвена да употребява внедряването на тези функционалности единствено на равнище сървърна инфраструктура благодарение на M2 Ultra процесорите — не са най-новите, само че са задоволително производителни за решение на сходни проблеми.

Apple ще делегира разнообразни AI-функции на обособените хардуерни решения. Простите задания ще се извършват благодарение на локалните процесорни запаси, употребявани в iPhone, iPad и Mac, до момента в който по-сложните задания ще изискват потреблението на сървърните процесори. Обобщаването на пропуснатите текстови известия принадлежи към първия вид задания, само че анализирането на огромните масиви от данни или генерирането на изображения ще се прави от страна на сървърите на Apple. В същото време представители на компанията считат, че съществуващите процесори от серията M обезпечават задоволителна степен на отбрана на данните, с цел да бъдат обработвани от сървърна страна. Между другото, Apple ще продължи да употребява облачния потенциал на трети страни, даже откакто влага в развиването на личната си инфраструктура, защото няма да покрие всички потребности единствено със лично съоръжение.

Процесорите от фамилията M4 с течение на времето също ще се появят и в сървърната екосистема на Apple, само че първо те ще би трябвало да бъдат включени в Mac mini, iMac и MacBook Pro до края на тази година, а идната година ще се появят и в MacBook Air, Mac Studio и Mac Pro. Apple към момента не е подготвена да създаде личен чатбот с генеративен изкуствен интелект, само че в тази област ще си сътрудничи с OpenAI или Гугъл, като първият вид е по-вероятен.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР