Преди няколко дни процесорният гигант Intel официално съобщи, че е

...
Преди няколко дни процесорният гигант Intel официално съобщи, че е
Коментари Харесай

Историята на процесорите Itanium, производството на които Intel вече прекрати

Преди няколко дни процесорният колос Intel публично заяви, че е завършил с продажбите и доставките на чипове с архитектура (IA64) . Компанията още през 2019 година предизвести, че през 2020-та стопира да приема поръчките за произвеждане на Itanium и че доставките на тези чипове дефинитивно ще бъдат прекъснати на 29 юли 2021 година. С това завършва историята на перспективните, както се считаше преди време процесори. Те бяха огромният опит на фирмите Intel и HP да преминат от 32-битовите към 64-битови калкулации освен при сървърното съоръжение, само че и при потребителските лични компютри.

Въпреки че историята на тези процесори продължи към 20 години, тя съдържа повече неуспехи в сравнение с триумфи. Процесорът съвсем незабавно получи прякора Itanic , по прилика с кораба Titanic. Като цяло има и светли моменти, само че те не са чак толкоз доста. Нека да се спрем малко по-подробно върху историята на основаването на архитектурата IA-64 и аргументите за затварянето на един толкоз огромен план.
Началото
Прието е да се смята, че епохата на Itanium стартира през 2001 година, когато излиза първия процесор с новата архитектура. Въпреки това, взаимната работа на Intel и HP върху новата архитектура стартира още през 1994 година. Нейните благоприятни условия са впечатляващи: 64-битовите процесори дават опция за работа с доста огромен диапазон от цифри, те са доста по-ефективни при паралелните и матричните калкулации. В началото на 90-те години Intel създава личната 64-битова архитектура P7 , само че не съумява да завърши, тъй като пораждат редица непреодолими затруднения. Но работата върху този план не е безрезултатна и някой от новите похвати и технологии на тази архитектура са внедрени в Itanium.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР