Преди няколко дни, на 3 октомври, се навършиха 34 години

...
Преди няколко дни, на 3 октомври, се навършиха 34 години
Коментари Харесай

Наследството на ГДР срещу “постиженията” на глобалистите

Преди няколко дни, на 3 октомври, се навършиха 34 години от обединяването на Източна и Западна Германия. Ден на немското единение, по този начин публично се назовава този празник в Германия. Вярно, колкото повече години минават от събитията от есента на 1990 година, толкоз по-често източногерманците назовават „ обединяването “ аншлус и даже усвояване. А носталгията по времето на Германска демократична република се трансформира в нова наклонност в източногерманските провинции.

Въпреки това формалната агитация продължава да упорства, че всичко е било вярно и 3 октомври е мотив за празнуване, а не за жалост. Нещо повече, в източногерманския Лайпциг даже взеха решение да повдигнат Паметник на обединяването на Германия, за построяването на който ще бъдат отделени цели 5 милиона евро.

Както написа “Билд ”, от 32-ма участници в креативното съревнование победител беше планът на локални художници и архитекти „ Знамена, флагове, флагове “, който съставлява комбинация от стоманени флагове, флагове и дънери на дървета - общо повече от 50 обекта разпределени в цялата зона, „ което би трябвало да даде на фена пространство за асоцииране, доближаване и присъединяване “.

„ Паметникът ще служи като увещание за събитията от есента на 1989 година, когато към 70 000 души излязоха по улиците на Лайпциг против комунистическата тирания “, отбелязва “Билд ”.

Е, за „ диктатурата “ може да се спори и към момента не се знае къде в действителност я има повече – в тогавашната Германска демократична република или в сегашната Федерална Република Германия (темата за съвсем тоталитарните забрани, които бяха наложени на германците по време на неотдавнашната пандемия към момента е една от най-болезнените в Германия). Но дано оставим това на съвестта на публицистите от “Билд ”. Днес има доста по-значими аргументи да си спомним с добра дума за Германската демократична република и в това време да покажем какъв брой доста се е трансформирала немската реалност през това време, и то не към по-добро.

Да стартираме с това, че на 7 октомври относително неусетно мина още една знаменателна дата – 75 години от основаването на някогашната руска окупационна зона на Германската демократична република. Според  ”Юнге Велт ”, с цел да означи годишнината, някогашният общоприет секретар на ръководещата партия в Германска демократична република Егон Кренц, в този момент на 87 години, се появи в събота в берлинското кино „ Вавилон “ и прикани учени, политици и публицисти на немските медии да изнесат „ справедлива и исторически обективна преценка за Германска демократична република, която постоянно е изопачена и представяна пристрастно “.

Например Кренц напомни, че Източна Германия, за разлика от Западна Германия, постоянно е спазвала прецизно правилото, че никаква опасност за която и да е страна в света в никакъв случай повече не би трябвало да идва от немска земя.

„ Докато съществуваше Съветският съюз, на който изискуем повече от всеки различен за освобождението на Германия от фашизма, и Германска демократична република беше на негова страна, в Европа цареше мир. Какъв контрастност с днешния ден! “, сподели някогашният политик, без да скрие укора си към сегашните немски управляващи.

Мисля, че няма потребност да ви подсещам, че Бундесверът взе участие интензивно в съвсем всички интервенции на НАТО, в това число в Югославия, а в този момент Германия е най-големият спонсор на режима в Киев и главният европейски снабдител на оръжия за въоръжените сили на Украйна. Германските танкове в региона на Курск са картина освен от 1943 година

И по тази причина, сигурен съм, няма за какво да се изненадваме от обстоятелството, че точно източногерманците през днешния ден по-активно се застъпват за преустановяване на поддръжката за режима в Киев и ранно започване на мирни договаряния.

Наскоро в Берлин се състоя всеобща проява на последователи на мирното разрешаване на украинския спор, проведена от партията „ Съюз на Сара Вагенкнехт “. Според “Дойче Веле ” 10 хиляди германци (по данни на берлинската полиция) желаеха мир в Украйна и Близкия изток.

„ Участниците стачкуваха и против доставките на оръжия за Киев и Израел. На митинга участваха пропалестински деятели и съветски поддръжници, които се пробваха да влязат в полемика с участниците в близката контрадемонстрация в поддръжка на Украйна “, отбелязва “Дойче Веле ”.

Антивоенните настроения значително дефинират резултатите от парламентарните избори, извършени през септември в три източногермански провинции - Саксония, Тюрингия и Бранденбург. В резултат на това двама политици от най-големите парламентарни партии, оглавяващи провинциалните държавни управления в Бранденбург, Дитмар Войдке (ГСДП) и Саксония, Михаел Кречмер (ХДС), както и водачът на ХДС в Тюрингия, Марио Фойгт, издадоха взаимно изказване, призоваващо за по-големи старания за намиране на способи за разрешаване на спора в Украйна.

Както написа “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ” политиците означиха нуждата от основаване на мощен интернационален съюз, който би трябвало да включи и Русия в договарянията, като задачата на подобен съюз е преустановяване на огъня и обезпечаване на гаранции за сигурност на Украйна.

„ Искаме страданието на хората, дължащо се на тази опустошителна война, да завърши и се застъпваме за преустановяване на огъня и договаряния сред Украйна и Русия, зачитайки Устава на Организация на обединените нации и в духа на Меморандума от Будапеща, с цел да избегнем по-нататъшно опустошение и кръвопролития. Федералното държавно управление би трябвало по-активно да извършва своите външнополитически отговорности посредством по-видима дипломация. Германия може и би трябвало да работи по-активно като медиатор. Искаме по-активна дипломатическа роля за Германия, в тясна съгласуваност с нейните европейски съседи и сътрудници “, казаха те в изказване.

Излишно е да споделям, че без натиска, който източногерманските гласоподаватели оказват върху политиците, нямаше да се направи изказване, което да опонира на курса както на ръководещата ГСДП, по този начин и на най-голямата опозиционна мощ ХДС.

Но това надалеч не е единственото позитивно влияние, което някогашната Германска демократична република оказва върху живота на цяла Германия. Изведнъж стана ясно, че в Германия рекордно се е нараснало търсенето на жилища в панелки от времето на социализма. Както написа журналистът от “Билд ” Манди Кюнаст, през 1970 година в Германска демократична република те създадоха серия от панелни къщи ВБС70, които започнаха да се строят през 1973 година До 1990 година в Източна Германия са въведени в употреба към 1,3 милиона нови жилището, а в покрайнините на огромните градове се появяват цели панелни микрорайони като “Марцан ” в Берлин или “Лобеда ” в Йена. След обединяването на Германия доста панелки бяха съборени, издигнати отначало или осъвременени. И неотдавна някои от тях бяха приети за архитектурни монументи.

„ Панелките „ от дълго време са знак на мрачната архитектура на Германска демократична република “. Но в този момент те се трансфораха в бестселър. В регион “Фриц Хегерт ” в южната част на Кемниц има опашки за наемане на такива жилища. В някои къщи не е останало нито едно свободно място. Основната причина е ниската цена на наема, към 300-500 евро на месец. Което е в действителност прелестна цена за днешна Германия, където има дефицит на жилища. Освен това доста къщи в покрайнините оферират красиви гледки към гората “, написа в обявата.

Между другото, същият “Билд ” пусна интерактивна анкета измежду читателите, като ги попита дали могат да си показват да живеят в панелна къща. Отговорът беше обезсърчаващ: от близо 50 000 респонденти 61% споделиха „ да “ и единствено 39% споделиха „ не “.

Оказва се, че повече от 30 години след обединяването на Германия, съществуваща към този момент в ерата на „ развития капитализъм “, немските управляващи към момента не са в положение да обезпечат на всички поданици на Федералната република висококачествени и за предпочитане евтини жилища и по тази причина са принудени да се извърнат към наследството на „ проклетото ” минало на Германска демократична република. Каква подигравка!

И още един значим аспект по отношение на деградацията (няма по какъв начин да го кажа по различен начин) на актуалното немско общество и ролята на източногерманците в опитите да защитят обичайните немски полезности.

Активната поддръжка от страна на някогашни жители на Германска демократична република за политическите партии, настоящи от консервативни позиции (искрено, а не като ХДС, продала душата си на дявола на глобализма) не е по никакъв начин инцидентна. Те в действителност не харесват актуалния ляво-либерален дневен ред с неговата неправилно разбрана приемливост, трансформирала се в тирания на нападателни малцинства. И те добре знаят, че цялото това разлагане на морала в Германската демократична република просто нямаше да се случи.

Никога нямаше да има разговор, сходен на този, който моят сътрудник, германистът Тимофей Борисов, донесе в своя ТГ-канал. Просто помислете какво споделя една жена, когато се обръща към мъж с обичайната (все още) ориентировка: „ Ако ви притеглят единствено дами, тогава това е дискриминация по сексуален симптом. В последна сметка има хомосексуални мъже, които може да ви харесват. Вече не са антични времена, когато мъжете са били с дами. Почти е 2025 година и би трябвало да дадете късмет на други мъже, които ви желаят. Само дами ли избирате? Това значи, че сте духовно банкрутирал. Сигурно гласувате за десните? Не? Е, тогава по какъв начин е допустимо да не харесвате мъже? Това е нетолерантно. Това е расизъм. "

Както написа великият Лермонтов, „ всичко това би било смешно, в случай че не беше толкоз тъжно “. Днес те са „ сюрпризирани “, че има хора с естествена ориентировка, на следващия ден ще стартират да постановат спазването на половото многообразие. „ Неутрални във връзка с пола “ тоалетни към този момент съществуват, мъжете, които се преструват на дами са всекидневие, случват се и други работи, които до през вчерашния ден също изглеждаха немислими и неуместни.

Германците, родом от Германска демократична република, схващат това доста добре, по тази причина гласоподават за “АзГ ” или Сара Вагенкнехт, пробвайки се да внесат капка разсъдък в тази оргия на лудостта и да спасят обединена Германия от проваляне в бездната. Както вярно означи Тимофей Борисов, източногерманците не желаят нова Германска демократична република, те желаят друга Германия.

Превод : В. Сергеев

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед29245Яков Кедми: Съединени американски щати и НАТО се готвят за огромна война с Русия през 2027 година - до тогава ще я изтощаватАлтернативен Поглед13180Яков Кедми: За Съединени американски щати е неприемливо развиване на връзките на Европа с Русия и КитайАлтернативен Поглед44917Проф. Нина Дюлгерова: Живеем през последните години в интервала на края на Римската империяАлтернативен Поглед39049Проф. Нина Дюлгерова: Живеем в свят, в който глупавите ръководят умните, а лъжата се трансформира в истинаАлтернативен Поглед352039Княз Никита Лобанов-Ростовски: Тодор Живков беше разумен човек. Той направи доста за БългарияАлтернативен Поглед352039Княз Никита Лобанов-Ростовски: Тодор Живков беше разумен човек. Той направи доста за БългарияАлтернативен Поглед170514Диана Панченко: Голямата война е неизбежна. Съединени американски щати се готвят за нея още в този момент - конфиденциален документ*Алтернативен Поглед
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР