Преди няколко дни ми се обади г-жа Дора Петкова, уважаван

...
Преди няколко дни ми се обади г-жа Дора Петкова, уважаван
Коментари Харесай

От Арма до Армагедон

Преди няколко дни ми се обади госпожа Дора Петкова, почитан реставратор. В края на диалога ни, тя ми поръча да проучвам смисъла на името Арма. Внучката на неин прочут носела това име и когато г- жа Петкова, заинтригувана, запитала познатия си какво значи то, индивидът отвърнал: " Името е доста антично и значи " луна ".

Първата ми асоциация бе с героинята на превъзходния разказ на Емилиян Станев " Антихрист " - Арма, обилната осквернена хубавица, която сходно въртоп, повлича монаха Еньо надалеч от определения от него път на исихаст, мъкне го по адамитските сборища и в последна сметка, съвсем несъзнателно, става причина за неговия драматичен чоп - жигосването му в директен и метафоричен смисъл. Фаталната жена, която никой мъж не би желал да се изпречи в живота му. Жената, която всеки мъж би желал да срещне.

Второто име, което като гонг протътна в мозъка ми, бе Армагедон.

Бях се занимавала в детайли с корена " арм ", когато изследвах името на господ Арес, което, съгласно мен значи " Ариец " ( кн. " Връх България ", 2016 ). От този корен са формирани голям брой понятия във всички европейски езици. Но в този момент ме осени едно изключително просветление, което не ме бе споходило преди пет години, въпреки да се оказва, че тогава съм стигнала на милиметър от него. Неведоми са пътищата на Словото. След минути позвъних на госпожа Петкова и ѝ оповестих, че съм изпълнила поръчението, само че ще ѝ разкрия загадката, когато се забележим персонално. Тя отвърна: " Не казвайте нищо ( бе ме предизвестила, че избира учтивата форма и мъчно минава на " ти " ). Напишете го. Аз ще го прочета. "

Изпълнявам желанието ѝ.

От арменската историческа книжнина е известно, че понятието " ар ", от което произлиза названието " арий ", " арии ", " арийци " ( наименование на бялата раса, съгласно учените в предишното, а съгласно актуалните - на цялото днешно човечество ) идва от термина " ора " - aro ( ора, разправям се със земеделие, лат.ез.) и значи " орач ", " земеделец ". В публикацията си за името на прадревното провидение Арес, най-почитаният господ на траките, съгласно гръцките хронисти, преглеждам преливането на античната земеделска терминология във военна - и на обширните функционалности на Арес като провидение на креативната земеделска активност - в тясно военни и разрушителни. От една страна това се дължи на нуждата от запазване на земеделската продукция от грабители - земеделецът щеш не щеш се трансформира във боец, а от друга - инструментариумът на служащия с просперитета на земеделската цивилизация, стартира да се създава от метал и същият метал се употребява в бранните дейности. " От ралото се изковава меч " и се основава военната прослойка с преобладаващ статус в обществото и държавното ръководство. Словообразуването галопира след тези обществено- политически феномени и се раждат десетки понятия като arma ( ОРъжие - от ОРало ), войска, армада, арматура ( " доспехи " - в началото значение ), armoiries - герб ( фр. ) и прочие. Британското слово arm - ръка - за труд и бран - има същия генезис.

ОРъдието - земеделското сечиво - е дало началото на ОРъжието - арма - с навлизането на метала в човешкия обичай. Но на кой метал?

Знаем, че медта е изначалният метал, използван от индивида. Нещо повече - самото разбиране " метал " произлиза от названието на медта и това е видно от словото " орден ", което съществува във всички европейски езици.

Разковничето се крие в името Армения. Питали ли сте се за какво тази прадревна страна е приела сходно име, откакто жителите ѝ се самоназовават " хайг ", " айк ",
" айер "?
Аз постоянно си задавах този въпрос, само че без да се помръдна да потърся отговора. А не щеш ли поръката на г- жа Дора Петкова ме стимулира да го сторя. Оказа се доста просто - " айк ", " айер " и " арм " са синоними и значат " метал ". Санскритската дума за метал е ayas - терминът значи по-скоро " мед " и " бронз " нежели желязо. Логично в метафоричен смисъл тези понятия значат " корав ", " як ". Спомнете си името на героя Аякс Теламонид от " Илиада " с неговия колосален растеж и свръхчовешка мощ. На някой подобен античен Аякс или просто на метала мед ( медни рудници? ) е наименуван и град Аячо на о-в Корсика. Значението е ясно и на български - " ЯК, здрав, мощен ".

Но какво общо имат понятията " айк ", " айер " или " айас " със земния сателит? Ами това, че " ай " в античните езици в Средна Азия и Хиндукуш е било названието на Луната. Един от най-старите градове в антична Бактрия и в света се назовава Ай Ханум - Градът на господарката Луна. Той се намира на територията на сегашен Афганистан и беше първият обект, подложен на зверските американски бомбардировки през последната завоевателска акция в тази страна.

Отлично, само че по какъв начин тогава да си разбираем, че в най-дълбока античност хората са нарекли Луната " Ай " или " Арма " т.е. " железна " - " медна "? Как са разбрали за състава на нейния грунд? Означава ли това, че земният сателит има неестествен генезис?

И след това - медта е червен метал!

Не е ли по-логично да асоциираме небесното тяло, наречено в прастари времена " Арма " не с Луната, а с " алената " планета Марс, тъй като името на етруския господ Марс в действителност е идентично с Арес - Ма-Арес, М-Арс? Или двете планети - Луна и Марс - са свързани посредством една и съща митична цивилизация, която ги е обитавала преди сътворението на земното човечество?

Има над какво да се замислим, още повече, че елементи от Армения са влизали в античното царство Урарту, а " ур " ще рече " небесен дракон ". Оттам са названията на градовете Ур и Урук, името на господ Уран - първият държател на Земята и прочие

Как от Арма стигаме до Армагедон, мястото на последната борба със силите на пъкъла, посочено в Апокалипсиса на Св. Йоан Богослов?

Напоследък това място се разпознава с хълма Мегидо на територията на сегашен Израел, изравен на античния път, който е свързвал Египет и Сирия. Или с днешния град Мегидо, на към 40 км югозападно от Галилейското езеро, сцена на извънредно значими антични борби.

Аз бих свързала " мястото, наречено по еврейски Армагедон " ( Апокалипсис, 16:16 ) с прастария град Макед, упоменат няколко пъти в Библията, в книга на Исус Навин - в действителност не е изключено днешното населено място Мегидо да е издигнато на мястото на Макед или той да е заровен под хълма Мегидо. Както към този момент писах в публикациите си за произхода на името Македония и етнонима " македони ", аз пояснявам названието Макед като " майчин " и произходящ от " кръв " - червен. Както свидетелства Книга на Исус Навин - при град Макед се е състояла една от най-важните борби на израилтяните с коренните аморейски - арийски поданици на Ханаан, изконното население на Обетованата земя. В пещера в покрайнините на Макед са зазидани тленните остатъци на петимата съюзени аморейски владетели отпред с йерусалимския цар Адониседек, чиито войски са разрушени при Макед. Ето за какво пояснявам загадъчното наименование АРМАГЕДОН като Арийски Макед.

Има още едно разбиране, съзвучно с " арма " - старинното българско слово " подарък " - подарък. За неговата необятна античност приказва санскритската съставна част " ган " - броя, спечелвам - оттова идва и думата " gagner " във френския език. А " арма " са медните пари - aes - тъй като медта е металът, от който са сечени дребните монети - същинско богатство за сиромасите.

Автор: Милена ВЪРБАНОВА
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР