Преди няколко дни IBM показа първия в света процесорен чип,

...
Преди няколко дни IBM показа първия в света процесорен чип,
Коментари Харесай

Новият чип на IBM ни показва бъдещето

Преди няколко дни IBM сподели първия в света процесорен чип, основан по два-нанометрова технология, който дава обещание да внесе съществени промени в потребителската електроника.

Те биха се изразявали в до 45% по-висока продуктивност и до 75% по-висока енергоефективност по отношение на това, което оферират актуалните седем-нанометрови технологии.

На елементарен език това значи съществено нарастване на скоростта на софтуера, до четири пъти по-дълъг живот на батериите в преносимите компютри и смарт телефоните, по-бързи реакции на самостоятелните коли, по-нисък въглероден отпечатък на огромните центрове за данни и така нататък

Чипът на IBM може да побере до 50 милиарда транзистора, което е много повече от гъстотата на пет-нанометровите чипове със подобен размер, които побират до 30 милиарда транзистори.

Настоящите пет-нанометрови чипове на Samsung да вземем за пример разполагат със 127 милиона транзистора на квадратен милиметър, до момента в който чипът на IBM е с към 333 милиона.
 IBM патентова джаджа, която е часовник, смарт телефон и таблет в едно
Часовник, смарт телефон и таблет в едно

Интересен взор върху концепцията за сгъваеми устройства

Едва ли обаче можем да чакаме да забележим скоро два-нанометровия чип в всеобщото произвеждане, споделят от IBM. Най-вероятно ще би трябвало да изчакаме и най-малко няколко години, до момента в който новата технология доближи крайния консуматор.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР