Преди няколко дни и Ислямска държава направи като повечето правителства

...
Преди няколко дни и Ислямска държава направи като повечето правителства
Коментари Харесай

Коронавирусът е кошмар за терористите

Преди няколко дни и " Ислямска страна " направи като множеството държавни управления в Европа и по света поради епидемията от ковид - тя сложи сигурността преди всичко. Редакторите в нейния бюлетин " Ан Наба ", нормално призоваващи почитателите да правят офанзиви против Запада, смениха тактиката и в този момент желаят от тях да стоят надалеч от " земята на епидемията ". Засега.

Има и ограничения, които джихадистите биха могли да вземат - да вземем за пример да поставят ръката на устата си, когато се прозяват и кихат и (ако считат, че са заразени) да стоят надалеч от дребното останали земи на " Ислямска страна ", само че и да се " уповават на Бога ".

Няма статистика по какъв начин тъкмо се отразява вирусът на поддръжниците на " Ислямска страна " - никой от тях не би дал данни на СЗО или други институции и страни. Коронавирусът може да е първият от известно време насам фактор, който да охлади желанието на терористични организации да работят против Запада и в други страни, където са основани, само че и на страни като Иран да продължат с рискови инициативи като противоречивата си нуклеарна стратегия, написа в разбор " Джерузалем пост ".

" Ислямска страна ", " Ал Кайда " и " Аш Шабаб "

Членовете на " Ислямска страна " нормално живеят откъснати от западния свят и биха могли дълго да се опазят от инфекцията. Не и почитателите обаче, чиято мрежа е измежду останалите хора по света, отбелязва израелското издание. При членовете обстановката единствено може да се утежни, защото е допустимо те да не желаят да получат помощ от доктори в страните, където живеят, с цел да не бъдат разпознати (част от тях така и така към този момент се издирват).

Коронавирусът към този момент регистрира случаи и в Сомалия, огромна част от чиято територия е под контрола на свързаната с " Ал Кайда " формация " Аш Шабаб ". Вероятно качествата на " Аш Шабаб " ще бъдат наранени мощно поради неналичието на връзки със Световната здравна организация и западни страни, които биха могли да окажат помощ в тези региони.

Такъв проблем ще има " Ал Кайда " във всички страни, където се пробва да задържи контрола си върху дадена територия. Възможно е да се оправи само там, където членове на групата и нейни крила работят в цялостна засекретеност и изолираност от всички останали, само че не и там, където екстремистите са се смесили с популацията, а здравната система не е на равнище, с цел да засича ефикасно инфектираните с ковид.

Талибаните работят с лекари, вместо да ги убиват

Талибаните от ден на ден осъзнават, че би трябвало да си сътрудничат с докторите и здравните служащи, вместо да ги убиват, написа " Ройтерс ". Този миг съответствува с опцията Световната здравна организация и Червеният кръст да работят в територии, които те управляват в Афганистан - възбрана за това бе анулирана преди вируса, през септември, откакто няколко месеца организациите нямаха достъп поради подозрения при акция за имунизиране против полиомиелит.

През 2019 година минимум 51 здравни служащи са убити в Афганистан, 142-ма - ранени, затворени са 192 здравни институции, само че талибаните отхвърлят да имат нещо общо. В момента такива офанзиви наподобяват малко евентуално - случаите на ковид в Афганистан са едвам десетки, само че доста поданици пътуват до Иран и това ускорява терзанията, че те занапред ще се усилват. Здравната система на страната пък надалеч не е в положение да се оправи сама, опустошена от спорове. В някои райони дамите са изложени на необикновен риск поради неналичието на достъп до съответно опазване на здравето. За " Ройтерс " 31-годишна жена от провинцията Тахар, в село с клиника единствено с мъже доктори, споделя: " Когато се разболеем, не ни е разрешено да отидем на лекар, вместо това съпрузите ни ни носят медикаменти. Кой ще прави проби на дамите? "

Говорител на талибаните в този момент твърди за организацията, че " нашите муджахидини оказват помощ на здравни служащи да популяризират послания за заплахите от COVID-19... измежду обществеността в подконтролните ни райони ". Ще се приказва с духовниците, с цел да се разиска дали да не спрат религиозни събирания. Талибаните в южната провинция Хелманд ще дават каквито могат здравни грижи за инфектирани, само че признават, че нямат нито инфраструктура, нито личен състав, с цел да се оправят с зараза.

" Хамас " и " Хизбула " - въпрос на цели

В Газа на придвижването " Хамас ", завзело властта преди съвсем десетилетие и половина, му се наложи да спре опитите да предизвика Израел - единствено една, освен това дребна по мащаб, офанзива против Израел бе регистрирана в последните дни. Коронавирусът още не се е отразил на Газа. Основни сегменти от линията обаче не действат и пред " Хамас " стои въпросът дали без помощта на Израел обстановката няма да излезе отвън надзор (впрочем израелските управляващи от дни работят с палестинските си сътрудници в Палестинската автономност за справяне със ситуацията).

Появяви се информация и за ковид измежду високопоставени представители на ливанското шиитско придвижване " Хизбула " - съгласно сведения, представени от израелски медии, те са инфектирани измежду контакт с иранци ( " Хизбула " се поддържа от ислямската република). " Хизбула " като " Хамас " няма време да заплашва Израел - ангажирана е да се оправя с ковид в Ливан, където има над 100 случая (а " Хизбула " имаше съществена роля в настоящето правителство), както " Хамас " би трябвало да прави в Газа.

В случая на " Хизбула " и палестински групировки като " Ислямски джихад " рецесията ще се отрази и на главния източник на финансиране. Мнозина се съмняват надълбоко, че фактически инфектираните са единствено 17 хиляди, поради какъв брой късно реагира страната, с цел да не попречи на изборите си. Заразени са високопоставени ръководители - аятолах, министри, представители на революционната армия, депутати; има и умряли. Голяма част от елита на ислямската република е във високорисковата категория на възрастни хора. Появиха се и спекулации, че защото част от възрастните гвардейци може да станат жертви на ковид, се чакат политически промени.

Така, след наказания (затруднили оправянето с болестта), военни закани и ковид, както и (според някои сведения) случаи на болест в Сирия, където Иран е интензивно зает, ислямската република евентуално ще би трябвало да забави напъните си да сътвори нуклеарно оръжие, които възобнови след разпада на договорката с шестте интернационалните сили от 2015 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (679)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР