Преди няколко дни германският здравен министър Йенс Шпан обяви, че

...
Преди няколко дни германският здравен министър Йенс Шпан обяви, че
Коментари Харесай

Коронавирус: опасността в Германия не е отминала

Преди няколко дни немският здравен министър Йенс Шпан разгласи, че желае изключителното състояние в страната, въведено поради пандемията, да бъде анулирано. Шпан се базира на заключенията на Института " Роберт Кох ", откъдето дефинират заплахата от претоварване на здравната система все още като " умерена ".

Кой е срещу предлагането?

Германската фондация за отбрана на пациентите се разгласи срещу концепцията на здравния министър. " Налице продължава да е динамично разпространяване на заплашително излъчен вирус ", съобщи ръководителят на фондацията Ойген Бриш. Според Бриш, обстановката в домовете за възрастни хора не се е нормализирала. Той посочи, че сега три пъти повече заболели от Ковид-19 пациенти над 80 години се лекуват в лечебните заведения спрямо предходната година.

Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер също акцентира, че броят на хората над 80-годишна възраст, които се заразяват, пораства. Зьодер упорства изключителната епидемиологична обстановка да остане, защото без нея " де факто няма правно съображение за нищо. Нито за проби в учебните заведения, нито за маски ". Според Зьодер, в случай че изключителното състояние бъде анулирано, се слага под подозрение и правното съображение за условието на зелен документ.

Според инфекциониста Том Люде е прекомерно рано за сходна стъпка. Макар той да акцентира, че имунизациите значително предотвратяват тежкото протичане на болестта, рисковете за неимунизираните, които Делта разновидността и сезонните особености през есента и зимата основават, са все по този начин годни. " Все още има милиони неимунизирани, измежду които три до четири милиона души, при които съществува риск от тежко протичане ", посочи Люде.

Последните данни за разпространяването също не дават спомагателна обосновка за концепцията на здравния министър: новозаразените са 95,1 на 100 000 души. Здравните служби оповестяват за 19 572 новозаразени за един ден. Само преди седмица броят на новозаразените на ден бе 11 518.

Предимството на изключителното състояние

Извънредното състояние бе въведено от Бундестага през март 2020-а година. Оттогава то няколко пъти е удължавано, последно през август - до 25-и ноември. В резултат от изключителното състояние в страната, федералното държавно управление и управляващите в обособените провинции могат да вкарват ограничения за ограничение на пандемията без утвърждението на Народното събрание. " За да бъде предотвратено дестабилизирането на цялата здравна система, се разрешава на федералното държавно управление бързо да приема защитни ограничения ", гласеше аргументацията.

Епидемичната обстановка разрешава на Федералното здравно министерство посредством Закона за отбрана от инфекции без дълготрайно координиране да взима решения, които подсигуряват нужното количество лекарства, защитно облекло и консумативи.

 

Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР