Преди няколко дни американският президент Джо Байдън заяви, че ако

...
Преди няколко дни американският президент Джо Байдън заяви, че ако
Коментари Харесай

Експерт: Никой на Балканите няма интерес от избухването на военен конфликт

Преди няколко дни американският президент Джо Байдън съобщи, че в случай че Украйна падне, ще последва нова рецесия на Полуострова.

Многократно се чуха прогнози, че напрежението на Балканите още веднъж може да се разгори. В края на предходната година президентът на Украйна Зеленски разгласи, че страната има съответни доказателства за желанието на Русия да провокира спор сред страни на Балканите.

Съвсем скоро немският вестник " Франкфуртер алгемайне цайтунг " излезе със публикация под заглавие: " Косово се въоръжава за случай на сръбска офанзива ".

" Войната в Украйна върна геополитиката и геостратегията на дневен ред в Европа. Трябва да се отнесем към нея доста внимателно. От сръбска позиция не виждам никаква нужда или интерес от какъвто и да е боен спор на Балканите. Сърбия завоюва международното ревю " Експо " през 2027 година и ще бъде негов хазаин в Белград. В столицата се построява кампус за биотехнологии, който ще бъде районен център за научни проучвания. В Сърбия към момента се разисква дали да се добива литий, с цел да бъде значим фактор за подсилване на европейската резистентност ", сподели Яков Девчиш от фондация " Конрад Аденауер ".

Той посочи, че заради тези аргументи счита, че сръбската страна няма никакъв интерес да провокира спор.

" С помощта на Съединени американски щати и Европейски Съюз Сърбия и Косово се пробват още веднъж да се сближат в процесите на нормализация. Въпреки това в Косово, както и в Сърбия има политически сили, които пречат на процеса, поради свои цели. Това е доста рисково. Трябва да се внимава и да не се преследват политически цели. Това е модел, който разпознаваме освен на Западните Балкани, само че и отвън тях ”, добави Девчиш.

По думите му Косово е поръчало от Съединени американски щати 246 ракети против бронебойна отбрана.

" Ракети „ Джавелин ”, които в този момент играят роля и в спора в Украйна. Доколкото ми е известно предходната година Косово подписа огромно съглашение за дронове с Турция. Държавата доста желае да въоръжи своите сили за сигурност. Смятам, че това е естествено предпочитание на Косово. На Западните Балкани има доста страни членки на НАТО. Алиансът също е деен в Косово и по тази причина нямам доверие, че там ще има спор ", сподели още Яков Девчиш.

Целия диалог гледайте във видеото.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР