В селските райони на Зимбабве група баби се противопоставят на предполагаемото сплашване при изборите, пристрастието на WhatsApp

...
Преди националните избори следващата седмица някои хора в селските райони
Коментари Харесай

Преди националните избори следващата седмица някои хора в селските райони на Зимбабве казват, че са изправени пред сплашване от поддръжници на отдавна управляващата партия ZANU-PF и пристрастна държавна медия, която ограничава възможностите им

От FARAI MUTSAKA Associated Press, 19 август 2023 г., 2:10 ч. Предизборни плакати с лика на президента върху тях.

С едно замахване и щракване 64-годишната Елизабет Мутандва публикува видеото в няколко групи на общността в WhatsApp и го последва с информация за предизборната кампания от партия, която тя подкрепя на изборите следващата седмица — основната опозиционна Гражданска коалиция за промяна.

Бабите казват, че те и техните колеги от опозицията са изправени пред сплашване от страна на последователи на дългия управляващата партия ZANU-PF и пристрастна държавна медия, която ограничава възможностите им. Но те са намерили начин да се противопоставят на това с помощта на групови чатове в WhatsApp.

„Нека споделим това с нашите хора. Това е добро съдържание“, каза Мутандва за видеото с бабуини, след като кикотът й утихна.

След това тя стана и измина няколко километра (мили), облечена в жълтите цветове на нейната партия на митинг, адресиран от опозиционния лидер Нелсън Чамиса, човекът, за когото се надява, че най-накрая ще донесе промяна в Зимбабве след 43 години.

Управляващата партия ZANU-PF е в правителството откакто южноафриканската нация спечели независимост от управлението на бялото малцинство през 1980 г., а Мутандва беше млада жена в ранните си години 20-те.

Няколкостотин други присъстваха на опозиционния митинг в Домбошава заедно с Мутандва, за да чуят речта на кандидата за президент Чамиса.

Но с националните избори само след няколко дни, много повече останаха вкъщи, страхувайки се да не бъдат заплашени, сплашени или може би дори нападнати от активисти на управляващата партия, защото се осмелиха да покажат подкрепа за Чамиса и неговата партия, каза Мутандва. Други дори не бяха чували за митинга, тъй като държавните телевизионни и радио канали, на които най-вече разчитат за информация, рядко отразяват опозиционни събития.

Президентът Емерсън Мнангагва, който дойде на власт с преврат през 2017 г., търси преизбиране в сряда. Chamisa ще го предизвика отново, след като загуби от Mnangagwa в много близко и оспорвано състезание през 2018 г.

80-годишният лидер предупреди своите поддръжници да не участват в насилие в подготовката за вота на 23 август. Тази молба дойде дни след като привърженик на опозиционната партия беше убит, както се твърди, от ръцете на активисти на управляващата партия, при първото смъртоносно насилие от натрупването на изборите.

Въпреки че Mnangagwa смени дълго управлявалия автократ Робърт Мугабе в този народен преврат, той беше обвинен, че въоръжава полицията и съдилищата, за да задуши опозицията по същия начин, както правеше Мугабе. Chamisa и международни правозащитни групи твърдят, че фигури и поддръжници на опозиционните партии често са обект на тормоз, насилие и сплашване.

Някои селски хора като Mutandwa са намерили начин да се борят със заплахите и медийните пристрастия, които също виждат, но които често остават незабелязани дълбоко в селските райони, където живеят по-голямата част от 15-те милиона души в страната и където обхватът на опозицията е ограничен.

„Всички тук знаят, че сме опозиционни активисти, така че някои хора се страхуват открито да се асоциират с нас", каза Мутандва. „Но това вече не е проблем. Говорим с тях чрез WhatsApp и те могат да участват в кампанията от безопасността на домовете си.”

Начинът, по който Мутандва и нейната група баби използват мобилни телефони и интернет, за да пресекат пропагандата преди изборите, представлява промяна от минали предизборни кампании в селските райони, каза Rejoice Ngwenya, специалист по стратегически комуникации в Зимбабве. Докато мобилният телефон и достъпът до интернет бяха широко разпространени в градовете, опозиционните партии преди можеха да използват само митинги, събрания на общността или понякога дори погребения, за да достигнат до избирателите в селските райони и да споделят своето послание.

Mutandwa вече получава информация за Гражданската коалиция за промяна направо на своя смартфон. И тя разпространява новината сред 10-те WhatsApp групи, които четирите баби в Домбошава администрират. Имаше нужда от няколко урока от един от внуците си, за да започне да използва WhatsApp, каза тя.

WhatsApp и други приложения за съобщения имат „голямо влияние“ в селските райони области в подготовката за тези избори, според Ngwenya.

„Всеки има мобилен телефон“, каза той. „Те не са непременно най-съвременни, но това, че могат да се използват за изпращане на съобщение, е обжалване.“

Четирите баби се противопоставят на решение партийна машина обаче.

Наблюдатели от Европейския съюз съставиха доклад за използването на държавните медии – доминиращите медии – след последните общи избори в Зимбабве преди пет години. каза, че контролираната от държавата обществена телевизия е посветила 85% от отразяването си на ZANU-PF на Mnangagwa по време на изборния период Малко над 80% от отразяването е отишло на управляващата партия на една популярна обществена радиостанция, наблюдавана от мисията.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">По време на тази предизборна кампания Мнангагва и неговата партия отново доминираха в телевизията и радиото и също така изпращаха масови текстови съобщения до милиони хора с информация за кампанията и известия за митинги на ZANU-PF, които Опозиционната партия на Chamisa и бабите просто не могат да се мерят.

Тяхната надежда за дългоочаквана промяна в страната им е по-скоро от уста на уста — или от уста съобщение — с Мутандва, която се надява, но не знае със сигурност, че нейните публикации в WhatsApp се публикуват повторно и споделят многократно. Тя каза, че хората копнеят за промяна, дори в селските райони, които някога са били крепости на ZANU-PF, но все още се страхуват.

„Ние не се страхуваме, но знаем, че другите са", каза тя, докато хвърляше малко зърно на пилетата си в прашния си двор. „Поне можем да общуваме с някои от тях и тези, до които стигнем, могат да разпространят думата на други."

___

Асошиейтед прес новини за Африка: https://apnews.com/hub/africa

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР