Преди минути със 102 гласа за, 10 против и 1

...
Преди минути със 102 гласа за, 10 против и 1
Коментари Харесай

Албанският парламент прие, че в страната има българско малцинство

Преди минути със 102 гласа за, 10 срещу и 1 въздържал се Народното събрание в Тирана да одобри закона за отбрана на националните малцинства в Албания, в чийто финален вид бе включена и българската общественост. Против гласоподаваха депутатите от Социалистическо придвижване за интеграция.

Тази заран по време на разискването проектозаконът срещна отпор единствено от опозиционното Социалистическо придвижване за интеграция. Председателят на парламентарната им група Петрит Васили прикани законът да не бъде гласуван през днешния ден, а да се преработи. Според него в сегашния му тип той опонира на конституцията, на националните ползи и даже на рамковата спогодба на Съвета на Европа за отбрана на националните малцинства.

Външният министър Дитмир Бушати поддържа текста на проектозакона, изразявайки удивление, че той е подложен на критика от тези, които преди този момент са го подкрепили.

Министър-председателят Еди Рама поддържа проектозакона, заявявайки, че той зачита малцинствата.

Гласуването на проектозакона продължи от сутринта до късно вечерта, заради многочасови разгорещени диспути и взаимни обвинявания сред представители на болшинството и опозицията, предизвикани от другата тематика в дневния ред на Народното събрание, обвързвана с изборната промяна. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР