Преди минути посланикът на Киев в София Виталий Москаленко е

...
Преди минути посланикът на Киев в София Виталий Москаленко е
Коментари Харесай

Зеленски: От България очаквам единствено да ремонтира военна техника

Преди минути посланикът на Киев в София Виталий Москаленко е подал в Народното събрание писмо от украинския президент, който персонално удостоверява, че от нас чакат тук да ремонтираме единствено военна техника

Володимир Зеленски избави държавното управление на Кирил Петков от рухване час преди да стартират дебатът и гласуването в българския парламент за даване на оръжейна помощ за Украйна.

Около 8.30 часа изключителният и пълномощен дипломат на Украйна Виталий Москаленко е подал в българския парламент писмо от името на своето държавно управление. В него президентът Зеленски дава формулировката, която ще остави четворната коалиция цяла, написа 24 часа.

Украйна чака от нас само и единствено българските фабрики да ремонтират украинско оръжие, което те към този момент имат.

Според осведомени източници във вторник е имало дълги диалози сред Володимир Зеленски и Кирил Петков. Украинският президент доста ясно разбирал турбулентната обстановка, в която е попаднало българското държавно управление и самичък е поискал да осведоми Народното събрание ни за помощта, на която разчита.

Пред вероятността Българска социалистическа партия да излезе от обединението, да се сформира служебно държавно управление на Румен Радев с непредвидима външна политика, а при изключителни избори да надделеят проруски политически планове, Зеленски се отказал от натиска за оръжейна помощ.

Видимо в последната седмица за Киев и Брюксел е било, че държавното управление на Кирил Петков ще падне след безапелационната позиция на социалистите да излязат от четворната коалиция, в случай че дадем оръжейна помощ.

Лидерът им Корнелия Нинова, която е вицепремиер и стопански министър, от дни обществено предизвестява какво ще последва при сходно решение. Тя демонстративно отхвърли да пътува с Кирил Петков в Украйна. както и да изпраща представители на Българска социалистическа партия в делегацията.

Буквално до среднощ във вторник против сряда не беше ясна обстановката във властта. Лидерите се събраха на коалициинен съвет след 20 часа и часове нямаше обществени изказвания. Депутати от Българска социалистическа партия споделяха импровизирано и обезпокоеното, че и на парламентарна група, и на партийното съвещание на “Позитано” не са взети безапелационни решения. По-скоро са очаквали Кирил Петков да предложи компромисен вид, който би удовлетворил Нинова, с цел да остане изпълнителната власт цяла. Затова и в Българска социалистическа партия са обсъждали да упорстват ясно да се разпише, че в случай че има военно-техническа помощ, то това значи единствено и само ремонт на техника.

Иначе за решението за военна помощ в Народното събрание има задоволително гласове - Продължаваме промяната, Демократична България и ИТН - общо 108 гласа. Плюс ГЕРБ и Движение за права и свободи, които гласоподаваха “за” в комисията.

До час ще е ясно точното наличие на писмото от украинското държавно управление и реакцията на българския парламент.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР