Преди минути Народното събрание прие на първо четене промените в

...
Преди минути Народното събрание прие на първо четене промените в
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Без реформа в прокуратурата няма да се промени системата

Преди минути Народното събрание одобри на първо четене измененията в Закона за правосъдната власт, с които се закриват Специализираният углавен съд, Апелативният профилиран углавен съд и съответните им профилирани прокуратури. Днес в пленарна зала чух доста причини против закриването на профилираното правораздаване. Например, че неговата подготвеност във връзка с корупцията по високите етажи на властта била въведена през 2017 година и 5 години по-късно няма време за влезнали в действие присъди. Къде са следствията? Къде са обвиняванията? Къде са присъдите на първа инстанция? Нима 5 години не стигнаха за това? Така правосъдният министър Надежда Йорданова разяснява дебата в Народно събрание при първото четене на законопроекта за закриването на спецсъдилищата.

И прибавя:

" Да, този законопроект не изчерпва визията ни за правосъдна промяна – това е първа стъпка за това в нашата татковина да имаме един закон за всички. Заявих цялостната си подготвеност да се включа в дебата сред първо и второ четене за възстановяване на наредбите ".

По думите й с цел да имаме ефикасна битка с корупция, би трябвало промяна в прокуратурата. Именно по тази причина в този миг в Министерството на правораздаването се работи по законопроект, който да сътвори гаранции за дейно следствие на и търсене на отговорност на основния прокурор – тогава, когато той е направил закононарушение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР