Преди месец от МВР припомниха, че от 15 ноември до

...
Преди месец от МВР припомниха, че от 15 ноември до
Коментари Харесай

Трябва ли да ни глобят при липса на зимни гуми?

Преди месец от Министерство на вътрешните работи припомниха, че от 15 ноември до 1 март колите би трябвало да са със зимни гуми. От своя страна, тогава Комисията за отбрана на потребителите /КЗП/ стартира своята годишна акция за контрол на пазара на автомобилни гуми, като ще бъдат осъществени инспекции в търговски обекти в цялата страна, както и на онлайн търговци.

Съгласно Регламента етикетите на гумите би трябвало да дават подредба на характерностите на гумите за противодействие при придвижване, сцепление с влажна пътна настилка, както и два спомагателни параметъра за гумите, особено проектирани за потребление в сурови условия при съществуването на сняг и лед.

Като се зададе зимата, на притежателите на коли у нас се насочат разнопосочни сигнали, които будят комплициране измежду тях. Има ли закон за зимните гуми и наложителни ли са те сред 15 ноември 2022 и 1 март 2023 година? В търсене на истината от " Активни консуматори " ревизираха нещата.

В реалност, макар многогодишните планове, Закон за зимни гуми няма, само че има разпореждания в Закона за придвижване по пътищата /ЗДП/. В края на 2016 година е признато изменение в ЗДП в член 139. Според него от 15 ноември до 1 март водачите са длъжни да карат с " гуми, предопределени за зимни условия, или с гуми, чиято дълбочина на протектора е не по-малка или равна на 4 мм ". Затова, разясняват специалисти, санкция при липса на зимни гуми не би трябвало да се постанова. Глобата за шофиране с износени или развалени гуми е 50 лв..

Принудително-административната мярка " прекъсване от придвижване " не се ползва при протъркван грайфер, защото това не е тежка техническа нередовност по смисъла на чл.101 от ЗДП. Автомобилът може да бъде изваден от придвижване единствено при положение на скъсване на повърхността на гумата. Във всеки случай съветът на експертите е зимните гуми да се употребяват без значение дали има сняг или не, когато температурите паднат под 7°C. Ако не знаете дали гумите ви имат задоволително дълбоки канали, най-лесният метод да ревизирате е с монета от 1 лева – в случай че външният кръг потъва в гумата, значи дълбочината е над 4 мм. Глобата, в случай че протекторът е по-плитък, е 50 лева, като се лишават също шест контролни точки. 

Производителите пък поучават зимните гуми да са на възраст не повече от шест години. Със сигурност новата гума се държи по-добре от остарялата, само че и тук има потребност от разяснение, тъй като нова гума от съмнителна марка може да е по-опасна от гума на няколко години от потвърден производител. Но със или без специфичен закон, най-добре е всеки консуматор да се снабди с качествени зимни гуми. Причината е, че те ще усилят сигурността ви на пътя. С летни гуми в студено време имате продължен спирачен път, тъй като те се втвърдяват и губят сцепление с настилката на пътя. Без зимни гуми дълбочина на грайфер даже и от 4 мм нагоре мъчно ще ви обезпечи безвредно прекъсване. Но имате и различен риск. Редица застрахователи отхвърлят да изплатят застраховка при случай през този сезон, в случай че са употребявани всесезонни или летни гуми.

В доста страни от Европейски Съюз ограниченията при зимни условия са доста по-строги, а санкциите – " солени “. Закон за зимни гуми има в Естония, Латвия, Швеция, Финландия и Словения. Действащ закон за зимни гуми в Германия, Австрия, Румъния, Хърватия, Чехия, Словакия, Люксембург и Норвегия няма, само че използването им е със наложителен темперамент при снеговалеж и поледица. В Сърбия и Турция има наложителна приложимост на зимни гуми при зимни условия по пътищата. В южни страни като Италия, Испания и Франция зимни гуми наложително има единствено при съществуване на специфичен знак и в планинските региони.

Съвети

Запознайте се с ситуацията авансово. Ако ви следва пътешестване в близка европейска страна, е за препоръчване да следите настоящите рекомендации.

Преценете целия маршрут. В Хърватска зимни гуми и съоръжение наложително ще ви трябват от 15 ноември до 15 април - без значение от транспортното средство. Зимното съоръжение там е наложително, без значение от типа на моторното транспортно средство, пътната конюнктура и естествените условия. Автомобили до 3,5 тона би трябвало да са оборудвани с 4 зимни гуми (M + S) или 4 летни, чиято дълбочина на грайфера е минимум 4 мм, а в багажника би трябвало да има зимни вериги. При нарушаване на условията можете да бъдете санкционирани с почти 106 евро. В Румъния сняг или лед са пътни условия, при които цялостен комплект зимни гуми е наложителен, а гуми с шипове - позволени. Маркировката би трябвало да е M+S или M&S, а дълбочината на грайфера на зимните гуми - най-малко 1.6 mm на най-малко две трети от ширината на протектора. 

В Словения колите и ремаркетата сред 15 ноември и 15 март, както и в зимни условия изобщо, би трябвало да са снабдени с нужното зимно съоръжение. Дълбочината на грайфера би трябвало да е най-малко 3 мм. Колите до 3,5 т и ремаркетата би трябвало да са с цялостен комплект зимни гуми, или с летни, в случай че със съответните огромни вериги за сняг за движещите колела са еквивалентни на движещите колела. Маркировката е друго, на което да обърнете внимание - тя би трябвало да дава отговор на " M + S ", " M.S " или " M & S ". За словенската пътна мрежа може да ползвате вериги за сняг при мощен снеговалеж, когато гумите нямат сцепление с настилката. Но не забравяйте, че гуми с шипове не са позволени за приложимост.

Вземете ограничения при проблеми с европейски автотърговец. Ако сте по пътя и се наложи да купите аксесоари за кола от магазин, без значение къде в границите на Европейски Съюз, приложението ECC - Net Travel ще ви упъти в правата ви на консуматори. Апликацията е безвъзмездна, и откакто към този момент един път е свалена на телефона, не изисква Интернет връзка и ще ви помогне да ги изразите на локалния език. Ако сте поръчали и платили за зимни гуми от онлайн търговец в друга страна в Европейски Съюз, само че не ви ги доставят или са в друг размер и не може да постигнете решение с търговеца, подайте тъжба до ЕПЦ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР