Преди месец млада българска журналистка спечели награда с разследването си

...
Преди месец млада българска журналистка спечели награда с разследването си
Коментари Харесай

Българска журналистка спечели престижна награда за разследване на религиозна секта

Преди месец млада българска журналистка завоюва премия с следствието си за религиозна фракция във Англия. Янита Георгиева е единствено на 22 години, само че към този момент работи в арабския отдел на Би Би Си и владее 5 езика. Историята на свещеника Муун, създател на религиозната фракция във Англия, дава началото на едно огромно следствие.

В продължение на три месеца Янита Георгиева учи структурата на религиозната група, като се среща с някогашни и сегашни нейни членове.

„ Тези хора имат вяра, че Муун е наследникът на Исус Христос и той, дружно с жена си, са същинските родители на всички хора. През 80-те са били извънредно рискова група. Свещеникът Муун в действителност е предприемач, има над 120 бизнеса. Групата е била извънредно мощна, изолирали са хората от фамилиите им, приятелите им”, споделя Янита.

Но събитията в сектата се трансформират след гибелта на създателя й.

„ Единствените млади членове са деца на някогашни членове, само че пък тези остарели членове си имат вяра и за тях това е единственият отговор. Много от хората, които са били членове, сега изясняват по какъв начин да се предпазим от тях. Първото нещо, което споделят, е,че никой не взема решение да стане член на фракция. Те употребяват тактики за управление на мисленето. Първото нещо, което вършат, е да трансформират метода на хранене, трансформират диетата ти, лимитират какъв брой часа ще спиш на ден”, добавя младата журналистка.

В следствието се споделя и за всеобщите сватби, с които общността става известна.

„ Всички членове на сектата се събират и се женят в Южна Корея на едни извънредно големи сватби и свещеникъ Муун избира кой за кого ще се ожени. В множеството случаи те не си знаят имената, не приказват един и същи език, единственото нещо, което ги свързва, е тази вяра”, показва още Янита.

Тя се е свързала с водача на тази група в Шотландия, споделила му, че е момиче, което се интересува от църквата и желае да стане член.

„ Този духовник в шотландия стартира да ми звъни всеки ден, искаше да ме запознае с жена си, с децата си, почна да ми праща видео по имейл. Но започнах да си мисля за какво не ме убеждава и отговорът е елементарен - тъй като в множеството случаи хората не търсят сектата, сектата намира тях, а на мен никой не ми проми мозъка, в противен случай, аз търсих информация и по тази причина не се получиха нещата и не съумяха да ме убедят, само че по този начин лиши към 3 месеца да завършвам всичко”, акцентира Янита.

С труда си тя печели премия за публицист на годината, която годишно се присъжда на студенти във Англия.

„ Наградата беше голям потрес, нямам концепция по какъв начин и за какво избраха мен. Наградата значи безусловно всичко за мен, тъй като всеки ден се събуждам, чувствайки се извънредно признателна, че съм част от тази промишленост и че мога да работя като журналист”, показва младата журналистка.

След като живее 13 години в Бейрут, през днешния ден българката работи в арабския отдел на Би Би Си и владее 5 езика. Преди дни взе своята тапия от университета Робърт Гордън в Абърдийн.
Но в бъдеще не възнамерява да се върне у нас.

„ Много желая, само че не мисля, че там мога да бъда журналистката, която желая да бъда. Професията е сложна на всички места, само че извънредно сложна в България”, счита Янита.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР