Преди месец Делян Пеевски оглави ДПС, а между управляващите от

...
Преди месец Делян Пеевски оглави ДПС, а между управляващите от
Коментари Харесай

Вървят в синхрон. Докъде ще стигне политическата близост на ГЕРБ и ДПС

Преди месец Делян Пеевски оглави Движение за права и свободи, а сред ръководещите от ПП-ДБ и ГЕРБ се развихри спор към проектите за нов кабинет. Движение за права и свободи поддържа ГЕРБ. Тенденцията не е нова, само че в последно време двете партии още повече сближиха позиции. Сега даже упорстват дружно за нови избори. Докъде ще стигне близостта?

ГЕРБ споделя нещо, което може да обърне курса на ръководство на страната. Час по-късно Движение за права и свободи повтаря казаното. Още малко по-късно досегашните сътрудници на ГЕРБ от ПП-ДБ застават срещу позицията, а резултатът е всеобщо комплициране кой е и ще бъде на власт.

Този цикъл се повтаря през последния месец, откогато сред ГЕРБ и ПП-ДБ. Двете обединения, които досега бяха част от общо ръководство на България, наподобяват все по-разделени. Движение за права и свободи, което единствено поддържаше досегашното държавно управление, все по-категорично заема страната на ГЕРБ.

Най-пресният образец е от неделя. Тогава номинираната от ГЕРБ за идващ министър председател Мария Габриел сподели, че и че ГЕРБ ще желае нови избори за парламент, вместо да продължава договарянията с ПП-ДБ

Съпредседателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски незабавно поддържа тази позиция. „ Без ГЕРБ не може да има държавно управление “, написа той и също изиска „ бързи предварителни избори “.

Това се случи без поддръжката на ПП-ДБ, които досега бяха сътрудници на ГЕРБ. Премиерът в оставка Николай Денков от ПП-ДБ отпред с Габриел. Но ГЕРБ и Движение за права и свободи, дружно с опозиционните „ Възраждане “ , Българска социалистическа партия и „ ИТН “ (ИТН), имат задоволително гласове в Народното събрание, с цел да провокират нови избори.

„ Интересите на ГЕРБ и Движение за права и свободи от дълго време вървят в синхрон “, сподели за Свободна Европа политологът и учител в Софийския университет Милен Любенов . Според него те синхронизират и общественото си говорене, и дейностите си.

Ето по какъв начин наподобява това.
Как се стигна дотук
ПП-ДБ и ГЕРБ на ротационен принцип напролет на 2023 година Идеята беше Николай Денков от ПП-ДБ да бъде министър председател за 9 месеца, а по-късно да го размени Мария Габриел от ГЕРБ.

С наближаването на ротацията през февруари 2024 година напрежението сред двете обединения се изостри.

На 6 март Денков. Последваха, само че нямаше единодушие за нов кабинет. ПП-ДБ обясниха това с отвод от ГЕРБ да се ангажира с промени в правосъдната система и профилираните служби. От ГЕРБ споделиха, че договарянията се провалят, тъй като от ПП-ДБ желаят да имат повече министри.

Процедурата за кабинет въпреки всичко потръгна и Габриел взе мандата за съставянето му от президента Румен Радев в наличието на представители на ПП-ДБ. Споразумение обаче по този начин и не беше подписано и на 19 март Габриел показа със състав на държавно управление. Той обаче. На 25 март Габриел, а ГЕРБ и Движение за права и свободи приканиха за избори.

Движение за права и свободи поддържаше досегашното ръководство на ПП-ДБ и ГЕРБ, а Пеевски даже стартира. Макар че не участваше в държавното управление, Движение за права и свободи построи облик на партия с въздействие, с която другите да се преценяват.

На 24 февруари Пеевски дружно с Джевдет Чакъров. Получи задачата да съставлява Движение за права и свободи в Народното събрание и да уголемява поддръжката на партията в „ нетрадиционните “ региони.
ГЕРБ и Движение за права и свободи в синхрон
По същото време, когато Пеевски оглави Движение за права и свободи, връзките сред ГЕРБ и ПП-ДБ се изостриха. Движение за права и свободи зае страната на ГЕРБ, а Пеевски подхвана обвинявания към ПП-ДБ в благозвучие с ГЕРБ.

Сближаването на ГЕРБ и Движение за права и свободи пролича в няколко обстановки.
На 20 февруари от ПП-ДБ за смени в регулаторите и спецслужбите, които се ръководят от хора с от дълго време изтекли мандати. Договорът провокира. Пеевски се намеси, като заплаши да блокира избора на регулатори. ГЕРБ със непокътнато място за Движение за права и свободи във вземането на решения за регулаторите. От ПП-ДБ не го одобриха, само че ГЕРБ към този момент сподели подготвеност да допусне въздействие на Движение за права и свободи в тези назначения.На 28 февруари Пеевски и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов по едно и също време от ПП-ДБ Тодор Тагарев . Лидерът на Движение за права и свободи, че Тагарев е приключил „ една огромна нула за Украйна “ в. „ Ние с Борисов, ГЕРБ и Движение за права и свободи, направихме всичко в Народното събрание “, добави Пеевски.На 20 март Пеевски изрази поддръжка за препоръчаното от ГЕРБ държавно управление отпред с Габриел. Той похвали Борисов, че е постъпил „ отговорно към България “ с решението мандатът на ГЕРБ да се извърши, с цел да има „ непоклатимост и сигурност “.Също на 20 март Пеевски разяснява и въпроса за промяна в спецслужбите. „ Службите работят извънредно добре, няма потребност от никаква промяна “, написа водачът на Движение за права и свободи. Това е позиция, която - още веднъж в прорез с ПП-ДБ, които.

На 24 март , час откакто Габриел разгласи отхвърли на ГЕРБ да извърши мандата си за кабинет, Пеевски поддържа решението и написа, че е време за избори. Месец по-рано, по повеля на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган , партията зае позицията, че нови избори ще дестабилизират страната.

Думи, само че и дейности
Синхронизацията не се вижда единствено от изказванията на Борисов и Пеевски. Тя се отразява и в законодателството, което минава през Народното събрание.

Ден преди Движение за права и свободи да избере новите си водачи, депутатите в Народното събрание - за договаряния с компания за създаване на нови мощности на АЕЦ „ Козлодуй “.

ПП-ДБ внесоха различен план, само че той не беше признат. С поддръжката на Има Такъв Народ депутатите утвърдиха предлагането на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

През март имаше още сходни обстановки. Първо Народното събрание подвигна заплатите в университетите - още веднъж по самодейност на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Само от ПП-ДБ се оповестиха срещу плана, тъй като за него са нужни средства отвън държавния бюджет. По този въпрос съществена фигура е финансовият министър от ПП-ДБ Асен Василев .

Седмица по-късно депутатите одобриха още един план, импортиран от ГЕРБ и Движение за права и свободи, който изисква пари отвън бюджета. Той задължава Василев да запълни дупка от 1 милиарда лв. във фонда за енергийна сигурност.

Впечатление този месец направи и за законодателни промени в отговор на няколко случая на принуждение, които бяха показани като „ невиждана мигрантска рецесия “. Такава рецесия, съгласно данните на Министерство на вътрешните работи, няма.
Защо се случва това
„ Общите ползи на ГЕРБ и Движение за права и свободи ги събират “, споделя Милен Любенов. Според него главните аргументи за това са стопански.

През 2021 година за корупция от Съединени американски щати , а по-късно и от Англия . През 2023 година дългогодишният финансов министър в държавните управления на Борисов - Владислав Горанов от ГЕРБ, също за корупция.

Според Любенов през последните 9 месеца са явни опитите имиджът на двете партии да бъде „ изпран “ от подозренията за злоупотреби. А това се случва с помощта на сътрудниците им от ПП-ДБ.

Чрез нови избори ГЕРБ и Движение за права и свободи имат и различен интерес - да забавят промяната в правосъдната власт, в която желаят да запазят въздействието си, споделя Любенов. Там следва и избор на нов основен прокурор и нов Висш правосъден съвет. Всичко това ще се отсрочи при нови избори.

През декември 2023 година Свободна Европа. Тогава ГЕРБ и Движение за права и свободи се сблъскаха с ПП-ДБ по редица тематики - назначенията в регулаторите,, избора на, отношението и други
Ще има ли кабинет на ГЕРБ и Движение за права и свободи
В неделя Пеевски написа, че новите избори би трябвало да доведат до „ ясно евроатлантическо болшинство и държавно управление “.

Дали то ще бъде сред ГЕРБ и Движение за права и свободи? Двете обединения чакат ПП-ДБ да претърпят проваляне на изборите, тъй като са понесли главната отговорност за досегашното ръководство, споделя Любенов. Заради разочарованието на гласоподавателите пък интензивността евентуално ще е ниска, което работи в интерес на ГЕРБ и Движение за права и свободи с техните твърди електорати.

Тоест, има опция двете партии да съберат задоволително поддръжка и да опитат да сформират кабинет.

Но както при всички избори, нищо не е ясно авансово. „ Сега гласоподавателите са фрустрирани и при поява на нова партия нещата могат да се трансформират “, споделя Любенов. Такава партия би могла да изникне по самодейност на президента Румен Радев , който заема дейни позиции срещу ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП-ДБ.

За момента обаче „ на ГЕРБ и Движение за права и свободи им се коства, че нещата са подредени “. Те поставят старания да се показват като евроатлантически обединения, което се харесва на интернационалната общественост. „ На западните ни сътрудници ще им се наложи по един или различен метод да поддържат ГЕРБ и Движение за права и свободи “, споделя Любенов. „ Те реализираха задачата си “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР