Преди месец бяха ревизирани числата за последните четири години, което

...
Преди месец бяха ревизирани числата за последните четири години, което
Коментари Харесай

Чуждите инвестиции падат до 230 млн. евро към август

Преди месец бяха ревизирани числата за последните четири години, което увеличи размера на непознатите вложения през 2017 година с 440 млн. евро.

[Pixabay] Още по тематиката
Туризмът и селското стопанство се възползват от най-вече данъчни облекчения

Общата сума на употребяваните преференции в страната доближава 636.2 млн. лева през 2017 година съгласно Министерството на финансите
18 окт 2018
ОББ насочва още 115 млн. евро по стратегия InnovFin към дребни и междинни компании

Това е второто съглашение, което банката подписва с Европейския капиталов фонд по програмата
11 окт 2018
AmCham: Инвестициите на Съединени американски щати в България са подценени. Реално са 4.5 милиарда лева

Изследване на ИПИ демонстрира, че размерът им е съвсем двойно по-голям от публично регистрирания
9 окт 2018
Министерството на финансите: Икономическият напредък ще е по-слаб поради износа

Ведомството занижи упованията си на 3.6% растеж на Брутният вътрешен продукт за 2018 година в есенната си макропрогноза при 3.9% напролет
7 окт 2018 Чуждите вложения в България към август излизат на плюс от 230.5 млн. евро, което е с 581.5 млн. евро под сумата през 2017 година Това демонстрират предварителните оценки на Българската национална банка (БНБ). Основният приток на капитали е под формата на дългови принадлежности, които се асоциират с кратковременен инвеститорски интерес. Реинвестираната облага и дяловият капитал излизат на минус от общо 45 млн. евро от януари, само че тук надали става въпрос съответно за отлив на средства.

Сумите ще продължат да се ревизират с постъпващите финансови доклади на фирмите през годината. Така да вземем за пример преди месец бяха ревизирани числата за последните четири години, което увеличи размера на непознатите вложения през 2017 година с 440 млн. евро.

Понижението по отношение на предходната година се дължи и на понижение на капитала на българското отделение на италианската Unicredit и Банка ДСК, благосъстоятелност на унгарската OTP Bank, поради интервенции по отношение на нов счетоводен стандарт.

Източниците на капитали

Най-големите суми непознати вложения към август идват от Холандия - 67.4 млн. евро дялов капитал и реинвестирана облага и 197.5 млн. евро дългови принадлежности. По-либералният данъчен режим в страната я прави известна за компании, зад които постоянно се крят български капитали или от други страни отвън Европейски Съюз. Русия заема второто място със 158.2 млн. евро, следвана от Германия с близо 80 млн. евро от началото на годината.

От друга страна, отлив на капитали е забележим към Ирландия (110.7 млн. евро) и Италия (164.4 млн. евро). Последният се дължи главно на българското отделение на италианската Unicredit, която дружно с Банка ДСК, благосъстоятелност на унгарската OTP Bank, понижи капитала си. Операциите се постановиха тази година поради новия Международен стандарт за финансово отчитане, който изисква от банките да заделят по-големи хранителни запаси. А това се отразява като стесняване на дяловия капитал в националната статистика.

Текущата сметка е позитивна

Стойността на износа на артикули от началото на годината до август доближава 17.4 млн. евро, до момента в който вносът го надвишава с 1.9 млн. евро, като по този начин комерсиалното салдо остава негативно. От друга страна позитивното салдо по услугите нараства на годишна база от 2.2 млн. евро предходната година до близо 2.6 млн. евро към август 2018 година, главно поради дейния летен туристически сезон. Нарастват и чистите приходи от приходи. Така настоящата сметка като цяло към август е пложителна в размер на близо 2 милиарда евро, до момента в който година по-рано беше 3.3 милиарда Бизнесът чака стопански напредък от 3.8% през 2019 година

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) залага на напредък на българската стопанска система от 3.8% през 2019 година, което е измежду релативно по-оптимистичните упования по отношение на оповестените все още прогнози. Анкета измежду членовете на асоциацията демонстрира, че над половината от мениджърите чакат продажбите на компаниите им да набъбнат, а над 60% ще усилят възнагражденията на чиновниците си. Всеки четири от 10 компании възнамеряват да усилят вложенията в бизнеса си през 2019 година, както и да разкрият нови работни места. Според АИКБ спънка пред по-осезаем стопански напредък са дефицита на работна ръка, административно определяните минимални хонорари и сигурителни прагове, както и неналичието на електронно ръководство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР