Преди малко в личния си профил във фейсбук Слави Трифонов

...
Преди малко в личния си профил във фейсбук Слави Трифонов
Коментари Харесай

Слави Трифонов: Скъпо е, защото...

Преди малко в персоналния си профил във фейсбук Слави Трифонов написа: 

В едно от новите си „ неправилни “ рап части „ Имам човек “, Ицо Хазарта отново „ вади влъхва “:

„ Имам човек във Национална агенция за приходите и ми дреме на гъза, 
имам човек във КАТ и повече нема да вървя да се нареждам.
Имаме човек и тука, имаме човек и там, 
имаме и нещо друго – „ Аре, бегай, бе наркоман “! “

След като чух, че ГЕРБ, Обединени патриоти, ВОЛЯ и Движение за права и свободи ще анулират машинното гласоподаване за локални и парламентарни избори, незабавно ми изникна в съзнанието парчето „ Имам човек “. Защо ли? Ще се опитам да ви обясня.



Днес ГЕРБ мотивираха решението си за анулация на машинното гласоподаване с отчет и разбор на ЦИК, „ който е извънредно обезпокоителен във връзка с машинното гласоподаване “. 
Машинното гласоподаване е скъпо, нестабилно и може да провали локалните избори – в резюме това споделя ЦИК. 
Разбира се, има си пояснение за какво е скъпо. 
Скъпо е, тъй като ЦИК избира да взима машините чартърен, вместо да ги купи един път вечно. ЦИК наема машините за трети път. И всякога заплаща от ден на ден пари за наем на една машина. За евровота бяха дадени цели 9 млн.лв. за наем на 3000 машини. 
Еми, скъпо е, нали?! За какво са ви, бе уважаеми гласоподаватели? Колко си е несъмнено с хартиената бюлетина – там няма неточност! И е на ниска цена.

А за какво ЦИК би трябвало да купи машините един път вечно? Защото, съгласно Изборния кодекс от, забележете - 2014 година, по закон машинно гласоподаване трябваше да има във всички секции на парламентарните избори през 2017 година Имаше ли машини във всички секции през 2017? Не. Нарушен ли беше законът? Да.
Освен това, единствено преди няколко месеца, същите тия депутати, които в този момент желаят да анулират машинното гласоподаване, одобриха машините от 3000 на евровота да станат 6000 на локалните избори. Ще има ли 6000 машини наесен? Не. Ще бъде ли нарушен прясно признатият настоящ закон? Да.



Днес ни убеждават, че машинното гласоподаване е нестабилно, че с повсеместното му въвеждане ще настане „ злополука “. За кого е нестабилно, за кого е злополука? Вездесъщият професор Михаил Константинов настойчиво твърди, че машинният избор се хаква елементарно благодарение на някакви „ щракалки “. Аз пък настойчиво считам, че „ щракалките “ са в СИК, РИК, ЦИК и „ Информационно обслужване “. И щракат по този начин, че „ нещо да не се обърка “. Щракаха и в вярната посока на последните евроизбори. Щракаха по този начин, че машинното гласоподаване да бъде саботирано. Обществената поръчка за машините беше оповестена в последния вероятен миг, машините бяха доставени в секциите часове преди вота, а равнището на подготовка на секционните изборни комисии за работа с машините беше извънредно ниско. На всичкото от горната страна – волно или несъзнателно - инцидентните хора, които вършат изборите в България, саботираха машинното гласоподаване на евровота, като изгубиха близо 40% от преференциите, подадени посредством машинното гласоподаване. Нещо, което би трябвало да е ужасяващ скандал във всяка естествена страна. 
Съвсем на назад във времето остава фактът, че ЦИК не реализира съответна осведомителна акция за машинното гласоподаване.

Сега. А помните ли по кое време трябваше да гласуваме електронно за първи път? По закон, а и съгласно волята на близо 2 милиона души, изразена на референдум през 2015 година, това трябваше да се случи на евроизборите тази година. Гласувахме ли електронно през май? Не. Нарушен ли беше законът? Да. Отлагането на електронното гласоподаване от депутатите отново се случи благодарение на ЦИК – отново с отчети и разбори, отново със саботиране.

И в този момент се връщам към рапа на Ицо Хазарта. Ясно е - партиите не желаят почтени избори, не желаят нещо, което е отвън контрола им. И през днешния ден – с желанието си да анулират машинното гласоподаване, те ни споделят следното:

„ Имам човек във ЦИК и ми дреме на гъза,
имам човек във СИК* и повече нема да вървя да се нареждам,
имаме човек и тука, имаме човек и там,
дреме ми за тебе, павиан. “

А в този момент заменете „ ЦИК “ със " Съвет за електронни медии " или пък с " Комисия за защита на конкуренцията ", или пък с " КОНПИ " – отново всичко ще е тъкмо.

*СИК – Секционна изборна комисия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР