Преди малко повече от година списание Time излезе с това

...
Преди малко повече от година списание Time излезе с това
Коментари Харесай

Човекът, от когото Путин се страхува

Преди малко повече от година списание Time излезе с това заглавие на корицата си. На фотографията бе съветският опозиционер Алексей Навални. Преди няколко дни на последната гала „ Оскар “ филмът „ Навални “ бе награден в категорията за документални филми.    На някой русофил тази поредност от събития евентуално ще му се стори като следващата проведена пропагандна офанзива на гнилия капитализъм против Русия. 
Вярно е, че в историята на Навални има организация. Но тя символизира най-много дългогодишните старания на съветските управляващи да го тормозят по всевъзможен метод и да го държат допустимо най-далече от обществения живот, създавайки му всевъзможни проблеми.    В момента Навални е в пандиза, наказан по две обособени каузи. Общият период на присъдите му по тях е над 11 години. Той е затворен от началото на 2021 година, когато се завърна от Германия, където се лекуваше след отравянето с „ Новичок “. 
Именно тази история е разказана във кино лентата „ Навални “, награден в неделя с „ Оскар “. 

Getty Images / Руският опозиционен политик и създател на Фондацията за битка с корупцията (FBK) Алексей Навални по време на обжалване на присъдата му от девет години затвор в Московския градски съд на 24 май 2022 година
Лентата наблюдава по какъв начин съветският опозиционер и екипа му благодарение на българина Христо Грозев разплитат отравянето му и стигат до хипотетичните причинители. Разбира се, това са хипотези, тъй като Русия евентуално в никакъв случай няма да проверява и да удостовери или отхвърли техните заключения.    Но пък те съумяват да запишат един от посочените за причинители, който споделя по какъв начин тъкмо Навални е токсичен и по какъв начин по-късно са прикривани следите от „ Новичок “.      Освен като човек, от който съветският президент се опасява, Навални е прочут и като индивида, който Путин не съумя да убие (документален филм на BBC от 2021 г.)    Опозиционерът оцеля след опита за отравяне през 2020 година и бе лекуван в Германия. Други като Борис Немцов  нямаха този шанс. Докато Навални беше в съветска болница, никой доктор не посмя да каже, че положението му е в резултат на отрова. Едва след заминаването му западни политици започнаха да приказват обществено по тематиката.    До през днешния ден управляващите в Русия отхвърлят сходно нещо. Как тъкмо Грозев и Навални стигат до хипотетичните причинители е разказано във кино лентата. Как съумяват да запишат признанията на един от тях – също.    Няколко думи за главния мотор на следствието Грозев.    Той е български публицист, в предишното за малко бе измежду притежателите на „ Труд “ и „ 24 часа “. От години работи за проверяващия английски уебсайт Belingcat. Изданието е разгласило подробни разработки за сходни случаи с този на Навални – да вземем за пример отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев. Междувпрочем, против посочените от Belingcat като причинители на този опит за ликвидиране прокуратурата публично повдигна обвинявания. Не че от това последва кой знае какво, само че бе удостоверение за истинността на изявленията на Belingcat.      При награждаването Грозев бе наименуван от режисьора на „ Навални “ Даниел Роер „ нашия български зубър с преносимия компютър “, както се дефинира и самият публицист във кино лентата. В лентата той споделя по какъв начин поради повсеместната корупция в Русия е извънредно елементарно да стигнеш до данни за самолетни пътувания и оттова да започнеш едно такова следствие. 

 Getty Images 
  Именно корупцията е главната тематиката в политическата кариера на Навални. Той е на терена на опозицията от съвсем 20 години. Владимир Путин е на власт от 2000 година За тези съвсем две десетилетия Навални неведнъж е унизен, задържан, затварян, забраняван. И все пак известността му не понижава, противоположното. Дори и след години в пандиза за него се приказва по целия свят.    И въпреки всичко за какво боязън и по какъв начин е допустимо Путин да се опасява от който и да е? През последните години Навални и екипът му демонстрираха доказателства за чудовищна корупция към съветския президент и близки до него. Цялата държавна принуда против опозиционера сочи, че властта се опасява до каква степен може да стигне известността му и да се трансформира в политическо въздействие. А оттова – и в смяна на статуквото.    Днес, повече от всеки път, по логиката на съветските управляващи, Навални би трябвало да е в пандиза. С несполучливата война в Украйна и сриването на престижа му в интернационален мащаб на Путин му би трябвало единствено някой като него на независимост, за му размъти напълно водите.  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР