Преди малко повече от две години съпредседателят на ПП-ДБ Кирил

...
Преди малко повече от две години съпредседателят на ПП-ДБ Кирил
Коментари Харесай

Заводът на Кирил Петков за електромобили ще бъде в… РС Македония

Преди малко повече от две години съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, който по това време беше длъжностен министър на стопанската система, даде обещание страната ни да стане огромен производител на електрически автомобили. За задачата подписа меморандум с немска компания и направи показна обиколка с неин електрически автомобил пред постройката на Министерството на „ Славянска 8 “, която се помни и през днешния ден.

Малко повече от две години от този незабравим 10 юли 2021 година излиза наяве, че немският производител на електрически автомобили Next.e.GO Mobile е избрал други дестинации за своите фабрики и България отсъства, най-малко за момента, от тях.

Компанията, която към този момент има произвеждане в Германия, ще построи цех в прилежаща районен съд Македония. Той би трябвало да отвори порти през 2024 година В проектите й се планува още по един цех в Съединени американски щати и в Европа. Американският пазар е изключително прелъстителен за германците, изключително след приемането на Закона за понижаване на инфлацията, изяснява Али Везвай, изпълнителен шеф на Next.e.GO Mobile.

Явно възможностите на България да стъпи на международната карта на автомобилостроителите с освен това от произвеждане на авточасти още веднъж ще останат фантазии откакто станаха ясни желанията за РСМ.

Иначе проектът, под който постави подписа си Петков и с който шумно се хвалеше по време на предизборните си компании, предвиждаше в края на 2023 година базата в Ловеч да бъде оборудвана, а произвеждане да стартира през втората половина на 2024 година Самата инвестиция трябваше да бъде на стойност 140 млн. евро и да разкрие 1000 нови работни места. Тогава Петков съобщи, че България е съумяла да притегли вложителя в конкуренция с три прилежащи страни. Удържали сме успеха не поради предлаганите тласъци, а с добавена стойност, добави той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР