„Преди малко подписах писмо, с което информирам премиера (на Македония

...
„Преди малко подписах писмо, с което информирам премиера (на Македония
Коментари Харесай

Столтенберг към Заев: Ще е трудно, но сега празнувайте

„ Преди малко подписах писмо, с което осведомявам премиера (на Македония Зоран) Заев за решението на НАТО да предложения неговото държавно управление да стартира договарянията за присъединение към Алианса “, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, откакто публично връчи покана за договаряния на македонския министър-председател, предава скопският ефирен „ Канал 5 “, представен от " Фокус ".
Церемонията последва решението на водачите на Северноатлантическия алианс на срещата на високо равнище Брюксел да поканят Македония в организацията, откакто бъдат изпълнени изискванията на контракта сред Атина и Скопие.
" В продължение на доста години членовете на вашите въоръжени сили участваха в задачите на съдружниците, като помогнаха за постигането на мир и сигурност в Афганистан. НАТО сподели, че вратата да се причисли към Алианса е и остава отворена “, съобщи генералният секретар.
Той акцентира, че договорът за разрешаване на разногласието за името сред Скопие и Атина е отстранил пречките за участие на страната в НАТО.
„ Знам, че компромисите, които бяха направени са тежки и за двете страни. Но имам вяра, че договорът е в най-хубав интерес на вашата страна и на по-широкия район. Честитя на Вас и на всички, които участваха за тяхната политическа храброст. И тяхната решителност за по-добро бъдеще “, добави Столтенберг.
Генералният секретар акцентира, че това е основен ход, който ще отвори пътя на Македония към пълноправно участие в Алианса. Според негоите думи, в този момент ще стартират по-детайлни договаряния за участие, които ще оказват помощ на страната да приключи подготвителните работи за присъединението.
„ След като всички ваши национални процедури бъдат приключени, всички съдружници в НАТО ще ратифицират вашето присъединение, ще станете 30-ия член на този Алианс. С място на нашата маса. С идентичен глас в нашите полемики. Еднакъв глас в нашите решения. И сигурността, която идва с това, че сте част от най-успешния боен съюз на света. Това ще бъде горделив и значим ден за вашата страна, за вашия район и за НАТО. Ние желаеме да забележим вас и вашата страна в сърцето на постоянен, либерален и проспериращ район “, акцентира генералният секретар на НАТО.
Столтенберг съобщи, че този ден е значим стадий от постигането на тази цел и че идните месеци ще бъдат извънредно напрегнати.
„ Но през днешния ден е ден за празници. Така че, приветствам ви, премиере Заев. И приветствам вашия народ “, приключи генералният секретар.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР