Преди летния туристически сезон гръцките власти затегнаха правилата за плажовете,

...
Преди летния туристически сезон гръцките власти затегнаха правилата за плажовете,
Коментари Харесай

Нови строги правила за плажовете в Гърция влизат в сила

Преди летния туристически сезон гръцките управляващи стегнаха разпоредбите за плажовете, ориентирани към възстановяване на публичния достъп до известното крайбрежие на страната и въвеждане на ред на плажовете. Това последва огромни митинги предишното лято на локални поданици, които се оплакаха, че крайбрежните компании ги изтласкват от гръцките плажове.

Както написа Birmingham Live една от измененията, които ще влязат в действие тази пролет, е, че 70% от гръцките плажове ще би трябвало да бъдат без шезлонги, с цел да се предотврати пренаселеността и да се създадат почивките по-удобни. В същото време в предпазените зони тази цифра нараства до 85%, а в екологично сензитивните зони ще бъдат основани " недосегаеми плажове ", където шезлонгите ще бъдат изцяло неразрешени.

Освен това към този момент ще се изисква минимално разстояние от четири метра сред шезлонгите и бреговата линия, с цел да могат хората да доближават по-лесно до водата.

Според новия закон най-малко половината от плажовете би трябвало да останат отворени за обществеността. Това се прави за да се предотврати завладяването на плажните зони от питейни заведения и шезлонги с чадъри чартърен, което през последните години взе шокиращи размери в Гърция, ограничавайки доста свободния достъп на летовниците до плажовете.

Ще се промени и процедурата за приемане на права за наем на плажни територии от представители на бизнеса. Сега те ще се популяризират посредством онлайн търгове, с цел да се избегнат всевъзможни подмолни покупко-продажби и да се усили прозрачността.

За тези, които не съблюдават новите правила, гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис заплаши огромни проблеми под формата на санкции и анулация на правата за наем.

В непосредственост до плажовете ще бъдат инсталирани специфични машини, които да подсигуряват, че крайбрежните компании съблюдават разпоредбите. За тези цели ще се употребяват и дронове.

" Много ще се промени на нашите плажове това лято ", означи гръцкият министър председател.

По-рано гръцките управляващи оповестиха въвеждането на " климатичен " налог за туристите. От тази година почиващите ще би трябвало да заплащат спомагателни налози по местожителство през високия сезон - от март до октомври. Размерът на налога ще варира според от формалния рейтинг на парцела и ще варира от 1 до 4 евро на вечер.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР