Преди изгрева сутринта на Гергьовден небето ще ни предложи бляскав

...
Преди изгрева сутринта на Гергьовден небето ще ни предложи бляскав
Коментари Харесай

Дъжд от звезди в небето тази нощ

 Преди изгрева сутринта на Гергьовден небето ще ни предложи блестящ театър от падащи звезди. Тази нощ е кулминационната точка на метеорния поток Ета-Аквариди, обвързван Халеевата комета. Пикът на светещи метеори е тъкмо в среднощ, само че за наблюдаване най-подходящи са тъмните часове преди изгрева, прецизират от катедра " Астрономия " на СУ " Св. Климент Охридски ". Очакват се сред 40 и 80 метеора в границите на час.

" Ета-Акваридите " проблясват в нощите от 19 април до 28 май. Техен родител е Халеевата комета, документирана от Едмънд Халей и носеща неговото име. Космическият обект участва в китайски исторически летописи от 240 година прочие н.е. За последно е била най-близо до Слънцето през 1986 година.

У нас условия за наблюдаване на следващия ден сутринта ще има най-много в Югоизточната половина на страната. Прогнозата е там облачността да е минимална. Не са изключени и краткотрайни разкъсвания в други елементи на страната. Желателно е определеното място да е мрачно и надалеч от светлините на обитаемоте места, написа още " Нова ТВ ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР