Преди избори не се преструктурира данъчна система. Въвеждането на прогресивното

...
Преди избори не се преструктурира данъчна система. Въвеждането на прогресивното
Коментари Харесай

Даниела Бобева: Прогресивното облагане ще е скрито покачване на данъците

" Преди избори не се преструктурира данъчна система . Въвеждането на прогресивното данъчно облагане ще бъде една скрита форма за общо повишаване на налозите ".

Това съобщи пред БНР проф. Даниела Бобева - някогашен стопански вицепремиер, учител, финансист. Повод за думите й са намаляването на Данък добавена стойност за питейни заведения, нощни заведения и заведения за хранене .

" Данъчни промени в изискванията на рецесия не се вършат. Има доста други странични фактори, които редуцират резултата от такива промени ". Според нея намаляването на ставката на Данък добавена стойност няма да помогне на бранша да се възвърне от шока .

" Намаляването на приходите от Данък добавена стойност надали ще срине бюджета. При състояние че приходите в бюджета понижават, разноските се усилват, дефицитът се усилва , наподобява несериозно да се вършат такива ограничения тъкмо в този миг . От позиция на фиска има деструктивен резултат. От икономическа позиция изгода няма ".
 Плевнелиев: Нужна ни е прогресивна данъчна система, с цел да има правдивост
Плевнелиев: Нужна ни е прогресивна данъчна система, с цел да има правдивост

Намаляването на Данък добавена стойност за заведенията за хранене е неточност...

Според нея резултатът от понижаване на данъчните ставки ще е маргинален . Има единствено доктрина, че когато се понижават данъчните ставки, бизнесът е по-склонен да заплаща налози, в сравнение с да ги укрива.

Относно появилата се информация, че министър председателят Борисов не е склонен с някои от предложенията на финансовия министър Владислав Горанов, Бобева сподели: " Всичкото това сред министъра и премиера е нещо като игра за наивници ... ".
 От БТПП обезпокоени за въвеждането на разнообразни данъчни ставки за Данък добавена стойност
От БТПП обезпокоени за въвеждането на разнообразни данъчни ставки за Данък добавена стойност

Само единна ставка за Данък добавена стойност щяла да обезпечи баланс на ползите на всички браншове

Разширяването на държавния бранш посредством основаването на нови държавни предприятия е " най-бруталната форма за източване на пари от страната и данъкоплатците " , сподели Бобева по отношение на концепцията за основаване на държавни бензиностанции.
 Държавата бърза със основаването на данъчни хранилища и бензиностанции
Държавата бърза със основаването на данъчни хранилища и бензиностанции

ДПК ще даде достъп на всички търговци до данъчни хранилища

Икономистът акцентира, че българската стопанска система е отворена и намаляването на външното търсене ще ѝ въздейства зле. Тя чака спад в стопанската система от към 4-5 %.

Проф. Бобева позволи като допустимо удвояване на безработицата измежду младежите . " Ще се сложи на дневен ред структурата на стопанската система, която е тотално сбъркана - главно работната мощ е заета в трудоемки браншове, а имаме най-лошата демографска обстановка и вероятност в Европейския съюз ... Икономиката ни има доста структурни проблеми, които коронавирусът форсира и сподели като по-очевидни ".

Даниела Бобева предвижда сложни години и преструктуриране в туризма.

Припомняме, на 12 май министър председателят Бойко Борисов направи отстъпка пред хотелиерите и ресторантьорите - Данък добавена стойност става 9% за заведения, заведения за публично хранене и развлекателен бранш, категоризирани по Закона за туризма. ГЕРБ и Обединените патриоти подписват Закона за Данък добавена стойност, с което ставката се понижава на 9% за хотели, заведения за хранене и книги. Намаленото Данък добавена стойност ще важи до края на идната година.

След това в бюджетна комисия депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев съобщи, че рецесията с ковид е наложила понижаване на Данък добавена стойност.

От КНСБ обявиха, че упорстват за общо понижаване на Данък добавена стойност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР