Преди инцидента бил изряден шофьор и имал златен талон, твърдят

...
Преди инцидента бил изряден шофьор и имал златен талон, твърдят
Коментари Харесай

Иво Лудия, убил трима: Няма как да върна времето, искам да си поема отговорността

Преди случая бил безупречен водач и имал златен ваучър, настояват юристите му Той желае по-малка присъда, околните на потърпевшите - максимума
Искам да изкажа откровените си съболезнования, няма по какъв начин да върна времето. Искам да си поема отговорността и апелирам за обективна присъда.

Това сподели в Пловдивския апелативен съд Иво Даскалов, прочут с прякора си Лудия, който умъртви трима души при злополука на Околовръстното шосе. 47-годишният мъж седнал зад кормилото на джип БМВ с 2,17 промила алкохол в кръвта и карал със 180 км/ч.

На 3 октомври м.г. Окръжният съд в Пловдив остави Даскалов зад решетките, откакто той самичък призна виновността си за произшествието. Наказанието му от 10 години затвор е след редукцията с 1/3. Освен това той е лишен от правото да ръководи МПС за 12 години. Защитата му желае присъдата да бъде понижена, а околните на потърпевшите се борят за оптималните по закон 20 години отнемане от независимост.

Самият случай стана на 2 май 2021 година Иво Лудия чествал Великден с приятелката си Анета Ангелова и техни общи познати в нейната вила в близкото до града на тепетата село Бойково. След като през целия ден пили ракия, Даскалов, Георги Кирянов и Радослав Усков се качили в джипа на Ангелова и тръгнали към Пловдив. На Околовръстното водачът тръгнал да изпреварва, навлязъл в насрещното и се врязал челно в друга кола. Радослав Усков и лидерът на втория автомобил починали на място. Георги Кирянов изхвърчал през стъклото на джипа, след което е откаран в УМБАЛ “Св. Георги ”, само че по-късно също умрял от пострадванията си.

Защитата на Иво Лудия твърди, че по време на купона 38-годишният Усков получил хипертонична рецесия и трябвало незабавно да бъде откаран в болница. Тъй като не съумели да извикат такси, Даскалов предложил да го закара. Това обаче отсъства от обвинителния акт и тъй като подсъдимият е признал всички обстоятелства в него, не може да бъде признато от магистратите. Адвокатите на Лудия Йордан и Константин Давчеви желаеха нова експертиза да покаже дали тримата починали са носили защитни колани. Молбата им обаче беше отхвърлена.

“Съгласно Закона за придвижване по пътищата главната отговорност за сигурност на пасажерите носи лидера. Вярно, че положението му е пречело да управлява даже личните си дейности, само че той самичък се е докарал него ”, уточни прокурор Димитър Махмудиев. Той изиска от съда да остави без почитание молбата на Давчеви, като одобри митинга на потърпевшите за състоятелен. По думите на прокурора единственото смекчаващо виновността на Даскалов събитие е чистото му правосъдно минало.

Според юристите на Иво Лудия злополуката не може да бъде избрана като закононарушение при изключително тежък случай. Изискванията за това са последициде от случая да са по-тежки от нормалното и да има превез на отъжняващите виновността условия, което в тази ситуация не било по този начин. “Даскалов е водач от 1993 година и нарушаванията му са от преди 15 години. Ако не администрацията, то Господ към този момент му е дал прошка ”, съобщи юрист Йордан Давчев и уточни, че клиентът му имал златен ваучър преди трагичното ПТП. Защитникът напомни и сходно дело, при което украинският тираджия Станислав Пислар опустоши младо семейство с бременна жена на автомагистрала " Тракия " край Пловдив, само че Апелативният съд одобри, че не става въпрос за изключително тежък случай и е постанови наказване от 7 години затвор, редуцирано на 4 година и 8 месеца.

След като изслушаха страните, магистратите оповестиха, че решението им ще бъде оповестено в законовия период.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР