Преди и след пандемията – това е вододелът, въз основа

...
Преди и след пандемията – това е вододелът, въз основа
Коментари Харесай

Непредвидима и хаотична, но успешна – туристическата 2022 г.

Преди и след пандемията – това е вододелът, въз основа на който продължаваме да дефинираме дали туристическата година е била сполучлива или не. 2019-а, годината преди Covid-19, се смята за една от най-продуктивните в бранша. Но какво се случи през актуалната 2022-ра и дали повдигането на ограничаващите санитарни ограничения отприщи стремежи туристически поток към и от България? И още – по какъв начин се отрази съветската експанзия в съседство, енергийната рецесия и вилнеещата инфлация?

Като безредна и непредсказуема – по този начин браншът дефинира отиващата си 2022 година, като резултат от напрежението, нарасналите им разноски и ниските облаги. " Но пък значително се върнахме към най-хубавите години, преди пандемията ", споделя Румен Драганов от Института за разбори и оценки на туризма. Според него сега българският туризъм се движи с 15-ина % по-ниско от равнищата на " заветната " 2019 година,което е добър резултат. Очаква се цялостното възобновяване на бранша да се случи към 2024 г.

Каква туристическа година изпращаме?

" Общо взето не е имало лека година в българския туризъм в цялата му история – споделя Румен Драганов. – Имали сме доста тежки години, както по времето на Чернобил, по този начин и по време на революциите, които се случиха със запалването на Народното събрание ни през 90-те години на м.в., с последвалите финансови рецесии през 98-а и по-късно и т.н. Така че ние сме в следващата обстановка, в която преодоляваме рецесия или работим в условия на несигурност. Но това, което видяхме е, че през 2022 година създадохме удовлетворени туристи освен от изискванията, само че и от качеството на обслужване, което беше на доста високо равнище. Покрай годините на пандемия от пазара отпаднаха бизнесите, които не можеха да се оправят със комплицираната обстановка. Оцеляха тези, които разчитаха на личните си сили, а не на страната, за да вървят напред и да основават първокласен артикул. Някои от тях даже надвишиха размерите, които са имали през 2019 година "

Войната не се е отразила значително на бранша през предизвикателната 2022 година, традиционните ни пазари от Европейски Съюз сполучливо се възвръщат, пораства ползата към културно-историческите направления в градска среда, регистрират от сектора. През октомври и ноември има огромен растеж на европейски туристи по линия на културно-познавателния и уикенд туризъма.

Това беше предизвикателна година, само че България се оправи добре. На това мнение е и Константин Занков, съветник и туристически бизнесмен. Според него войната в съседство въпреки всичко е оказала въздействие върху плануваните пътувания, само че става дума най-вече за туристите от далечни пазари, като Азия да вземем за пример:

" Защото си представете, когато един японец или китаец огледа на международната карта България и види къде е Украйна, за него дистанцията е няколко сантиметра и това го тормози. Затова към момента има спад на тези пътувания в нашата част на Европа. За сметка на това, стандартният туризъм, като балнео, спа, морски и всички рекреативни форми на отдих у нас, през тази година се развиваха доста добре! Но има още какво да се желае на равнище маркетинг на дестинация България. Според мен би трябвало да наблегнем повече на цифровите канали за реклама на страната ни. Защото е добре да се знае съответно към кого да " таргетираме " нашия артикул. Важно е да сме онлайн, с цел да имаме туризъм в четири сезона " – сподели в умозаключение Константин Занков, пред БНР.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР