Преди харчехме по 100 евро за храна за пет дни.

...
Преди харчехме по 100 евро за храна за пет дни.
Коментари Харесай

Защо германците започнаха да правят консерви и да отглеждат зеленчуци


" Преди харчехме по 100 евро за храна за пет дни. Сега по 170 евро ", споделя майка на три деца. Това са доста пари за фамилията ѝ. Заради експлодиращите цени на храните те са почнали да отглеждат зеленчуци.

Семейство Шрьотер от Ландщул в провинция Райнланд-Пфалц към този момент разполага със лична градинка, в която отглежда зеленчуци. От тази година младите родители, които имат три деца, са наели имот в една обща градинска повърхност. Когато натрупат повече опит, ще си създадат и лична зеленчукова градина пред къщата си.

Семейството не се интересува толкоз от здравословните сезонни артикули - надява се по-скоро персонално отгледаните артикули да се окажат по-евтини от тези по магазините. " Налага ми се да мина през няколко супермаркета, с цел да сравня цените,. По два пъти обмислям да купя ", споделя майката Лиза Шрьотер.
Редакцията предлага
Преди година тя харчела по 100 евро за хранителни продукти за пет дни, а в този момент към този момент по 170. А това са много пари за семейство с три деца - макар че и двамата работят, вегетарианци са и се хранят най-вече у дома, а не по заведения.

По-вкусно и по-евтино

В Кайзерслаутерн в това време има 23. Интересът към тази активност непрекъснато нараства, а мотивацията е многообразна. Първо по време на пандемията доста фамилии получиха нов интерес към градинарството. " А към него в този момент се и прибавят и несигурността от войната в Украйна и повишаването на питателните артикули. Семействата се стремят към повече самостоятелност ", споделя Сабине Гюнтер, която дава отговор за градинарските общности. Тя акцентира, че развъждането на зеленчуци носи и наслаждение, и финансови преимущества.

Лиза Шрьотер в това време консервира отгледаните домати, с цел да може да ги употребява през зимата. Така ще спести пари, а и усетът е доста по-добър от този на продуктите в магазините, споделя тя. Федералната централа за отбрана на потребителите също предлага в името на икономиите да се отглеждат зеленчуци и плодове. Освен това поучава потребителите да купуват сезонни зеленчуци и ястията да се подготвят персонално, вместо да се купуват скъпи полуготови блюда.

Поскъпването на храните ще продължи

Икономистът от Мюнхен Саша Мьорле демонстрира цялостно схващане към наклонността за развъждане на плодове и зеленчуци. Съгласно настоящо изследване на мюнхенския институт ifo потребителите в Германия би трябвало да се приготвят за нови и нови поскъпвания на храните. Германските търговци декларират, че в идващите три месеца поскъпванията на храните са неизбежни.

" Ако освен това състояние вместо да купуваш зеленчуци от супермаркета, си ги отглеждаш самичък, това несъмнено може да облекчи бюджета ", споделя Мьорле. Зависи обаче за кои зеленчуци става дума, защото не всички са поскъпнали - през юни да вземем за пример цените на доматите и краставиците се усилиха изключително доста, до момента в който марулите поевтиняха.

Мьорле не се наема да предскаже дали цените на питателните артикули ще продължат да порастват до края на годината. Това зависи от доста фактори - значение има дали жителите ще понижат покупките, които вършат, както и това доколко предприятията, които работят на газ, ще трансферират към клиентите растежа в разноските си. Въпреки това Мьорле допуска, че " цените на храните скоро ще доближат своят кулминационна точка ". Откъдето обаче не следва, че оттова нататък те ще стартират да падат.

За Лиза Шрьотер с нейните три деца тази вероятност въобще не е розова - тя се надява на по-голяма поддръжка от страна на политиците. " Семействата с три деца скоро към този момент няма да могат да си разрешат нищо. Ако цените продължат да порастват, това ще е същинска злополука. "

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Моите домати. От моята градинка пред блока в София.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР