Преди години Валери Божинов бе казал, че (простете ни перифразата)

...
Преди години Валери Божинов бе казал, че (простете ни перифразата)
Коментари Харесай

Хубавата работа, ама българска! Какво не можем да обясним на чужденците

Преди години Валери Божинов бе споделил, че (простете ни перифразата) „ единствено който си знае к‘во му е, си знае к‘во му е “. Що се отнася до живота в България, май се оказва прав: от странни до комични и даже затрогващи, ето нещата, които единствено ние – българите, разбираме.

Че сиренето си върви с всичко

Французите са луди по камембер, англичаните си имат чедър. За нас обаче бялото сирене е ултимативният кулинарен шедьовър. Ядем го с самун, пържени картофки, шопска салата, че дори и плодове… Всъщност, не сме сигурни дали има нещо, с което то да не си отива!

Чалгата

Опитайте се да обясните на някой чужденец какво значи чалгата – не знаете по какъв начин, нали? Отговорите могат да са доста и разнообразни: ориенталски ритми, провокативен текст, жълто-руси коси и хвърляне на салфетки в дискотеката… Впрочем това, последното, и ние не го разбираме.

Виж още: Как се оказах в леглото на женен прочут мъж след петъчна нощ в Plazza

Сага за кифлите и батките

На множеството места по света кифлите са просто печиво. В България обаче „ кифла “ е кофти определение за момиче, което намираме за твърде… незадълбочено? Глупаво? Суетно? Трудно е да го обобщим за някой, който не е израснал с тукашния обичай и просвета. 

Хоро с мотив и без мотив

Българските сватби са необикновен феномен: чичо ти е на три гроздови (и евентуално спори с някой на тематика политика), масите са отрупани с задоволително храна за цялото гладуващо население на Африка, а щом зазвучи „ Бяла роза “, всички се втурват към хорото… Да – може и да не е най-изисканият метод за празнуване, само че пък е радостно!

Виж още: БГ звезди, които се изложиха, когато минаха от тима на русокоските

Защо ни е писнало от филмари

Има доста български изречения, които са непреводими, само че „ Излез от кино лентата! “ ни е измежду обичаните. Какъв по-добър метод да отсвириш някой от това да го наречеш филмар?

„ Какво, бе? “

Как бихте обяснили думата „ бе “? Тя не е глагол, нито прилагателно или съществително, а единствената ѝ цел е да звучим по-… жестоко? Да, българите несъмнено сме чешити!

Изображение: iStock

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР