Преди години в къщата на Хаджи Драган Калофереца на ул.

...
Преди години в къщата на Хаджи Драган Калофереца на ул.
Коментари Харесай

Свалени стенописи от паметници на културата бяха открити в Пловдив

Преди години в къщата на Хаджи Драган Калофереца на ул. „ Петко Р. Славейков “ 3 в Стария Пловдив се е помещавал филиал „ Тракия “ на тогавашния Национален институт за монументи на културата. От години къщата е частна, само че тези дни в приземието бе открита колекция от елементи от фрески, подредени върху стелажи в дървени шкафове. Стенописите са свалени от здания - монументи на културата в Южна България. Очевидно при изнасянето на филиала са забравени. Идентифицираните измежду тях са от църквата в с. Енина, метоха в Асеновград, къща „ Аргириади “, Копринковата къща в Карлово, Павловата къща в Калофер, Джамовата къща в Брацигово, Ориенталската сладкарница на Джумая джамия, Мулетаровата къща в Пещера и от здания в Старинен Пловдив на ул. „ 4-ти януари “, ул. „ Артин Гидиков “, ул. „ Петко Р. Славейков “,  ул. „ Стамат Матанов “, ул. „ Васил Кънчев “, от Стара Загора, Долно градище. Има и други, за които още не се знае от кое място са свалени. 

Находката излиза на бял свят, когато комисия, инициирана от кмета на регион Централен в Пловдив Георги Стаменов, в която вземат участие основният проектант на регион „ Централен “ Петър Петров, районният контрольор за Южен централен регион в Главна дирекция „ Инспекторат и запазване на културното завещание “ към Министерство на културата арх. Слави Славов, основният специалист в Дирекция Експертни и методически действия в НИНКН арх. Жана Джугаланова и шефът на ателие за консервация и реституция към ОИ „ Старинен Пловдив “ Христина Цветкова, отива на адреса по сигнал за рушаща се постройка.

 Идеята е стенописите да се реставрират и изложат новата изложба " Капана " в експозиция под надпис " Спасено от Пловдив. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР